Читачі Перейти до переліку статей номеру 2006:#3
Зустріч за екраном


Від широко розвиненої кіномережі в Чернівцях залишилося лише три кінотеатри.

Посаду директора кінотеатру, який з 1991 року носить ім’я славетного буковинця Івана Миколайчука, В.В.Павлик обійняв 2000 року. Він не тільки об’єднав зусилля невеличкого колективу на збереження закладу культури як комунального підприємства міської ради, а й, працюючи в умовах майже повного госпрозрахунку, вивів його на гідні позиції серед кінотеатрів області.

З 2000 року основний економічний показник кінотеатру — кількість відвідувачів, тож не дивно, що касовий збір зріс у

10 разів.

Погодившись на інтерв’ю, Віктор Васильович запросив нас до свого кабінету. З картини привітно усміхається своїми виразними лагідними очима, як і з великого художнього полотна в просторому фойє кінотеатру, видатний український кінорежисер, актор і сценарист, лауреат Національної Шевченківської премії України, заслужений артист України Іван Миколайчук.

– Пане Вікторе, яким чином колективу кінотеатру вдається зберігати стабільні показники?

– Насамперед — це трудова самовідданість кожного члена колективу, яка в поєднанні з сучасною репертуарною політикою і певною часткою ризику у співпраці з прокатними компаніями України дозволяє нам давати сталі показники валового збору, маючи відносно невеликі, порівняно з іншими кінотеатрами міста, ціни на квитки.

Майже не маючи можливості демонструвати фільми першим, тобто найбільш прибутковим екраном, не дозволяємо собі формувати репертуар переважно з малобюджетних голлівудських кінострічок. Навпаки, намагаємось поєднувати американські фільми з новими кінострічками російського та західноєвропейського виробництва, що помітили і схвально зустріли глядачі нашого міста.

А взагалі, постійне балансування на грані між візуально-комерційними і високохудожніми, естетичної спрямованості роботами — річ для нас, прокатників, складна. Але поєднуємо в роботі кінотеатру обидва ці напрями.

– Чи можна сподіватися на те, що вже в найближчі роки збільшиться кількість глядачів на фільмах по-справжньому високохудожніх?

– Надіємось. П’ять років тому в Україні почався процес повернення глядача в кінотеатри, що передусім було зумовлено технічним переоснащенням кінозалів, сучасним звуком, відповідними комфортними умовами та високою культурою обслуговування.

Ми відновили роботу тематичних кінолекторіїв для шкіл мікрорайону, в яких глядачі мають можливість обговорювати переглянуті кінострічки. Значно розширився діапазон пропонованих кінофільмів на українському кіноринку за рахунок збільшення кінопрокатних організацій.

Приємно констатувати, що маємо вже своїх постійних глядачів, які приходять переглядати кінофільми тільки в нашому кінотеатрі. В першу чергу це студенти студмістечка, учні загальноосвітніх шкіл та мешканці, які проживають поблизу кінотеатру.

Плекаю надію на поступове підвищення загальної культури нашого глядача.

– Яким бачите подальший розвиток кінопрокатної галузі в Чернівцях?

– Постійне підвищення рівня культури обслуговування кіноглядача, переоснащення та архітектурна реконструкція вже існуючих кінотеатрів. Надіємось, що вже в найближчі роки активізує свою діяльність вітчизняне кіновиробництво і ми отримаємо можливість проведення кінофестивалів, місячників національного кіно з гідним представленням українських кіношедеврів, таких, якими, на мій погляд, є кінофільми за участі Івана Миколайчука, у поєднанні з новими значними роботами молодої вітчизняної генерації сценаристів, режисерів і акторів.

На завершення нашої розмови хочу висловити свої сподівання, що найближчим часом депутати міської ради звернуть увагу на нагальні потреби кінотеатрів комунальної власності і відповідні кошти будуть передбачені в бюджеті міста.

Володимир Роганський, Григорій Заславець

Чернівці


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2006:#3

                        © copyright 2024