Повернутись до змісту

Боспорська колиска муз

Алла Підлужна

"Якщо ви хочете докладно дізнатися про походження грецької трагедії, як було влаштовано стародавній грецький театр, а ще про історії всіх муз мистецтва, не шукайте підручника зарубіжного театру, просто скористайтеся новою книжкою "Мельпомена в Пантикапеї". Муза з театральною маскою в руках на краю грецького світу, на берегах туманної Кіммеріди. Що знали прадавні боспоряни про муз і зокрема Музу театральну - наша розповідь" - так починають автори свою книгу.

T.Матковська, Т.Умріхіна, М.Федосеєв "Мельпомена в Пантикапее" (Керч театральна), Фонд "Боспор", Керч, 2001.

Книга охоплює різноманітні моменти існування столиці найбільшого на Понті Евксинському Боспорського царства і розглядає їх з точки зору археології, історії, культури, театральної зокрема. Археологічні відомості про перші поселення на Керченському півострові наводяться у розділі "З історії Боспора", а походження грецької трагедії досліджується в однойменному розділі. Стисло, з цікавими подробицями подається опис мистецтва того часу, відомості про обряди, витоки грецького театру, пов'язані з культом бога Діоніса. Як утворилися слова "драма", "трагедія", "комедія"? Про все це можна дізнатися з цього розділу, а ще - про творчість Евріпіда, Софокла та Есхіла і про те, що ставало приводом для створення їхніх безсмертних п'єс.

Коли читаєш розділ "Будова грецького театру", то ніби перебуваєш у тому старовинному театрі, так ґрунтовно і всебічно описано його облаштування: де і як сиділи глядачі, що і яким чином робили актори. Інші розділи - це дослідження театру в Пантикапеї. Розповідається про археологічні знахідки, зокрема мармурового театрального крісла, яке було розкопано у Керчі в 1956 році біля сходів на горі Мітрідат, а також статую бога Діоніса, теракотові статуетки акторів у масках і численні прилепи до саркофагів із зображенням театральних масок. До речі, цьому, може, найважливішому, атрибуту театрального костюма, присвячено окремий розділ. Тут дано класифікацію і опис характеру масок, їхнє призначення і обов'язкові риси. Різноманітний ілюстративний матеріал дає можливість відчути присмак старовини і подивуватися багатій фантазії наших предків.

Взагалі "Мельпомена в Пантикапеї" вражає ілюстраціями, вони дають повне уявлення про час, насичені відчуттям грандіозності культурних мистецьких нашарувань цієї землі. Хоча тепер в Керчі немає постійної театральної трупи, проте раніше театр був і проіснував він до 1939 року. Всі відомості про нього - в розділі "Театр у сучасній Керчі" і як фінальний акорд - розповідь про Міжнародний театральний фестиваль античної драми "Боспорські агони", який було започатковано у Керчі в 1999 році і завдяки якому, до речі, з'явилася думка упорядкування всі дані про "діяння" Мельпомени на цій землі.

З вірою у відродження і розквіт славного міста Керч створювалася ця книга, з мрією про те, щоб якнайбільше людей дізналися про його минуле та сьогодення. Сприяти цьому буде англійський та грецький переклади основного змісту книги.

Повернутись до змісту