Юрій Мицик Перейти до переліку статей номеру 2015:#1
Українка – кінозірка Голлівуду


Сандра Ді (23.04.1942–20.02.2005) – знаменита американська кіноактриса. Її ім’я майже невідоме українському кіноглядачеві через те, що пік її кінокар’єри припав на другу половину 50-х – 60-ті роки ХХ ст., коли «холодна війна» ще тривала, коли цензура дуже дозовано пропускала західні фільми на суд глядачеві СРСР, а американські фільми, та ще з українською кінозіркою, й поготів. Сандра Ді (Sandra Dee) – це сценічне ім’я Олександри Жук, внучки українських православних емігрантів-лемків. Вона була єдиною дитиною в сім’ї Івана Жука і Марії з дому Цимболяк, народилася в Байоні (Bayonne) штат Нью-Джерсі, причому Сандра начебто (як стверджує її син) народилася у 1944 р. Така невинна фальсифікація потрібна була їй, щоб працювати в кіно. Вже в чотири (!) роки вона стала професійною моделлю і знімалася в телевізійній рекламі. 1957 р. Сандра дебютувала як кіноактриса (фільм «Вони ще не попливуть»), хоча тоді вчилася в школі, і уклала довготривалий контракт з компанією «United-International Pictures» у Голлівуді. У 1958-му вона виграла престижну премію «Золотий глобус» у номінації «найбільш багатообіцяючий дебютант» і знялась у фільмі «Дебютантка мимоволі». Цей успіх надихнув її на нові творчі здобутки. У 1959 р. вона здобула популярність завдяки вдалому образу інженю (акторське амплуа: наївна дівчина) та романтичних героїнь у фільмах «Імітація життя», «Гіджет» і «Літній будиночок». Ці фільми зробили Сандру кінозіркою. Наприкінці 50-х – у 60-ті роки ХХ ст. красуня-блондинка стала для американської молоді втіленням дівочого ідеалу. Наступні фільми «Літнє місце», «Романов і Джульєтта» і особливо «Теммі, скажи мені правду» (1961) і «Теммі та лікар» (1963) закріпили її статус кінозірки, особливо популярної у молоді (тинейджерів). Цьому сприяв ранній (в 16 років) і вдалий попервах шлюб із зіркою естради – співаком Боббі Деріном (Bobby Darin). Справжнє ім’я Боббі – Уолден Роберт Кассото, він мав італо-американське походження, походив з робітничої родини у Бронксі (штат Нью-Йорк).

Разом вони знялися в кількох, ще успішніших, наступних фільмах, де Боббі, крім вдалої акторської гри, демонстрував і свої хіти. Це фільми «Коли приходить вересень» (Come September, 1961), «Якщо чоловік відповідає» (If a Man Answers, 1962), «Це дивне почуття» (1965). В Інтернеті можна легко знайти чудову комедію «Коли приходить вересень», де першопланову роль закоханих грають знаменита Джина Лоллобріджида (яка до речі була на весіллі Сандри та Боббі) та Рок Хадсон, а іншу пару – Сандра та Боббі. У фільмі «Портрет у чорних тонах» старшим партнером Сандри виступив не менш відомий, ніж Лоллобріджида, Ентоні Квін. Імена Сандри і Боба згадують у популярних піснях, пісня, на яку творців надихнула Сандра, була використана у бродвейських постановках, а у 1978 році – у популярному фільмі «Бріолін» (із Джоном Траволтою та Олівією Ньютон-Джонс); у їхньому шлюбі народився син Додд Мітчел (16.12.1961). Здавалося, що все буде чудово, тим більше, що Сандра кохала тільки одного чоловіка – Боббі, а він, одружившись, порвав зі своїм легковажним способом життя.

Але згодом пішла «чорна» смуга. Після програшу номінації на «Оскара» (що тяжко пережив Боббі, який і без того мав хворе серце) Боббі посилають у турне замість виступів у престижному клубі «Копакабана», внаслідок чого він зриває свою злість на Сандрі, потім Боббі переніс тяжку операцію на серці. На додачу виявилось, що жінка, яку він вважав своєю сестрою, є насправді… його матір’ю. Сандра ж починає страждати на анорексію й депресію, приймає сильнодіючі препарати. Тим часом у США почалася нова епоха в культурному житті, помінялися ідеали поп-культури. Приходять нові актриси й нові співаки, які потіснили з п’єдесталу Сандру й Боббі. Все це призводить до загострення стосунків подружжя, і врешті воно розпалося у 1967 р. Здавалася, що ще не все втрачено. Сандра знімається у фільмах, телесеріалах, Боббі пробує свої сили в політиці, бере участь у виборчій кампанії свого приятеля Роберта Кеннеді, але вбивство Роберта перекреслило ці надії. Боббі тяжко переніс загибель друга, він усамітнився у трейлері на півдні Каліфорнії. Коли криза, здавалось, минула, через півроку він виступив у Лас-Вегасі. Публіка зустріла його оваціями, тут він представив їм свою справжню матір – Ніну Кассото Мафіа, але з цього останнього в житті концерту його забирає «швидка». Після смерті чоловіка Сандра починає зловживати алкоголем, наркотиками, знімається все рідше… Вона серйозно захворює (ниркова недостатність), а після запалення легенів настала її передчасна смерть. Сандру Ді поховали на кладовищі «Forest Lawn Memorial Park» на голлівудських пагорбах (штат Каліфонія) неподалік могили матері.

Їхній з Боббі син Додд написав книгу про батьків «Любителі мрії: чудово зруйновані життя Боббі Даріна та Сандри Ді», їхнє драматичне спільне життя вдало екранізував Кевін Спейсі («Біля моря»), пам’ять про блискучу пару зберегли мільйони шанувальників. І ця невелика стаття має лише одну мету: привернути увагу кінокритиків та кінолюбителів до цієї кінозірки українського походження.


Корисні статті для Вас:
 
Згадка про Анну Стен2007-02-11
 
Жінки Емми Томпсон2009-04-11
 
Усмішка Марі Теречик2003-04-20
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2015:#1

                        © copyright 2024