Перейти до переліку статей номеру 2008:#5
Жила кінематографом


«Жила кінематографом»

«Вона просто жила кінематографом», – влучніших слів, сказаних про Нонну Мордюкову її сестрою, годі й шукати. На 83-му році життя актриса (деякі критики називали її «радянською Маньяні») полишила цей світ.

Нонна Вікторівна Мордюкова народилася на Донеччині (станиця Констянтинівська). 1950 року закінчила ВДІК, працювала в Театрі-студії кіноактора і ще студенткою (1949) за роль Уляни Громової у фільмі «Молода гвардія» була удостоєна Державної премії СРСР. Створені в картинах «Чужа рідня» (реж. М.Швейцер), «Журавушка» (реж. М.Москаленко), «Голова» (реж. О.Салтиков) непересічні характери принесли актрисі широке визнання і звання лауреата Держпремії РСФРР (1973).

Нонна Вікторівна мріяла зіграти Аксінью в «Тихому Доні» Сергія Герасимова. Не судилося… Втім, жінкам, образи яких вона втілила на екрані, властиві риси Аксіньї («Проста історія», «Рідна домівка»). У фільмі «Трясовина» (1977) Григорія Чухрая Мордюкова зіграла матір дезертира. Роль Клавдії Вавилової у стрічці «Комісар» принесла актрисі світове визнання, щоправда, аж через 20 років після завершення зйомок (у Радянському Союзі картину було заборонено). Після виходу фільму на екрани ім’я Нонни Мордюкової було внесено до переліку кращих актрис ХХ століття (британський довідник «Who is Who»).

У доробку Нонни Мордюкової понад 60 кіноробіт. Її героїні різні, але завжди яскраві як-от у фільмах «Катерина Вороніна», «Добровольці», «Одруження Бальзамінова», «Рідня», «Мама». Робота Дениса Євстигнєєва «Мама» (1999) – останній фільм Нонни Вікторівни, а кінематографічна премія «Ніка» в номінації «Честь і гідність» (2004) – остання нагорода.

Сергій Буковський

про Голодомор

Режисер Сергій Буковський на студії «Листопад Фільм» закінчує роботу над доку- ментальним фільмом «Живі». Прем’єра картини про Голодомор відбудеться восени 2008-го. У складі сценарної групи (окрім С.Буковського): Сергій Тримач, Вікторія Бондар, Євгенія Кравчук. Оператор – Володимир Кукоренчук. Консультанти – Оксана Пахльовська, Іван Дзюба, Мирослав Попович, Юрій Шаповал, Андреа Граціозі. Виконавчий продюсер – Марко Едвардс.

Стрічка демонструватиме свідчення учасників трагічних подій – мешканців Полтавської, Рівненської, Харківської, Луганської, Вінницької, Чернігівської, Тернопільської, Сумської, Житомирської та інших областей України. Крім того, одним із героїв картини став британський журналіст, який 75 років тому, наповнивши рюкзак московськими харчами, вирушив поїздом до України.

Фільм підтримує Міжнародний благодійний фонд «Україна-3000».

Нагороди «Прикольної

казки»

Художній фільм для дітей «Прикольна казка» удостоєний двох нагород XVI Міжнародного дитячого кінофестивалю «Артек» (3 – 10 липня, 2008, м. Гурзуф). Організатори фестивалю – Міжнародний дитячий центр «Артек», Міністерство культури і туризму України, Академія дитячого і молодіжного фільму (Росія). В конкурсній програмі були представлені фільми для дітей та юнацтва з України, Росії, Білорусії, Німеччини.

Рішенням Великого дитячого жюрі (понад 3000 дітей) «Прикольну казку» Романа Ширмана визнано переможцем у двох номінаціях – «Найзахопливий фільм» і «Краща дівчинка-актриса» (Олена Козир, виконавиця ролі Дівчинки-долі).

«Кінолітопис-2008»

Наприкінці травня пройшов VII Київський міжнародний фестиваль «Кінолітопис-2008». Під час урочистого відкриття фестивалю видатні творці вітчизняного та світового кіномистецтва отримали міжнародні відзнаки «Маеstrо» та «Меценат». Крім того, 25 травня організатори фестивалю презентували нагороду «За відданість документальному кіномистецтву» і виставку «Вернісаж кінолітопису». Показали фільм «Родина Лео Сироти і ХХ століття» (режисер – Т.Фуджівара; Японія, 2007); тож світова прем’єра картини відбулася в Україні. Стрічка розповідає про нашого співвітчизника, відомого піаніста-віртуоза Лео Сироту, який народився в Україні, багато років працював у Японії та Європі, а останні дні життя трудився й помер у США. На прем’єрі були присутні члени знімальної групи: режисер Томіто Фуджівара; координатори проекту Йошико Йошино і Рейко Томіта; героїні фільму Беат Сирота-Гордон (США), Алін Карраро (Франція); меценат проекту архітектор Ясуйоші Хаяші. На урочистому відкритті фестивалю виступив відомий японський піаніст Хіроші Куротакі.

«Художники

української анімації»

З 25 червня до 15 липня у Галереї мистецтв ім. Олени Замостян (зала «ПідWALL») експонувалася виставка «Художники української анімації», де свої твори – живопис, графіку, малюнки на целулоїді, ляльки – представляли відомі українські аніматори Роман Адамович, Леонід Балаклав, Олександр Вікен, Олександр Гуньковський, Олена Касавіна, Едуард Кирич, Наталія Крашина, Анна Коцар, Анатолій Лавренишин, Наталія Марченкова, Сергій Мельниченко, Олег Педан, Радна Сахалтуєв, Євген Сивокінь, Ірина Смирнова, Генріх Уманський, Давид Черкаський, Наталя Чернишова, Ніна та Миколай Чурилови. Кураторами виставки стали: Ірина Климова, Людмила Шейкіна, Леонід Фінберг.

Коли великі були

маленькими...

У серпні в кінотеатрі «Київ» за сприяння «Артхаус Трафік» показували фільм «Дитинства» (Франція, 80 хв.) – шість майже реальних історій про дитинство великих режисерів Інгмара Бергмана, Альфреда Гічкока, Фріца Ланга, Орсона Веллса, Жака Таті, Жана Ренуара – тих, хто творив сучасний кінематограф. Молоді режисери Ян Ле Галь, Ізильд Ле Беско, Джоана Хаджитомас, Сафі Неббу, Ісмаель Феррухі, Халіл Джорейдж віддали данину корифеям. Шість історій розповідають про те, що могло б відбутися, коли «великі» були маленькими. Автори вважають, що кожному з «великих» в дитячі роки довелося пережити справжні потрясіння.

У ролях: Ельза Зільберштейн, Ізильд Ле Беско, Еммануель Берко, Клотильда Ем,

Жюлі Гайє, Віржиль Леклер, Анн Бенуа, Максим Журавльов, Макс Реноден.

Ще один фільм про Гоголя

Актриса і режисер Наталя Бондарчук працює над фільмом про Миколу Гоголя, який завершить її триптих, присвячений письменникам (вже знято картини про Пушкіна і Лермонтова). Зйомки тривають і в Україні, а також плануються у Росії, Франції, Німеччині й Ізраїлі. Роль Гоголя виконує одеський актор Євгеній Редько, а його друга Олександра Данилевського грає Олексій Богданович. Фільм буде двомовним, сценаріїв теж два: один – для українського та російського глядача, а інший – для європейського, який мало ознайомлений із життям і творчістю Миколи Гоголя.

Фільм Романа Балаяна

«Райські птахи» брав участь у конкурсі ХХХ Московського МКФ (голова журі Лів Ульман). Світова прем'єра відбулася в найбільшому залі мультиплексу «Октябрь».

«КіноЛев» – фестиваль незалежного кіно

В Україні чимало кінофестивалів. Однак вони концентруються або в Києві, або на узбережжі Чорного моря. Та от виник кінофестиваль у Львові – заснував його художник Олесь Дзиндра. Почалося все три роки тому з невинного десанту фестивалю «Відкрита ніч» – дивитися ті фільми прийшло чимало молоді. Цьогорічний «КіноЛев» мав оригінальне відкриття в приміщенні Львівського театру ім. М.Заньковецької під назвою «Урочиста кіноакадемія», конкурс, куди надіслали фільми більше 30 країн, позаконкурсні програми, круглий стіл. Щоправда, проявилась скрута з журі (його не оголосили журналістам навіть у день відкриття, що прикро). Це можна пояснити браком у Львові кінематографістів. Бракувало й цікавих фільмів у програмах. Та ці недоліки організатори, сподіваємось, виправлять і в наступні роки стрічки незалежного кіно притягуватимуть до себе глядачів. Призи: кращий п/м ігровий «Акупація» (реж. Андрей Кудзінєнко, Бєларусь), кращий к/м ігровий «Отроцтво» (реж. Дмитро Сухолиткий, Україна), кращий документальний «Країна дурнів» (реж. Ніно Кіртадзе, Великобританія).


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2008:#5

                        © copyright 2024