Редакція Перейти до переліку статей номеру 2014:#6
Польська інтелігенція закликає уряди і жителів ЄС зупинити путінський


Про це йдеться у зверненні, яке підписали 20 видатних діячів Польщі.

«Володимир Путін нині застосовує новий тип агресії, спускаючи з ланцюга “псів війни”. Він перетворив Україну на полігон, як це було в Іспанії під час громадянської війни, де фашистські підрозділи, підтримувані нацистською Німеччиною, атакували Республіку», – йдеться у документі. «Хто не скаже Путіну “no pasarаn”, той виставить на посміховисько Європейський Союз і його цінності та погодиться зі знищенням світового порядку», – застерігає польська інтелігенція.

Вони нагадують, що 75 років тому Франція і Великобританія надихали диктатора Німеччини. «Егоїстична і недалекоглядна політика європейців щодо агресора не повинна повторитися». У зверненні наголошується, що російському агресорові вдалося залучити багатьох європейських політиків і бізнесменів в орбіту своїх інтересів. «Нове лобі впливало на політику багатьох країн і продовжує робити це далі. В результаті “Ostpolitik”, східна політика, стала політикою “Russia first” або навіть “Russia only”. Тепер вона в руїнах. Європа терміново потребує нової, реалістичної східної політики», – сказано в документі. Зокрема президента Франції Франсуа Олланда закликають не піддатися «спокусі зробити крок, який був би ще гірше, ніж пасивність Франції в 1939 році» та відмовитися від поставки Росії «Містралів». «Франція ухвалила це співробітництво в 2010 році, і вже тоді воно викликало чимало протестів. Попередній президент Ніколя Саркозі регулярно відбувався словами “холодна війна позаду”. Тепер почалася гаряча війна; таким чином, підстави для реалізації цього старого договору зникли», – вважають поляки. «Якщо президент Олланд не змінить свою думку найближчим часом, громадяни Європи повинні переконати його, бойкотуючи французькі товари», – сказано в зверненні.

«В останні роки російські державні компанії та компанії російських олігархів пустили глибоке коріння в Німеччині, починаючи з енергетичного сектора і футбольного бізнесу, закінчуючи індустрією туризму. Німці повинні покласти край таким заплутаним зв’язкам, за якими завжди – політичний вплив», – закликає інтелігенція.

За їхніми словами, всі європейці і кожна держава повинні надати допомогу Україні. Європейський Союз закликають сприяти отриманню Україною членства в ЄС. «Уперше в історії люди вмирали з європейським прапором у руках. Якщо Європа не проявить солідарності, це означатиме, що цінності 1789-го, свобода і братство, втратили для Європи значення», – сказано у зверненні.

Підкреслюється, що Україна має право захищати свою територію і своїх громадян від зовнішньої агресії, в тому числі з використанням поліції і армії, і в регіонах на кордоні з Росією. «Ніхто не знає, хто буде правити Росією через три роки. Ми не знаємо, що станеться з сьогоднішньою владною елітою, авантюрна політика якої не відповідає інтересам власного народу. Ми знаємо тільки одне: хто продовжує робити “бізнес як звичайно”, накликає смерть на тисячі українців і росіян, прирікає ставати біженцями ще сотні тисяч, дозволяє наступати путінському імперіалізму на інші країни. Вчора Ґданськ, сьогодні Донецьк. Ми не повинні допустити, щоб Європа багато років жила з відкритою, кривавою раною», – наголошується у зверненні.

Підписи під документом: Анджей Вайда, Анджей Стасюк, Владислав Бартошевський, Яцек Денель, Інга Івасьов, Ігнацій Карпович, Войцех Кучок, Дорота Масловська, Збігнєв Ментцель, Томаш Ружицький, Януш Рудницький, Петро Зоммер, Земовіт Щерек, Ольга Токарчук, Ойгенюш Ткачишин-Дицький, Магдалена Туллі, Агата Тушинська, Щепан Твардох, Казимир Войціцький, Крістіна Захватович.

Українська правда. 1 вересня 2014 року


Корисні статті для Вас:
 
Олег Басилашвілі: «Окупантів не люблять ніде»2014-09-11
 
Интеллигенция выступила против войны2014-05-15
 
Кінофіксації Євромайдану: по гарячих слідах2014-05-15
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2014:#6

                        © copyright 2024