Лариса Брюховецька Перейти до переліку статей номеру 2010:#1
Мистецька хроніка


Переможці «Молодого кіно України»

На останньому Всеукраїнському фестивалі «Молоде кіно України» свої кіноздобутки показали 52 студії. Перемогу здобула робота «Карпати» студії «Фокус» (працює на базі гімназії села Банилів-Підгірний Сторожинецького району Чернівецької області). Ганна Місікевич, Надія Моток та Марія Бута у своїй стрічці возвеличили красу рідного краю і музику Лесі Франків. Для фільму Леся виконувала пісні в народному вбранні, яке жителі села Банилів-Підгірний надали їй спеціально для зйомок. Крім того, оператор Ганна Місікевич стала лауреатом Першої премії. Студії «Фокус» – 20 років, проте відео-фільми вихованці почали знімати тільки шість років тому. Під орудою Івана Місікевича, керівника студії, учні створили вже понад 40 робіт.

Вечори короткометражного кіно в Чернівцях

Київський Національний університет театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого та відділ у справах сім’ї й молоді Чернівецької держадміністрації організували покази короткометражних фільмів, знятих молодими кіномитцями в 2004–2009 роках. Упродовж двох вечорів у Чернівецькому палаці для дітей та юнацтва розгорталися справжні кінобаталії. У дискусіях й обговореннях взяли участь режисери: Тарас Ткаченко («Трагічне кохання до зрадливої Нуськи»), Марина Врода («Дощ»), Клим Козинський («Просто стріляй»), Максим Ксєнда («Не тато»), Катерина Науменко («Не страшно») та інші. Глядачі, спілкуючись із молодими митцями, побажали тим бути справжніми творцями кіноподій свого часу.

Приз у Дамаску

Кінофільм режисера Василя Домбровського та оператора Євгена Каліна «Довженко починається, або Сашко-реформатор» отримав головний приз журі на ХVІІ Міжнародному кінофестивалі в Дамаску, який відбувся наприкінці жовтня – на початку листопада минулого року. За тиждень фестивалю глядачі мали змогу переглянути 275 фільмів з 52 країн світу.

До 60-річчя драматурга Ярослава Стельмаха

30 листопада 2009 року в Національному академічному театрі ім. Івана Франка відбувся вечір пам’яті драматурга, дитячого письменника, перекладача Ярослава Стельмаха з нагоди його 60-річчя. Його вели голова Фонду Михайла і Ярослава Стельмахів, академік Микола Жулинський та актриса театру Інна Капінос. Спогадами про роботу з драматургом поділилися актори Раїса Недашківська, Богдан Ступка, Олексій Богданович, Анатолій Гнатюк. Ярослав Стельмах відомий насамперед як драматург. Його п’єси – «Крихітка Цахес», «Синій автомобіль», «Кохання в стилі бароко» – продовжують іти в театрах. П’єси ж «Привіт, Синичко!» та «Запитай колись у трав» входили до репертуару багатьох театрів колишнього СРСР. Присутні мали можливість переглянути фрагменти інтерв’ю з Ярославом Михайловичем, почути його голос, живу мову.

«Дні популярного кіно»

5 листопада в Донецькому кінотеатрі ім.

Т.Шевченка відбули «Дні популярного кіно країн СНД», організовані компанією «Совэкспофильм» за підтримки Міждержавного фонду гуманітарної співпраці держав-учасниць СНД. У програмі – сім стрічок із чотирьох країн: «Райські птахи» (режисер Р.Балаян, Україна, 2008), «Сплетені паралелі» (режисер О.Галстян, Вірменія, 2009), «Бакси»�(режисер Г.Омарова, Казахстан, Франція, Німеччина, Росія, 2008), «Імперія, яка щезла», «Палата № 6» (обидві – режисер К.Шахназаров, Росія, 2008), «День радіо» (режисер Д.Дяченко, Росія, 2008). 7 листопада фестиваль продовжив роботу в Дніпропетровську: в кінотеатрі «Міст-кіно». Вхід на покази був вільний. У Вірменії фестиваль відкриється фільмом «Райські птахи» Романа Балаяна, а в Казахстані – картиною «Сплетені паралелі» Ованеса Галстяна. Організатори планують проводити кінофорум щорічно. Наступний буде присвячено військовій тематиці – 65-річчю закінчення Другої світової війни.

«Сценографія. Сезон 2009»

Твори близько ста художників-сценографів із Києва, Одеси, Івано-Франківська, інших міст України було презентовано на виставці «Сценографія. Сезон 2009», яка в грудні 2009-го року відбувалася в Галереї мистецтв ім. О.Замостян Києво-Могилянської академії. У рамках проекту «Підсумки сезону» – роботи А.Александровича-Дочевського, Л.Нагорної, О.Богатирьової, К.Корнійчук, О.Татаринова, О.Корчиня, О.Вакарчука, В.Ващенко, Н.Косарєвої, М.Погребняк, О.Луньова, О.Тетеріна та інших. Небайдужі до секретів сценографічної справи відвідали майстер-класи Олени Рачковської («Витинанка в сценографічному вирішенні»), Вікторії Ващенко («Сценічний грим»), Віри Задорожньої («Театральна лялька»). Завершив роботу виставки круглий стіл: «Театральний художник у контексті сучасного мистецького простору».

«Солодка Даруся» на сцені

1 і 2 грудня 2009 року на сцені Київського Молодого театру було показано виставу Івано-Франківського театру ім. І. Франка «Солодка Даруся» за твором Марії Матіос.

Детальніше про виставу – в наступному номері.

Кращий студентський фільм

VII Алматинського МКФ

Дипломний кінодокумент «Страта» Андрія Марченка (Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого; майстерня В. Кордуна) журі VII Алматинського міжнародного кінофестивалю (Казахстан), який відбувся в травні 2009 року, відзначено дипломом «Краща студентська робота».

Совість українського просвітницького кіно

7 грудня 2009 року перестало битися серце Леоніда Анічкіна – кінорежисера і сценариста, заслуженого діяча мистецтв України. Він працював на Київській студії науково-популярних фільмів, на телебаченні, поставив близько ста фільмів. Один із перших у науково-просвітницькому кіно вивів діячів українського Розстріляного Відродження, завдяки його творчому натхненню постала ціла галерея українських гетьманів та світочів літератури. Завдання міністерства культури та міністерства освіти видати його фільми на сучасних носіях для використання в навчальному процесі – у школах та вузах. Це буде добра пам'ять про подвижника української культури Леоніда Анічкіна.

Прем'єра «Мелодії для шарманки» в Україні

З грудня в Києві, в Кінопалаці, відбулася національна прем'єра нового фільму Кіри Муратової «Мелодія для шарманки». Презентували стрічку Кіра Муратова і виконавиця однієї з епізодичних ролей – популярна російська акторка Рената Літвінова. Також на прем'єрному показі були виконавці двох головних ролей – дітей-сиріт – Роман Бурлака та Олена Костюк. Фільм уже отримав чимало нагород: на 31-ому ММКФ – «Святого Георгія» за найкраще виконання жіночої ролі Олені Костюк, приз журі ФІПРЕССІ за найкращий фільм конкурсної програми, приз Міжнародної федерації кіноклубів за найкращий фільм конкурсної програми; Ґран-прі – на XVIII Відкритому фестивалі країн СНД, Латвії, Литви і Естонії «Кіношок – 2009». Також стрічку показували в рамках програми «Майстри» на МКФ у Торонто та програми «Погляд майстра» на ХХХХVI МКФ в Анталії, а також на VI МКФ в Рейк'явіку.

Парламентські слухання про національну ідентичність

Книжковий ринок, інформаційний простір, ринок телепродукту і шоу-бізнесу – це ті сфери, з яких впродовж останнього десятиріччя витіснялося українське слово. Та все-таки, в Україні випускаються книжки, телепродукти, розвивається шоу-бізнес. А от з кіноринку український фільм витіснено, більше того, уряд цього року не профінансував українське кіно, на яке в бюджеті виділено аж... 5 млн грн. 9 грудня 2009 року ВР провела парламетські слухання на тему «Національна ідентичність в Україні в добу глобалізаційних викликів». Виступ Голови Національної спілки кінематографістів С. Тримбача присвячено необхідності створити Фонд підтримки українського кіно.

Батько і син

Під такою назвою в Державному музеї театру, музики й кіно, що на території Києво-Печерської лаври, відбулася виставка, присвячена творчості кінорежисера Віктора Іванова (до 100-річчя) та кінооператора Михайла Іванова (до 70-річчя).


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2010:#1

                        © copyright 2024