Повернутись до змісту

Театральні діячі усіх країн - єднайтеся!

Підготувала Юлія Сердюкова

У 1948 році за ініціативою ЮНЕСКО та міжнародної театральної громадськості було створено Міжнародний інститут театру.

МІТ прагне "сприяти міжнародному обміну в галузі теорії та практики сценічного мистецтва, стимулювати розвиток співробітництва людей театру, поглиблювати взаєморозуміння на користь миру і дружби між народами".

У 1995 році було створено Український центр Міжнародного інститут театру, який очолила народна артистка України Лариса Кадирова.

Конгрес МІТ у Мюнхені прийняв Україну в асоційовані члени МІТ (1995). До цього року Український центр МІТ не був зареєстрований в Україні офіційно. Незважаючи на це, він провадив активну діяльність: брав участь у міжнародних заходах МІТу; сприяв гастролям іноземних театрів в Україні; організовував та проводив міжнародні театральні фестивалі ("Боспорські агони", м. Керч, та "Обереги", м. Івано-Франківськ); створив центр "Мім"; організував та провів багато творчих вечорів; заснував п'ять міжнародних театральних премій та всеукраїнську премію в галузі гуманітарних наук, культури, мистецтва і спорту "Визнання".

У 1961 році МІТ заснував Міжнародний день театру. Цього дня в усьому світі відбуваються театральні акції. Одна з них - традиційне звернення перед виставою до публіки із щорічним посланням МІТу, автором якого є визнаний світом театральний діяч. Послання писали: Жан Кокто, Пітер Брук, Лоуренс Олів'є... Послання 2002 року зробив індійський драматург Гіріш Карнад.

18 лютого Український центр МІТ був зареєстрований як Міжнародна благодійна організація (засновники: Лариса Кадирова, Президент фонду "Культура України і світ" Валерій Міщенко та Президент НаУКМА В'ячеслав Брюховецький). Серед найближчих проектів УЦМІТ - створення Центру Лесі Українки.

Повернутись до змісту