Редакція Перейти до переліку статей номеру 2013:#5
Мистецька хроніка


Вистава, яку чекають

Як повідомив газеті «Україна молода» (19-20 липня 2013) С. Мойсеєв, у планах Національного театру ім. І. Франка залишається уже давно заявлена вистава «Тіні забутих предків» за Михайлом Коцюбинським у постановці Григорія Гладія. «Але йдеться не просто про постановку самого тексту, сценарного варіанта, це буде більш складний мікс, пов’язаний з постаттю М. Коцюбинського, і з тими трансформаціями в його особистому житті, що підштовхнули до ідеї написати саме цей твір». Щоправда, остаточна дата виходу вистави ще не визначена. «Можливо, – додав Мойсеєв, – репетиції почнуться уже в наступному році».

VIII Міжнародний фестиваль аматорського кіно

«КІНОКІМЕРІЯ»

Міжнародний фестиваль аматорського кіно «КІНОКІМЕРІЯ», який відбувається щороку восени на Херсонщині, на березі Азовського моря (цьогоріч – 26–30 вересня), поступово розширює свою програму конкурсних робіт. Минулого року їх було більше сотні. Переважно це фільми аматорських студій, в тому числі й дитячих, а також роботи студентів творчих вузів, фільми незалежних авторів (крім виконаних на замовлення). Обсяг стрічок – до 15 хв. Окремою є номінація «Однохвилинний фільм». Зрозуміло, що поєдинок за «Найкращий фільм» здійснюється за схемою: аматори змагаються з аматорами, студенти – зі студентами, незалежні автори – між собою.

Цьогорічний фестиваль, як і попередні, перебуває під патронатом Міжнародної спілки непрофесійного та незалежного кіно при ЮНЕСКО (UNICA), що надає право сформувати програму кращих фільмів від України для участі у 76-му Міжнародному фестивалі UNICA-2014, який відбудеться в Словенії в серпні 2014 року.

Журі фестивалю «КІНОКІМЕРІЯ-2013» дав згоду очолити український і російський кінорежисер, сценарист, художник Георгій Юнгвальд-Хількевич, який свого часу працював на Одеській кіностудії. Він поставив фільми «Небезпечні гастролі», «Д’Артаньян і три мушкетери», «Ах, водевіль, водевіль…», «Мистецтво жити в Одесі»; нині – художник-постановник у Москві.

«КІНОКІМЕРІЯ» надає можливість кращим фільмам аматорських колективів взяти участь у інших кінофестивалях в Естонії, Росії, Болгарії. До речі, про одне з останніх досягнень наших аматорів: фільм «Дивись та пам’ятай» Віктора Бикодира та Олександра Єлагіна з Херсона на 55-му МФ «Білі ночі» в Санкт-Петербурзі (Росія) у травні 2013 року здобув бронзову медаль.

Владислав Таранюк

Проня Прокопівна заговорила українською

В липні українські телеглядачі вперше мали нагоду побачити українську оригінальну версію знаменитої кінокомедії «За двома зайцями» (1961, режисер Віктор Іванов), знятої за мотивами однойменної п’єси Михайла Старицького. Свирид Голохвастов (Олег Борисов) і Проня Прокопівна (Маргарита Криницина) вперше заговорили до глядача українською на телеканалі «Enter-фільм». Фільм також доступний в інтернеті (сайт «Гуртом»).

Кіно про Холодний яр для українських школярів

Улітку на Черкащині почалися зйомки аматорської короткометражної стрічки «Холодний Яр» за мотивами однойменної книжки Юрія Горліса-Горського. До зйомок долучилася продакшн-студія «Диваки» та Всеукраїнська громадська організація «Не будь байдужим». Один з консультантів – дніпропетровський історик Олег Репан.

Стрічка має просвітницьку мету. Учасники акції планують поширювати її серед українських шкіл і показати ста тисячам школярів.

Марсельська нагорода

Олександрові Балагурі

Документальна стрічка українського режисера Олександра Балагури «Час життя об’єкта в кадрі», яку показали навесні в рамках «Docudays UA», взяла участь у головному міжнародному конкурсі Міжнародного фестивалю документального кіно в Марселі «FIDMarseille-2013» і отримала спеціальну відзнаку журі.

FIDMarseille проводиться у Франції щорічно з 1989 року і вважається одним із найавторитетніших фестивалів документального кіно у світі.


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2013:#5

                        © copyright 2024