Микола Савчук Перейти до переліку статей номеру 2008:#4
Чернігівщина. Прилуки. Яковченко


Ще кілька років тому ніхто не чекав, що Прилуки заявлять бажання стати театральною Меккою. Все почалося тоді, коли у скверику, біля театру ім. І.Франка у Києві з’явився бронзовий Микола Яковченко зі своїм улюбленим Фанфаном. Відтоді й почалося активне увічнення пам’яті знаменитого українського актора театру і кіно. Й насамперед – вшанування його пам’яті на батьківщині.

2005 року, за підтримки Чернігівського земляцтва в Києві вийшла книжка «Сміхотворець Микола Яковенко» (упорядник доктор історичних наук Ірина Матяш), згодом вона – землячка Яковченка – опублікувала в нашому журналі детальну біографію актора, зібравши багато нових архівних матеріалів. Услід за тим з'явилося два документальних телефільми: «Геній сміху» (режисер Василь Вітер) та «Клоун іде на манеж» (режисер Наталя Калантарова). Долучилися земляки комедіографа: було записано спогади його рідних, які проживають у Прилуках, відкрито арт-кафе «За двома зайцями» з книгарнею.

Ірина Матяш за підтримки Чернігівського земляцтва зініціювала конкур акторської майстерності ім. М. Яковченка, який проходив у три тури впродовж року. Юні таланти Чернігівщини оцінювало поважне журі на чолі з проректором КУТКТ ім. І.Карпенка-Карого Петром Кравчуком. Переможцями стали Оксана Швець (І місце), Денис Степаненко (ІІ місце), Вікторія Котеленець та Олексій Литвин (ІІІ місце).

16 травня 2008 року в Прилуках відбулося культурно-мистецьке свято «Яковченко з нами». До свята було оновлено Театральну площу в Прилуках, на якій відкрито пам’ятник Миколі Яковченку того ж скульптора (Володимир Чепелик). Все це – і оновлення площі, й пам’ятник – реалізовані коштом земляка-мецената Юрія Коптєва.

Прилуки сьогодні стараннями місцевої влади славляться й театральними талантами, і майстрами-умільцями. Талант і творча енергія, якою був щедро наділений улюбленець публіки Микола Яковченко, сьогодні втілюється в нових чудових проектах. На часі – створення меморіального будинку-музею, де народився знаменитий актор. А також – продовження Всеукраїнського конкурсу ім. М.Яковченка. Вистава «Берестечко» здобула Національну премію

ФОТО

Роботу Рівненського академічного українського музично-драматичного театру «Берестечко» за романом Ліни Костенко відзначено Національною премією ім. Т.Г.Шевченка. 9 березня 2008 року в столичній Національній опері звання лауреатів отримали режисер-постановник Олександр Дзекун і виконавець головної ролі (Богдана Хмельницького), заслужений артист України, художній керівник театру Володимир Петрів.

Крім того, у березні колектив презентував нову виставу – «Одкровення від Івана» за п’єсою Анатолія Крима «Євангеліє від Івана» – гостро-драматичну розповідь про реалії сучасного українського села. Режисер – Володимир Петрів. Сценографія – Алли Лактіонової. В головній ролі – народний артист України Георгій Морозюк. Також задіяні: А.Гаврюшенко, Н.Ніколаєва, В.Сніжний, В.Дьяков, Г.Цьомик, А.Куделя, В.Ярчук.

У квітні відбулася ще одна прем’єра – музичної вистави «Намалюй мені очі», у якій працюватимуть оркестр театру (диригент Зиновій Крет) та балет (балетмейстер Олексій Яриш).

До 200-річчя М.Гоголя запланована постановка «Ревізора» (режисер О.Дзекун). У травні театр взяв участь у регіональному фестивалі «Перлини сезону» (Івано-Франківськ), а в червні в м.Зволень (Словаччина) презентуватиме спектакль «Пошилися в дурні» М.Кропивницького.

Микола Савчук

Усі Якутовичі

ФОТО

Новий документальний фільм кінорежисера Юлії Лазаревської «Якутовичі», присвячений династії корінних киян – художників-графіків Якутовичів, у лютому презентовано в Будинку кіно і в приміщенні кіноклубу «Акіно», що працює при столичному арт-центрі Павла Гудімова «Я галерея».

Георгій, Сергій та Антон Якутовичі – професійні та відомі майстри. Антон живе в Парижі, проте щоліта приїздить до Києва, тоді разом з батьками блукає лабіринтами подільських вулиць, згадує минуле, будує плани на майбутнє. В XIX столітті їхній пращур тримав на Подолі школу рисунка, а у ХХ столітті рід прославив Георгій Якутович (академік Академії мистецтв України, лауреат Державної премії ім. Тараса Шевченка, народний художник України). Фільм розповідає про неперервний зв’язок поколінь, спільні інтереси батьків і дітей, їхню повагу одне до одного.

«Богдан Зиновій Хмельницький» на екрані

Ця довгождана подія (режисер Микола Мащенко працював над фільмом 8 років) сталася 4 травня. Саме того вечора в Києві, в кінотеатрі «Україна» відбулась урочиста прем’єра історичної епопеї. Перед фільмом виступили віце-прем’єр Олександр Турчинов, міністр культури і туризму Василь Вовкун, режисер Микола Мащенко. Фільм брав участь у кіноринку на МКФ у Каннах, а з 16 травня почався його прокат в Україні. На VІІ Київському міжнародному фестивалі «Кінолітопис» (травень) фільм здобув Головний приз.

«Зустрічі з Андрієм

Тарковським»

УІІ Київський міжнародний фестиваль «Кінолітопис» пройшов у Києві. На його відкритті 25 травня було показано документальну стрічку «Родина Лео Сирота і ХХ століття» (режисер Томіто Фуджівара, Японія). У рамках позаконкурсної програми в кінотеатрі «Жовтень» відбулися покази фільмів італійського режисера Донателли Багліво про Андрія Тарковського: «Кінематографічна мозаїка, втілена в часі», «Поет і кіно», «Андрій Тарковський і Ностальгія».

На Одеській кіностудії

розпочалися зйомки двосерійного телефільму «Героїня свого роману» – детективної мелодрами за сценарієм Олени Палом’яки і Олени Боярської.

«Відкрита ніч» на дисках

Відтепер фільми, які брали участь у фестивалі «Відкрита ніч» можна переглянути не лише влітку просто неба, а і вдома у будь-яку пору року. За сприянням Міністерства культури і туризму України, Головного управління культури і мистецтва м. Києва та Подільської районної держадміністрації 75 фільмів фестивалю вийшли на дисках. Колекція, яку зібрав арт-директор кінофестивалю «Відкрита ніч» Михало Іллєнко, має назву «Червоні сторінки Золотої книги українського кіно». Назва досить красномовна, чи не так?

До кожного диску входить приблизно до десяти фільмів, різних за формою, жанром, змістом. В одній невеликій збірці – й анімація, і документальне кіно, й ігрові фільми короткого метра. Який він, погляд молодих на історію, творчість, любов, дитинство, природу? Яке їхнє художнє сприйняття світу? В яких формах вони можуть його виразити? І, врешті-решт, яке майбутнє в українського кінематографа? Відповідь можна спробувати пошукати у цій колекції. І, можливо, вдасться знайти.

«Прем'єри сезону»

З 12 по 18 травня в Івано-Франківську відбувся фестиваль театрів України «Прем’єри сезону – 2008», організований Міністерством культури і туризму України, Управлінням культури Івано-Франківської облдержадміністрації, Львівським міжобласним відділенням Національної спілки театральних діячів України, Івано-Франківським обласним театром ім. І.Франка. В номінації «Краща вистава» перемогла «Ігри імператорів» Івано-Франківського обласного театру ім. І. Франка. Це сценічна версія про Голодомор режисера Сергія Кузика за творами М. Куліша, А. Камю, Г. Сковороди. Як кращий сценограф відзначений художник цієї вистави Олександр Семенюк. За кращу жіночу та чоловічу ролі другого плану призи отримали Валентина Шиманська-Мартинова за роль Орини та Володимир Пантелюк за роль Ларивона у цій же виставі.

Кращою музичною виставою відзнано «Мою чарівну леді» Б.Шоу Волинського обласного театру ім. Т.Шевченка. В номінації «Краща жіноча роль першого плану» перемогла Альбіна Сотникова за роль Александри у виставі «Комедіанти» А. Баранги Львівського національного театру імені М. Заньковецької, а в номінації «Краща чоловіча роль першого плану» – Олександр Топоринський у ролі Мини в «Мині Мазайло» М.Куліша Хмельницького театру імені Г.Петровського.

Зближення з Автрією

28 березня 2008 року в ЛНУ ім. І.Франка відбулася Міжнародна наукова конференція «Австрія – Україна: театр, драматургія, особистості», організована факультетом культури і мистецтв Львівського університету та Австрійсько-українським бюро кооперації в освіті, науці та культурі. На засіданнях були прочитані доповіді: «Ранній період акторської діяльності Леся Курбаса і німецька преса» Б.Козака, «Австрійський театр у Львові: започаткування традицій сценічної шекспіріани» М.Гарбузюк, «Твори австрійських драматургів на сценах театрів Києва в першій половині ХХ століття» Г.Веселовської, «Драма як діє-слово» Б.Тихолоза, «Австрійська драматургія на українській сцені (кін. ХХ – поч. ХХІ ст.) В.Грицук, «Франц Ґрільпарцер в українських перекладах» Н.Федорак, «Драма Сапфо у ХІХ ст.: від Франца Ґрільпарцера до Людмили Старицької-Черняхівської. Т.Лучука. Головував професор Богдан Козак. Після засідань відбулася презентація книг «Вступ до театрознавства» К.Бальме та «Єврейський театр у Східній Галичині та Буковині» Д. Карнер, підготовлених до друку силами університету та виданих за сприяння Австрійсько-українського бюро кооперації в освіті, науці та культурі.

«Мазепа-фест» удався

З 5 по 8 червня у Полтаві вшосте відбувся щорічний всеукраїнський фестиваль мистецтв «Мазепа-фест». Його натхненник і організатор, народний депутат ВР від «Нашої України» Микола Кульчицький цього разу запросив на Співоче поле культових для молоді виконавців – гурти «Вій» і «Тартак». Несподіванкою на полі були пісні сестер Тельнюк і «Пікардійської терціії», що засвідчило про поступ цього масового свята до мистецьки повноцінної змістовності. Напередодні в приміщенні ім. М.Гоголя зібралися шанувальники етнічної музики, які змогли послухати відомий гурт «Божичі», співака Володимира Смотрителя, кобзаря зі Львова Остапа Стахіва та фольк-бенд «Бурдон». Однак емоції вибухнули, коли на сцену вийшов фольклорний гурт «Древо» з села Крячківка Пирятинського району, що на Полтавщині – викликів на «біс» їм дісталося найбільше.

А почався «Мазепа-фест» днем кіно. Цього разу глядачі великого Палацу дозвілля «Листопад» змогли переглянути нові стрічки – «Богдан Зиновій Хмельницький» Миколи Мащенка, «Владика Андрей» Олеся Янчука (це був перший показ фільму в Україні) та документальну стрічку Михайла Ткачука «Щаслива Настуня».

Українські драматурги

на Єкатеринбурзькому

конкурсі п'єс

На конкурсі п'єс «Євразія-2008» в Єкатеринбурзі, який щорічно проводить драматург і режисер Микола Коляда і «Коляда-театр» у номінації «Вільна тема» друге і третє місце зайняли відповідно Олександр Андрієнко з Києва за п'єсу «Дельфін» і Анна Яблонська з Одеси за твори під назвами «Відеокамера» та «Вихід до моря».

Прем'єра в театрі оперети

26 червня напередодні закінчення 73-го театрального сезону в Київському академічному театрі оперети відбулася прем'єра вистави «Фіалка Монмартру» Імре Кальмана.


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2008:#4

                        © copyright 2024