Людмила Марчук Перейти до переліку статей номеру 2010:#3
Такої «Снігової королеви» ще не було!


Останній театральний сезон Рівненського обласного театру ляльок увінчався неординарною постановкою вистави «Снігова королева» за мотивами відомої казки Ганса-Крістіана Андерсена у постановці режисера Ярослава Грушецького (м.Черкаси) та художника-постановника Каріни Чепурної (м.Харків).

«Снігова королева» вже була в репертуарі Рівненського академічного обласного театру ляльок. І ось нова постановка. Враження від її перегляду у дітвори та батьків особливо яскраве.

У цій виставі знову, як і в «Бременських музиках», було задіяно майже всіх акторів театру. Простір вистави, зосереджений на сцені, тут поширився на увесь зал, з обох вхідних дверей якого час від часу «вилітали» дивовижні персонажі. І слово «вилітали» вжите не випадково. Дві ворони (Карл і Клара) з велетенськими дзьобами проносилися повз здивовані очі дітвори на самокатах так швидко, немов вони і справді літали. Власне, таке вирішення створило необхідну для цього моменту динаміку. Оригінальними вийшли й інші сцени вистави, серед яких чимало масових, можна сказати, батальних, в яких виходять на прю представники добра і зла. Авангардне вирішення вистави не виглядало б так яскраво без костюмів Каріни Чепурної. Саме за її ескізами, під безпосереднім керівництвом художниці Рівненського театру ляльок Інни Федорчук у цехах шили костюми для акторів. Творчій роботі художниці з цікавим мисленням, котра досконало володіє сценографією та має досвід роботи з багатьма режисерами, Рівне поставило оцінку «відмінно». Каріна Чепурна – за словами режисера – «дуже вдало втрапила у відповідний стиль».

Ярослав Грушецький запевняє, що над цією виставою міг би ще працювати й працювати. Адже те, що вийшло, ще далеко не вершина. Хоч у тих часових рамках, які були відміряні для підготовки вистави, рівненські актори зробили усе, що могли.

Ярослав Грушецький, головний режисер Черкаського театру ляльок, працював у багатьох інших лялькових театрах. Про Рівненський та його акторів відгукується якнайкраще: «Давно знаю цей колектив. Театр – це справа молодих. А тут молода трупа, у складі якої працюють і кілька досвідчених майстрів сцени. Цей колектив має традиції. І водночас готовий до змін, молодь відходить від нудних, заїжджених форм. Зізнаюся, найкращі сцени у нас вийшли не під час прем’єри, а на репетиціях. Допомагав веселий творчий настрій і щедрий гумор. Коли актори не відчувають тих рамок, у яких опиняються на сцені під час вистави, вони розкуті, діють вільно, на ходу імпровізують».

Вистава «Снігова королева» розрахована на дітей шкільного віку. У словах персонажів актори не відійшли від тексту драматурга Є. Шварца, п’єси якого обійшли усі театри світу. Але можна запевнити: такої «Снігової королеви», як у Рівному, ще не було. Тут вдало поєднано ляльки живого плану і маски.

Актори виставою задоволені. Орієнтуючись на реакцію глядача, вони поступово вносять необхідні корективи, які для глядача малопомітні, але для того, хто працює над роллю, вагомі.


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2010:#3

                        © copyright 2024