Євген Бачинський Перейти до переліку статей номеру 2008:#5
Евген Деслав-Слабченко


Відомий український фільмовий режисер п. Евген Деслав* з Франції на початку вересня 1942 приїхав до Швайцарії, де в Базелі накручує нову фільму Еккхард, по роману відомого швайцарського письменника Шеффеля.

Ось що про нього пише ЛЯ РЕВЮ ДЕ Л’ЕКРАН з Марселя в № від 27 серпня б. р.: «Евген Деслав є найбільш маркантна і видатна особистість сучасної фільмової кінематографічної продукції. Його кар’єра одночасно є цікава і надзвичайної ріжноманітности. Він працює в фільмовій продукції з самих початків. Його фільми «Університетське місто» та особливо «Монпарнас» були дуже замітні, але він набув всеевропейської популярности як сінеаніст, завдяки його постановки відомих на цілий світ фільмів як «Похід Машін», «Негатив» і «Електричні ночі». Одночасно він працює як кінематографічний журналіст особливо в паризькім виданню СІНЕМАГАЗІН, де він регулярно подавав відомости про студії на Україні і інших слов’янських державах. Одночасно він поставив відомі фільми як от: «Світ в параді» та «Залізничні рейки». Багато кінематографічних фірм запрошують його співробітництво як талановитого техніка, бо його хист і любов до праці стали легендарні та забезпечили назавше йому добре місце в цій корпорації. Дальше автор статті п. Ф. перечислює численні продукції, в котрих приймав участь наш земляк і нарешті закінчує свою статтю: «ця ріжноманітність і еклектізм неминуче мусив привести п. Евгена Деслава до самостійної постановки п’єс на сцені. Останні роки у Франції примусили одначе його тимчасово задоволитися дрібними постановками в Ніцці на Рів’єрі, де він разом з Кльодом Револь ставив фільму Реда-Кер «Дитина Півночи», але обставини в котрих зараз перебуває Франція затримали викінчення цієї фільми. Тому п. Є.Деслав підписав контракт з найбільшою швайцарською фірмою в Цюріху ГОТТГАРДФІЛЬМ на постановку Еккхарда, котра буде епохальним явищем европейської продукції.

До цих коротеньких відомостей додамо, що наш талановитий і світової слави земляк саме напередодні війни мав їхати до Карпатської України в Хуст, де мав накручувати велику фільму-репортаж для празької «Меркур-Фільм», на чолі котрої стояв також наш земляк бувш[ий] полковник армії української п. Сухоручка. Одночасно мав він запрошення від египетського уряду опрацювати постановку життя нової египетської армії п. з. «Боротьба за добробут». Приємно зазначати про свою українську національність на екрані щоби тим заманіфестувати право українських емігрантів на свою національність…

Насамкінець зазначимо, що п. Деслав останнім часом виготував для друку вельми цікаві і оригінальні нариси з життя кінематографічного Парижу п. н. Сінеасти і Велети, книгу, котру він хоче випустити на книжковий український ринок так бідний творами з цієї галузі мистецького життя народів.

Додамо нарешті, що за час свого перебування на французькій Рів’єрі п. Деслав-Слабченко як уповноважений Червоного Хреста за кордоном старався улегшити тяжку долю своїх земляків в біді. Українська кольонія в Ніці дуже йому вдячна.

Побажаємо нашому видатному і талановитому землякові великого успіху і артистичного задоволення в його праці в Швайцарії, де він виступає уперше маючи вже світове ймення.


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2008:#5

                        © copyright 2024