Юрій Шлапак Перейти до переліку статей номеру 2015:#2
Матеріали до біографії


Мусієнко Оксана Станіславівна. Матеріали до біографії. – Національна академія мистецтв України, Інститут проблем сучасного мистецтва. – К. : Логос, 2014. – 220 ст., іл.

Кінокритик, вчений, педагог Оксана Мусієнко має широке коло уподобань у сфері кіномистецтва. Її книги «У лабиринті ілюзій. Міфи та реальність кінематографа Заходу» (1987), «Новаторські течії у французькому кінематографі (друга половина ХХ століття)» (2005), «Українське кіно: тексти і контекст» (2009) та інші прислужилися не одному поколінню дослідників та студентів. Її виступи в періодиці від 1958 року тривають і понині, завжди порушуючи актуальні проблеми кіно. Багаторічною і плідною є її викладацька діяльність – вона викладає у КДІТМ ім. І. Карпенка-Карого з 1970-х (у 1991–2013 рр. була завідувачкою кафедри кінознавства).

До згаданого видання (автор-упорядник – Наталя Мусієнко) входять розділи «Мусієнко О. С.: сторінки біографії», «Праці Мусієнко» (їх понад 300), «Вибрана література про наукову та творчу діяльність О. С. Мусієнко», «Кришталеві джерела». Передмову написав академік НАМ України Вадим Скуратівський. Значною є участь бібліографа Національної парламентської бібліотеки України Наталі Казакової. Вичерпно, скрупульозно описано не лише друковані праці О. С. Мусієнко, а й її виступи на наукових конференціях, круглих столах, фестивалях, участь на телебаченні в авторських передачах про Віру Холодну, Ґрету Ґарбо, Марлен Дітріх, Жана Ґабена, Вів’єн Лі, Іва Монтана... Про багаторічну роботу О. С. Мусієнко як президента міжнародного фестивалю дитячих, молодіжних аудіовізуальних мистецтв «Кришталеві джерела» розповідають професор Валентина Слободян та чимала бібліографія. Неповторну ауру любові й натхнення створюють фотографії батьків – кінокритика С. В. Вишинського та актриси Н. Г. Кандиби, рідних та близьких, дарчі написи на книжках.


Корисні статті для Вас:
 
Концентрація художнього образу2004-02-11
 
Світ невтомного експериментатора2015-02-11
 
Американська «театральна Біблія» по-українськи2015-02-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2015:#2

                        © copyright 2024