кореспондент Перейти до переліку статей номеру 2003:#6
Зарубіжні маршрути «Трамвая»
 
Степан Коваль
  Степан Коваль  
 


Десятихвилинна стрічка Степана Коваля «Йшов трамвай №9» стала сенсацією з першого показу — навіть помітно відсторонена від мистецьких цінностей аудиторія Ялтинського кінофестивалю, якій випало першою побачити її, віддала належне: нагородила її дипломом «За почуття гумору і стилю». Це був щасливий фестивальний старт для режисерського дебюту і засвідчив, що справді талановите кіно не може пройти непоміченим. Рідкісний випадок для нашого кіно — за рік після виходу фільм об’їздив півсвіту і дістав чимало нагород. Переконлива і престижна – Гран-прі МКФ анімайційного кіно «Крок» (вперше за історію цього фестивалю головна нагорода дісталася Україні). Зворушливим фактом стали дві наступні нагороди – «Приз за кращий короткометражний фільм» та «Приз глядацьких симпатій» МКФ «Молодість». Те, що аніматори «Кроку» та глядачі «Молодості» не помилилися у своїх уподобаннях, підтвердилось на «Берлінале-2003», звідки «Трамвай» привіз «Срібного ведмедя».

Перелік, який піде далі, чималий, але він тішить. Тому що свідчить про широкий інтерес до нашого фільму. «Трамвай» став візиткою українського кіно на багатьох оглядах, як спеціально анімаційних, так і універсальних. Після Берліна фільм виборов «Срібного дракона» на 43-му МКФ короткометражного кіно у Кракові (травень). Того ж місяця він побував на «Аніфесті» в чеському місті Трібон, в липні — у Ріо-де-Жанейро на «Аніма-Мунді» (Бразилія) та австралійському місті Брізбан. В червні — на кінофестивалі «Послання людині» (Санкт-Петербург). Особливо плідним видався для фільму початок осені — протягом вересня він побував на шести МКФ. Це 4-й МКФ анімаційного кіно у Бадені (Швейцарія), де здобув Диплом журі та Приз глядацьких симпатій. Його показували на Рів’єрі у Франції на 2-му МКФ кращих короткометражних фільмів серед фільмів-переможців фестивалів, на МКФ «Відкрита ніч» в Афінах, на 8-му МКФ у Мілані, на МКФ у місті Драма (Греція) та на МКФ у швецькому місті Умса.

А що в Києві? Чи вдалося Степану Ковалю зрушити з мертвої точки роботу над наступним фільмом «Хочу бути твердим»? На жаль, цього не сталося через відсутність коштів. Хоча, здавалося б, мало бути навпаки. Бо які ще аргументи і підстави потрібні для державної підтримки молодого режисера? Але якщо його не фінансує Україна, то цей талант готові профінансувати інші країни. Як стало відомо, пропозиція надійшла зокрема з Росії від студії «Пілот» для постановки анімаційного фільму за народною казкою «Про злидні». Стало також відомо, що С.Коваль, не дочекавшись фінансування свого нового фільму, бере участь у «довгограючому» анімаційному проекті: передвиборна політична реклама під назвою «Родина Грищенків».


Корисні статті для Вас:
 
Ще один «Крок», або Перемога української анімації2002-12-02
 
Переможні маршрути дев’ятого трамвая2002-12-13
 
Соціокультурні виміри сучасного кінопроцесу в Україні2003-07-20
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2003:#6

                        © copyright 2024