Роксоляна Свято Перейти до переліку статей номеру 2010:#1
«Гра долі» набирає обертів


«Загадкові, інтригуючі історії з життя знаменитих людей, які жили на українській землі, та українців, рознесених по всьому світу». Саме так автори визначають головну ідею свого багатосерійного документального телепроекту «Гра долі», перші серії якого українським глядачам презентували ще 2005 року.

На сьогодні проект налічує вже 70 стрічок, загальною тривалістю близько 19 годин. Це понад десять циклів, що стосуються дуже різних сторінок української історії та культури, – від XVI до ХХ століть.

Чимало їх присвячено українським літераторам – від Тараса Шевченка, Пантелеймона Куліша, Марка Вовчка, Івана Франка, Михайла Коцюбинського, Лесі Українки до трагічних постатей доби Розстріляного Відродження (Остап Вишня, Микола Куліш) і шістдесятників (Василь Симоненко).

Не менше уваги приділили автори й фігурантам історії українського театру (Іван Карпенко-Карий, Марко Кропивницький, Михайло Старицький, Микола Садовський, Марія Заньковецька, Микола Куліш, Микола Яковченко) та музики (Микола Лисенко, Соломія Крушельницька, Борис Гмиря та Оксана Петрусенко).

Знайшлося місце в проекті й для двох найвідоміших за всю історію козацтва гетьманів – Богдана Хмельницького та Івана Мазепи (другому з них присвячено відразу чотирисерійний цикл). Не кажучи вже про багатьох інших митців (художників, архітекторів, скульпторів), науковців, меценатів – відомих особистостей з різних сфер життя, що так чи так пов’язані з Україною.

«Гра долі» вибудовує свої історії з особистісної перспективи – перспективи епістолярного жанру та мемуарів. Відтак в основі сюжетів – не найвідоміші події з життя знаних людей, а приватний світ талановитих особистостей, завжди складний та неоднозначний. Це ті факти з біографій, про які зазвичай не пишуть у шкільних підручниках чи енциклопедіях, але які мають значно більше шансів привернути до себе увагу дуже різної публіки.

За цей час над проектом працювали п’ятеро режисерів (Василь Вітер, Василь Образ, Олег Туранський, Владислав Чекмарьов, Дмитро Коваленко), оператор Георгій Кривошеєнко, а також незмінна авторка й ведуча всіх сюжетів Наталка Сопіт.

Також за цей час «Гра долі» встигла отримати декілька нагород і відзнак: першу премію у конкурсі «Славетні імена України» та спеціальний приз «Телевізійна Єва» за розвиток національного теле- і кіновиробництва в рамках Другого всеукраїнського фестивалю «Відкрий Україну» (2007); а також два дипломи Міжнародного фестивалю документальних фільмів «Кінолітопис» (2006, 2008).


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2010:#1

                        © copyright 2024