Роксоляна Свято Перейти до переліку статей номеру 2008:#4
«Docudays.ua» в Києві


Втім паритет мистецького та юридичного аспектів дотримано завдяки наявності відразу двох журі – власне правозахисного і т.зв. творчого, кожне з яких оцінює свою конкурсну програму.

До другого, очолюваного цього року Сергієм Буковським, увійшли російський режисер і продюсер Олександр Гутман, український письменник Юрко Покальчук, директор МК з прав людини «Watch Docs» Мацєй Новіцький (Польща) та директор з виробництва МК з прав людини «One World» Марек Возка (Чехія).

У складі першого – відомі правозахисники та юристи: Алла Тютюнник, Валерія Лутковська (Україна), Марта Коломієць (США), Тетяна Гацура (Білорусь), Андрій Юров (експерт Молодіжного сектора Ради Європи).

Упродовж восьми днів глядачам показали фільми з Боснії та Герцоговини, Грузії, Канади, Китаю, Індії, Ізраїлю, Латвії, Македонії, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Росії, США, Чехії, Швеції, Швейцарії та України.

Крім конкурсної програми, відбулися: показ повнометражного російсько-швейцарського фільму «Мати» (режисери – Павло Костомаров та Антуан Каттін), відзначеного 2007-го численними російськими та міжнародними нагородами; демонстрація найкращих стрічок Міжнародного кінофестивалю «Watch Docs» (Польща); відзначення десятої річниці найбільшого в Східній та Центральній Європі кінофестивалю з прав людини «One World» (Чехія) з проведенням семінарів, виставок, дискусій за участю чеських експертів, показу фільмів тощо.

Ґете-Інститут, один із партнерів фестивалю, показав фільми-переможці міжнародного конкурсу «Всі люди народжуються вільними», а також ретроспективу і майстер-клас відомого російського документаліста Олександра Гутмана.

Варто згадати нову стрічку українського режисера Максима Суркова «В зоні особливої уваги», зняту спільно з Юрієм Покальчуком, про долю малолітніх в’язнів Прилуцької виховної колонії. Фільм присвячено пам’яті Суркова, який недавно пішов із життя.

Фільм шевченківського лауреата Михайла Ткачука «Щаслива Настуня» нагородили окремою відзнакою журі «за вагомий внесок у розвиток фестивалю Docudays.ua». Після показу стрічки відбулася також презентація книжки спогадів організатора Норильського повстання Євгена Грицяка, який, за задумом режисера, має стати наступним персонажем його документального фільму.

Після завершення фестивалю в Києві Docudays.ua вісім місяців мандруватиме Україною. Покази відбудуться в Севастополі, Чернігові, Полтаві, Сумах, Луганську, Донецьку, Кривому Розі, Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Львові.

І насамкінець – фільми-переможці.

Спеціальна згадка творчого журі

Диплом за високохудожню операторську майстерність – фільму «Кам’яна тиша». Режисер Кшиштоф Копчинський, Польща.

Фільм-розслідування вбивства 29-річної жінки з гірського села Афганістану. Незадовго до цього її запідозрили в подружній зраді.

Приз 1000 у.о.:

фільм «Перший день» – за лаконічність втілення теми національної ідентичності в пострадянському просторі. Режисер Марчiн Заутер, Польща.

Декілька дітей перебираються з тундри до міста. Проблеми, які постають перед ними і які перетворюють їх із дітей на дорослих.

Приз творчого журі:

фільм «Міст через Ваді» – за режисерську майстерність і толерантний підхід до складної теми. Режисер Томер Гейманн та Барак Гейманн, Ізраїль.

Історія створення першої двомовної арабсько-єврейської школи 2004 року, покликаної ліквідувати міжнаціональну ворожнечу хоча б у наступному поколінні.

Спеціальні згадки правозахисного журі:

«Есма», режисер Ален Дрієвіч, Боснія та Герцоговина («За повагу до людської гідности»);

«Ти хотіла зняти фільм?», режисер Галі Вайнтрауб, Ізраїль («За жагу до життя»);

«Врятувати рядового Міхєєва», режисер Євґєній Сумін, Росія («За професійне ставлення до теми прав людини»);

«Таблиця множення», режисер Єлєна Дємідова, Росія («За тонке висвітлення теми рівности всіх людей»).

Правозахисне журі присудило перемогу фільмам:

«Голоси забутих Богом», режисер Кавіта Йоші, Індія; в номінації: „За неприйняття насильства».

«Кожен мовчить про своє», режисери Марк Баудера і Дьорте Франке, Німеччина; в номінації «За непримиренність до тоталітаризму».

Приз глядацьких симпатій:

фільм Крістофера Бокеля «Чорнобиль: невидимий злодій» (Німеччина).

Окрема відзнака журі:

Михайло Ткачук, режисер фільму «Щаслива Настуня» –

за вагомий внесок у розвиток фестивалю Docudays.ua.


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2008:#4

                        © copyright 2024