повернутися до змісту Юлія Сердюкова повернутися до змісту
Звітує студія «Контакт»

Колись існувала традиція: українські кіностудії щорічно звітували в Будинку кіно про свою роботу за поточний рік. Але нині, на жаль, у більшості студій навряд чи набереться робіт за рік бодай на невеликий «творчий вечір».

Винятком є напрочуд плодовита судія «Контакт» (директор Лариса Роднянська), яка 17 березня цього року відзвітувала за 2001 рік: дванадцять (!) документальних фільмів.Студія створена 1988 року. Через два роки держава фактично припинила видачу дотацій. Але відомо: якщо є бажання працювати і здоровий фанатизм на додаток - то можна знайти вихід із будь-якої ситуації. У керівництва студії цього виявилося достатньо. А вихід знайшли в переході студії на західний тип роботи: переважно на гроші фондів, інвесторів і спонсорів. Ще один ресурс студії - відмова від роботи з кіноплівкою. Всі фільми знімаються у телевізійному форматі на BetaCAM, що сприяє надзвичайній мобільності в роботі.

Одним із основних напрямків роботи є українська історія (минула і наближена до наших днів) крізь призму видатних особистостей, особливо тих, хто був невідомий за радянських часів (брати Бойчуки, П. Григоренко, Й. Сліпий та багато інших).

 

 

Цій темі присвячено два проекти студії «Обрані часом» і «Сучасники на екрані», кожен з яких налічує вже чимало робіт. А також новий проект, над яким триває робота зараз - «Великі люди України». Студійні проекти підтримує Міністерство культури й мистецтв України та канал «1+1».

Творчий звіт за 2001 рік відкривав фільм «Київ, любов моя» (реж. М. Мащенко, опер. С. Борденюк), прем'єра якого відбулась під час відкриття фестивалю «Молодість» у палаці «Україна». Решта одинадцять фільмів були представлені у формі дайджесту (в уривках по кілька хвилин): «Проти течії» (реж. О. Фролов), «Бойчук і бойчукізм» (реж. О. Муратов); «Династія меценатів Терещенків» (реж. В. Хмельницький); «Нам лише 10 років» (реж. О. Фролов); «І. Савченко. Інтонації» (реж. О. Фіалко); «Іван Козловський» (реж. С. Лисенко), «По кому дзвонять дзвони» (реж. М. Мамедов); «Зона митного контролю» (реж. В. Шкурін); «Про бідного підприємця замовте слівце» (реж. В. Шкурін); «Освідчення в коханні» (реж. Т. Золоєв); «Йоахім Звягільський» (реж. Т. Золоєв).  

 

      повернутися до змісту