Редакція журналу "Кіно-Театр Перейти до переліку статей номеру 2011:#1
Івану Миколайчуку до 70-річчя


Ця дата важлива не тільки як вшанування видатного митця, а й як маніфестація найвищих здобутків українського кіно та невмирущості українського духу. Почалася підготовка, і є вже конкретні результати:

1. Національний центр Олександра Довженка підготував блок з восьми фільмів на DVD, пов'язаних з творчістю Івана Миколайчука,- «Тіні забутих предків», «Сон», «Анничка», «Камінний хрест», «Комісари», «Білий птах з чорною ознакою», «Пропала грамота», «Вавилон ХХ». Фільми відреставровані, з англомовними субтитрами. Завершити цей проект мають наприкінці 2010 року, й ці фільми в хорошій технічній якості планують показати напередодні ювілею на телебаченні і в кінотеатрах України.

2. Львівський національний театр ім. Марії Заньковецької в жовтні 2010 року випустив прем'єру «Небилиці про Івана» за однойменним сценарієм Івана Миколайчука. Виставу, яку визнали і полюбили львівяни, мають намір показати під час відзначення ювілею в Києві та Чернівцях.

Планується:

1. Національна спілка кінематографістів України за фінансової підтримки Міністерства культури і туризму готує на червень фестиваль міфо-поетичного кіно, який свідчитиме, що стиль творчості Миколайчука сьогодні не зник з кінематографічного простору й успішно розвивається в інших країнах.

2. Народний артист Василь Ілащук, автор телефільму про Миколайчука (2006), планує в травні 2011 року провести Тижні фільмів Івана Миколайчука в Канаді, США та Австралії. Разом з кінорежисером Тарасом Ткаченком вони збираються створити сайт Івана Миколайчука українською та англійською мовами та випустити ролики, присвячені видатному кіноактору, щоб показати їх на телеканалах у травні-червні, а також організувати пересувну фотовиставку на одній з центральних вулиць Києва.

3. Редакція журналу «Міжнародний туризм» спільно з Музеєм Національної кіностудії ім. О. Довженка готує подарункове ілюстроване видання «Іван Миколайчук: магія любові» та перекидний календар на 2011 рік.

4. Центр кінематографічних студій НаУКМА та редакція «Кіно-Театру» готує до друку наукове дослідження Йоанни Левицької «Повернення до коренів. Українське поетичне кіно» (переклад з польської).

Є сподівання на те, що долучаться й інші установи. Було б добре, якби:

5. Українська кінофундація (керівник А. Халпахчі), метою якої є популяризація українського кіно в світі, запропонувала провідним європейським міжнародним кінофестивалям включити до своїх програм «Ретроспективу фільмів Івана Миколайчука». Для проведення ретроспектив на МКФ необхідно закупити в Госфильмофонде РФ шість фільмів, де знімався Іван Миколайчук («Тіні забутих предків», «Анничка», «Комісари», «Білий птах з чорною ознакою», «Пропала грамота», «Вавилон ХХ») на позитивній плівці 35 мм з електронними субтитрами.

6. Київська держадміністрація назвала одну з вулиць Києва ім'ям Івана Миколайчука.

7. Спеціалізовані фірми випустили сувенірну продукцію із зображенням Миколайчука в найвидатніших ролях («Тіні забутих предків», «Пропала грамота», «Вавилон ХХ»).

Шановні читачі! Якщо хтось захоче допомогти у підготовці ювілею та реалізації запланованого пишіть на нашу електронну чи поштову адресу, телефонуйте.


Корисні статті для Вас:
 
Український кіноекран-2017: що запам’яталось?2017-03-11
 
Агресія. «Вона» Пола Верховена2017-03-11
 
Лариса Руснак і вистава «Персона»2017-03-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2011:#1

                        © copyright 2024