Р.Сергієнко Перейти до переліку статей номеру 2005:#5
Чекання на Повний метр


За інформацією, наданою департаментом кіно Міністерства куль-тури України, у 2005 році в Україні було створено два повнометражні ігрові фільми — «Секонд хенд» Ярослава Лупія (Одеська кіностудія) та «Братство» (відеофільм) Станіслава Клименка (Національна кіностудія ім. О.Довженка). Щоправда, на підході «Украдене щастя» Андрія Дончика та «Подарунок долі» Галини Шигаєвої, але це лише кіноверсії фільмів телевізійних. Українське кіно переселилося на територію короткого метра.

Впродовж ниніш

нього року за участі держави вийшли такі короткометражні фільми: на «Укркінохроніці» — «Один день з життя хірурга», «В степах України. Півстоліття потому», «Аксіома кохання»; на студії «Кінематографіст» за грантом Президента України Леся Мацько завершила «Портрет, написаний глибиною», Анастасія Харченко – «Жар-птицю»; на «Інспірейшн-фільм» – Максим Сурков поставив «Інакші»; на «Укранімафільмі» завершено три стрічки — «Примха» (українсько-вірменське виробництво), «Будиночок для равлика» та «Про кішку, яка впала з неба».

У планах виробництва – повнометражні фільми: «Інше життя, або Втеча з того світу» (режисер В.Артеменко, «Укркінохроніка»), дитячий фільм «Відлуння Оха» (режисер О.Левченко) та «Наташа» (режисер М.Бернадський), обидва — кіностудія ім. О.Довженка і там же завершення фільму «Зиновій-Богдан Хмельницький» (2-а серія, режисер М.Мащенко), «Ще дві історії: одна проста, друга складніша» (режисер Кіра Муратова) та «Біля річки» (режисер Єва Нейман), обидва — Одеська студія. Продукуватимуться переважно короткометражні: «Філософія» (режисер Алла Пасікова), а також «Оксамитовий сезон» (Олена Хребтова, Ялтинська студія). Дебют на «Укркінохроніці» – «Під тінню мансард» (М.Воротинцев), крім того «Не плач по мені, Аргентино» (Анатолій Сирих), «Житиму» (Сергій Дудка), «Чому білий птах з чорною ознакою?» (Павло Фаренюк), «Сибірська кобза» (Ганна Яровенко) та «Маестро Кожухар» (Жанна Бабешко). У планах Національної кінематеки фільми – «Аліса в задзеркаллі» (Ростислав Плахов-Модестов), «Блага вість» (Вячеслав Прокопенко), «З найкращими побажаннями. Енвер» (Вікторія Мельникова), «Алло, мамо!» (Тетяна Калужна), «Жили собі були» (Олена Бойко), «Собаче життя» (Володимир Хмельницький), «Хор» (Ольга Самолевська), «Костянтин Степанков» (Віктор Олендер). «Укранімафільм» планує випустити: «Пригоди білобрисого» (Б.Волков), «Чого в лісі не буває», «Калейдоскоп» та кілька дебютів. Студія «Кінематографіст»: «10-а муза в Україні. Фільм ІІ» Ігор Шкляреський, «Світлячки» Надія Кошман, «Дві долі» та «Іван Франко. Подолання міфів» Світлана Степаненко. Студія «Контакт»: «Тетяна Яблонська» (Олексій Барбарук-Трипільський), «Олексій і Михайло Коломійченки» (Тимур Золоєв), «Дмитро Мілютенко» (Олександр Муратов), «Дотик до таємниці» (Микола Ільїнський). Студія «Інтер-фільм»: «Стояла собі хатка» (Олена Фетісова), «Наш Авалон» (Ганна Яровенко). На новій «Автор-студії», яка спеціалізується на фільмах, присвячених мистецтву: Д.Горбачов та В.Соколовський знімуть цикл «Мистецтво світу — внесок України», а Інститут проблем сучасного мистецтва випустить фільм «Микола Вінграновський: у синьому небі» (Р.Сергієнко).


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2005:#5

                        © copyright 2024