Марія Тетерюк Перейти до переліку статей номеру 2014:#3
Про українське кіно в наукових збірниках


Матеріали до історії українського кіно (1991–2011). Вип. 1. Публікації в наукових збірниках та матеріалах конференцій: бібліогр. покажч. / М-во культури України, Нац. парлам. б-ка України; авт.-упоряд. Н. Тертичка, Н. Казакова; наук. ред. В. Кононенко. – К., 2013. – 216 с.

Навіть професійні науковці, що займаються українським кіно, не кажучи вже про студентів та аспірантів, стикаються з браком матеріалів з обраної дослідницької теми. І нехай почуття першопрохідця у своїй галузі неабияк гріє душу, досліднику завжди потрібно мати бодай якийсь ґрунт із наукового доробку попередніх учених. Тим більше, що таких ентузіастів-першопрохідців в різних куточках України назбиралося достатньо, щоби створити певну наукову спільноту і дослідницький контекст. Аби зробити цей контекст видимим та доступним, Парламентська бібліотека в 2009 році розпочала історико-бібліографічне дослідження «Матеріали до історії українського кіно». «Кіно-Театр» уже повідомляв про дві книги цього проекту, – покажчики змісту фахових журналів «Кіно» (1925–1938) та «Радянське кіно» (1935–1938), видані в 2010–2012 роках. Цей подарунок був лише початком: ­на черзі серія покажчиків, що створять каталог усіх наукових праць з історії українського кіно за роки незалежності.

До першого випуску серії «Публікації в наукових збірниках та матеріалах конференцій» увійшли наукові статті, опубліковані в 1991–2011 (та частково 2012) роках у наукових збірниках, щорічниках, альманахах, наукових вісниках університетів. Укладачки відшукали у фондах Національної бібліотеки ім. Вернадського, Національної парламентської бібліотеки, наукових бібліотек університетів та публічної бібліотеки ім. Лесі Українки понад 150 наукових видань про культуру та мистецтво, що містять публікації про кіно. Вже сама кількість важлива для того, хто підбирає бібліографію з наукової теми. Більше половини наукових статей – з видань вищих навчальних закладів України. Це Науковий вісник КНУТКіМ ім. І. Карпенка-Карого, видання Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв («Мистецтвознавчі записки», «Культура і сучасність», «Вісник ДАКККіМ»), наукові вісники НаУКМА. Решта – це публікації наукових установ – Інституту проблем сучасного мистецтва («Актуальні проблеми історії, теорії та практики художньої культури» («Мистецькі обрії»), «Художня культура. Актуальні проблеми», «Мистцетвознавство України»), Інституту мистецтвознавста і фольклористики ім. М. Рильського НАНУ («Студії мистецтвознавчі», «Українське мистецтвознавство») та Інституту історії.

Наукові статті поділено за тематичними рубриками. Зокрема, виділено публікації архівних матеріалів (переважно про кіно радянських часів), статті про кіновиробництво та прокат, про історію українського кіно за періодами (1896–1920, 1920–1930, 1940–1950, 1960–1980, після 1990, окремо виділено українське поетичне кіно), кінофестивалі, продюсерство, літературні екранізації, кіносценарії (тексти та літературний аналіз), дитяче кіно, анімацію, документальне кіно, музику, кіноосвіту. Створено бібліографічні списки матеріалів про окремі персоналії: композиторів, художників, кінопедагогів (виокремлено дослідження педагогічної праці Довженка, Ейзенштейна, Кавалерідзе), режисерів (Романа Балаяна, Михайла Бєлікова, Дзиґи Вертова, Володимира Денисенка, Олександра Довженка, Юрія Іллєнка, Віктора Івченка, Миколи Мащенка, Кіри Муратової, Сергія Параджанова, Ігоря Савченка), сценаристів, кінооператорів, акторів, кінознавців. Порівняльна таблиця публікацій за роками свідчить про зростання кількості наукових праць про українське кіно в останні роки: за перші п’ять років Незалежності було лише 13 статей, а в 2007–2011 роках – вже 336.

Окрім покажчика наукових статей, є бібліографічні відомості про доповіді, виголошені на 151-й кінознавчій конференції (в тому числі аспірантських та студентських). У випадках, коли матеріали до конференції не вдалося знайти, бібліографічні довідки надавалися за джерелами, в яких вони були зацитовані (авторефератами, науковими статтями тощо). В передмові до розділу Наталя Казакова пропонує короткий огляд змін у темах та проблемах конференцій про українське кіно, починаючи з 1990-х. Знайомство з темами, як із самими публікаціями, може пригодитися молодим дослідникам у формулюванні нових наукових питань.

Наступними випусками серії стануть «Книги і публікації в збірниках», «Публікації у фахових періодичних виданнях», «Публікації в літературно-мистецьких журналах і газетах». Паралельно з друкованою електронна версія буде доступна на сайті НПБУ в розділі «Бібліографи презентують». Ці видання допоможуть роз’єднаним нині науковцям, що цікавляться українським кіно, дізнатися про дослідження колег, розширити професійні зв’язки та сформувати цілісну наукову спільноту.


Корисні статті для Вас:
 
Дарунок бібліографів2011-12-03
 
Для тих, хто цікавиться історією кіно2013-05-05
 
Цінний документ українського театрального життя2013-11-25
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2014:#3

                        © copyright 2024