Редакція Перейти до переліку статей номеру 2013:#6
Мистецька хроніка


«КіноЛев»-2013

22–25 серпня у Львові відбувся VIIІ Фестиваль незалежного кіно «КіноЛев». Щороку фестиваль присвячують видатному режисерові; цього разу – Андрію Тарковському. Цього року обійшлися без конкурсної програми, зате були цікаві рубрики: «Літня школа кіномови “Приголомшені Тарковським”» (фільми останніх п’яти років), «7 слів» (ретроспектива Тарковського та фільмів про нього), «КіноЛевчик» (програма для дітей), «Нове кіно України та про Україну». До останнього ввійшли «Загублене місто» Віталія Потруха, «Деліріум» Ігоря Подольчака, а також фільми, пов’язані з Україною: «Провал пам’яті» Домініка Еннекена, «Губін» Ігоря Чайки, «Александр Ґранах – Ось іде людина» Анґеліки Віттліх.

Британія і Молодий театр

Британська рада презентувала свою програму на 2013–2014 роки: наприкінці вересня у Молодому театрі вийшла вистава «Звірі та діти захопили вулиці» Лондонської театральної компанії «1927» – «ексцентричний мюзикл у стилі нуар»; її порівнюють з творчістю Девіда Лінча та Тіма Бартона. Цей театральний перформанс поєднав у собі живу музику, химерні казки, чорний гумор та сюрреалістичні сцени з елементами анімаційного кіно. А 5 та 6 жовтня після прем’єри у Лондоні Молодий театр показав виставу «Бери, люби, тікай!» за п’єсою Оксани Савченко, поставлену британською режисеркою Керолайн Стейнбейс. Авторка – учасниця програми «Роял Корт» для зарубіжних драматургів.

Ювілейний фестиваль «Марія»

Х Міжнародний театральний фестиваль жіночих монодрам «Марія» тривав 4–9 жовтня у театрі ім. І. Франка. Серед монодрам – вистави з України, Польщі, Великобританії, Німеччини, Ізраїлю, Словенії та Вірменії. Насичену театральну програму доповнювала і наукова: в рамках фестивалю відбулася науково-мистецька конференція «Магія акторства», а також круглий стіл «Полілог культур». Фестиваль «Марія» в цього року двічі святковий, адже свій ювілей відзначала і його директорка, народна артистка України Лариса Кадирова. Її ювілейний вечір – «Люблю любити людей», Алла Підлужна презентувала на фестивалі свою книгу, присвячену Ларисі Кадировій, – «Щаслива самотність актриси».

День українського кіно

10 вересня – вшанували Олександра Довженка в його рідній Сосниці. Традиційно біля пам’ятника молодому Сашкові виступали представники місцевої влади, кінематографісти з Києва, учасники художньої самодіяльності. На подвір’ї музею – виставки квітів, художніх виробів, книг про кіно і стенд з проектом реконструкції музею, який Чернігівська облдержадміністрація планує здійснити до 120-річчя майстра.

13 вересня з нагоди Дня українського кіно в Музеї історії Києва показали «Київські фрески» Сергія Параджанова (1965, кінопроби). Запрошений гість – Лариса Брюховецька – розповіла про мистецький контекст підготовки до знімання і чому заборонили ставити цей фільм. Проби показали двічі, після чого відбулося обговорення.

У Вінниці експонувалася фотовиставка робіт кінооператора Юрія Гармаша, присвячена Параджанову. А в Херсоні арт-група «Режиссёр.орг» показала ранні фільми Довженка – «Ягідка кохання» і «Сумка дипкур’єра».

Кіно на «ГогольFest»

13–22 вересня тривав ІV «ГогольFest». Організатори продовжують освоювати промислову зону на Видубичах. Цього року до програм візуального мистецтва, театру, кіно та музики додалися нові програми. Було показано нові українські короткометражки: «Дорога» Максима Ксьонди та «Перший крок у хмарах» Аліни Горлової. Відбулася зустріч з Кшиштофом Зануссі та показ його фільму «Серце на долоні» з Богданом Ступкою, а також майстер-клас російського реж. Андрія Сильвестрова. Показали: «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» Михайла Іллєнка, «Деліріум» Ігоря Подольчака, «Звичайна справа» Валентина Васяновича, російські фільми. «ГогольFest» ініціював власний кіноальманах, аби «стимулювати пошук нових рішень» і довести, що можна знімати кіно без грошей. Результати засвідчили, що зняте без хисту і мінімальної кіноосвіти не можна назвати кіно.

«Хайтарма» мандрує світом

Завдяки скоординованій роботі продюсерів фільм взяв участь в низці МКФ (зокрема, його показували в рамках ІХ Казанського МКФ мусульманського кіно, а також демонстрували як спеціальну подію на МКФ «Золотий апельсин» в Анталії, Туреччина).


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2013:#6

                        © copyright 2024