Редакція Перейти до переліку статей номеру 2014:#3
Екранний світ Сергія Параджанова


Екранний світ Сергія Параджанова. Збірник статей. – Автор ідеї та упорядник Юрій Морозов. – К. : Дух і літера, 2014. – 332 с.

«Тіні забутих предків», «Колір граната», «Легенда про Сурамську фортецю», «Ашик Керіб» – ці фільми відомі кожному, хто бодай щось знає про кіно. Так само, як і ім’я їхнього автора Сергія Параджанова. А були ще в цього режисера і короткометражка «Акоп Овнатанян», проби до фільму «Київські фрески», який йому не дозволили зняти. Про ці фільми написано безліч статей, є навіть книги, присвячені окремому фільму. Тому для упорядника збірника непростим було завдання з маси матеріалу відібрати найважливіше і найцінніше. Автори статей – дослідники з різних країнах – України, Польщі, Грузії, Вірменії, Франції, США, Росії. Це високі авторитети у своїй професії, їх поєднав інтерес до творчості Параджанова, його оригінального бачення світу. Юрій Морозов обрав рецензії на фільми майстра, написані в 1965–1989 роках, а також тексти, що з’явилися порівняно недавно, як, наприклад, фраґмент з книги Еріка Бюло «Саят-Нова».

Чимало вийшло книг про Параджанова як особистість, спогадів про нього. Цей же збірник «являє собою першу спробу зібрати воєдино статті відомих мистецтвознавців, кінознавців, філологів і систематизувати їх таким чином, щоб читач дістав уявлення про те, як поступово сформувався екранний світ Параджанова – явище, яке не має аналогів у світовому кіномистецтві», – пише упорядник.


Корисні статті для Вас:
 
СЕРГІЙ ПАРАДЖАНОВ2008-04-11
 
Безпечний Параджанов2004-02-11
 
Іван Дзюба: Параджанов більший за леґенду про Параджанова2003-07-20
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2014:#3

                        © copyright 2024