Редакція журналу «Кіно-Театр» Перейти до переліку статей номеру 2015:#3
Мистецька хроніка


Притягальність кіношедевра

6 березня 2015 року в рамках Днів науки в НаУКМА відбулася наукова конференція «Фільм “Тіні забутих предків” в Україні і світі. До 50-річчя виходу на екран». Організатори – Центр кінематографічних студій НаУКМА і редакція журналу «Кіно-Театр» – запросили до участі відомих науковців: докторів наук Вадима Скуратівського і Ольгу Петрову, кандидатів наук Ольгу Брюховецьку, Сергія Марченка, Оксану Бут та Ольгу Ямборко (Івано-Франківськ), завідувача відділом кіно Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнології ім. М. Рильського НАНУ Сергія Тримбача, аспірантку КНУТКТ ім. І. Карпенка-Карого Анастасію Пащенко, співробітника Польського інституту в Києві Олену Бабій, бібліографа Наталю Казакову (Парламентська бібліотека), а також письменника й журналіста Василя Нагірняка, який познайомив з діяльністю музею фільму «Тіні забутих предків» у Верховині. В конференції також взяли участь президент НаУКМА Андрій Мелешевич, дослідниця біографії Сергія Параджанова Марта Дзюба. Фільм Параджанова розглянули в різних аспектах, досліджуючи стиль, роль музики в ньому, співвідношення з повістю Михайла Коцюбинського, коло художників, з якими спілкувався режисер, англомовні дослідження про кіношедевр, його значення як твору національного.

Конференція в приміщенні Музею історичної звитяги НаУКМА.

Фільм про події на сході

України

18 березня Голова Верховної Ради України В. Гройсман підписав указ про заборону в Україні російських серіалів, які прославляють російську зброю, російських карателів та кримінальних злочинців. Україна повинна знімати свої серіали. І перший серед них – актуальна робота, 12-серійний фільм «Гвардія» (режисер Олексій Шапарьов) про події останнього року на сході України, в якому задіяні відомі актори Олексій Горбунов, Ахтем Сеїтаблаєв, Дмитро Ступка, Вано Янтабідзе, Костянтин Шафоренко. Перші чотири фільми мають показати навесні 2015 року.

Кадр із фільму «Гвардія»

Тиждень українського кіно в Парижі

Перший мультидисциплінарний фестиваль сучасного українського мистецтва «Україна  – вільна сцена» пройшов у Парижі. В його рамках кінофестиваль «Молодість» та Всеукраїнський благодійний фонд Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» з 8 до 14 квітня 2015 року провели Тиждень українського кіно у Фільмотеці Латинського кварталу. В програмі – класичні й сучасні фільми, зокрема «Поводир» Олеся Саніна і «Брати. Остання сповідь» Вікторії Трофименко.

Прем’єра фільму «І я таки жив»

6 березня в кінотеатрі «Україна» Національна радіокомпанія України, Перша рекордингова компанія та Символ ТБ показали художньо-документальний фільм «І я таки жив». У розповіді про Шевченка використано не лише маловідомі біографічні факти чи добре відомі поетичні твори, а й художні образи Шевченка. Тому героями фільму стали і Шевченкова мальована Катерина, і оспівана в поезіях юна Оксана, і Шевченкові дід і батько – Іван та Григорій. Усі вони зі своїми історіями були частиною Шевченкового життя. Оживляючи їх через акторські пластичні етюди, через ефекти комп’ютерної графіки, підказані самим Шевченком-маляром, через музичні твори, написані на основі поезій Кобзаря, автори спробували унаочнити драматургічну  і  музичну суголосність життя і творчості поета з нашим часом. Саме таке поєднання художнього, музичного і біографічного лягло в основу жанру й допомогло відтворити неповторний чар шляхетної і вразливої душі поета. Режисер і автор сценарію – Олександр Денисенко, композитор – Сергій Круценко, оператор – Сергій Тахмазов, художник – Інга Леві,  хореограф – Олексій Скляренко, генеральний продюсер – Тарас Аврахов. У фільмі знімались: Ада Роговцева, Валерій Легін, Олег Онещак,Олексій Пєтухов, Олена Фесуненко.

Ада Роговцева читає поезію Тараса

Шевченка у фільмі.

Британсько-українські театральні проекти

Британська рада в Україні оголосила три конкурси для українських режисерів, кураторів та художніх команд, які відкривають можливість попрацювати з іноземними колегами над створенням британо-української копродукції, переосмислити «невідомі» тексти Шекспіра, а також на три тижні зануритися в роботу найбільшого експериментального театрального майданчика світу – Единбурзького Фрінджу – в ролі членів журі. Перший конкурс – для режисерів, які мають запропонувати експлікації до одного з трьох творів сучасних британських драматургів: «Ножі в курках», Девід Герровер (1995), «Там, вдалині», Керіл Черчілл (2000), «Легені», Данкан Макмілан (2011). Переможці отримають можливість поставити обрану п’єсу на Камерній сцені театру ім. Івана Франка. У рамках конкурсу відбудеться також низка публічних безкоштовних майстер-класів від британських режисерів, сценографів, звукорежисерів і продюсерів. Другий конкурс – для театрів, переможці якого зможуть попрацювати над новими постановками Шекспіра у співпраці з британським сценографом – одним із фіналістів престижної театральної нагороди Linbury Prize 2015. Для неї театри-учасники конкурсу обирають одну з трьох п’єс Вільяма Шекспіра, яка ще не ставилась на українській сцені (українською мовою): «Юлій Цезар», «Цимбелін», «Зимова казка». За результатами третього конкурсу «Професійна подорож на Единбурзький Фріндж» четверо молодих українських театральних діячів – кураторів, менеджерів, критиків, режисерів, драматургів, які ведуть організаційно-проектну діяльність та мають не менше двох реалізованих проектів за останні три роки, – візьмуть участь у роботі журі престижної нагороди Total Theatre Award на Единбурзькому Фрінджі влітку 2015 року.

Кінотеатр українського фільму в Києві

27 лютого в Києві на базі кінотеатру ім. Чапаєва (Львівська площа) відкрився перший кінотеатр українського фільму «Ліра». До репертуару входять українські повнометражні стрічки й альманахи, зняті за останні роки, а також вітчизняна кінокласика. Окрім кінопоказів, кінотеатр проводить зустрічі з режисерами, акторами, знімальними групами, кінознавчі лекції та дискусії. Розклад показів можна знайти на сторінці кінотеатру «Ліра» у Facebook.

XII-й «Docudays-UA» у Києві

20–27 березня в Києві пройшов фестиваль документального кіно з прав людини «Docudays-UA». Покази тривали в Будинку кіно, кінотеатрах «Київ» і «Кінопанорама». На фестивалі було показано 79 фільмів із 36 країн світу. Крім конкурсної програми в трьох категоріях, оцінюваної окремими журі (DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/ПРАВО та DOCU/КОРОТКО, загалом – 38 фільмів із 22 країн світу), фестиваль пропонував позаконкурсну програму. Головним тематичним акцентом цього року була тема пропаганди: як у кінопрограмах, так і в правозахисних заходах ішлося про найрізноманітніші аспекти – видимої та прихованої – пропаганди, не лише в політиці, а й у мистецтві. В конкурсній програмі взяло участь п’ять українських стрічок: «Все палає» (режисери Олександр Течинський, Олексій Солодунов, Дмитро Стойков), «Пінгвін» (режисер Марина Врода), «Медик іде останньою» (Угорщина / Україна, режисер Світлана Шимко), «Пост Майдан» (режисер Сергій Андрушко) та «Скрізь Майдан»(режисер Катерина Горностай). Ще п’ять українських фільмів було представлено в рамках позаконкурсної програми.

Перемога Сергія Михальчука на Берлінале

14 лютого оголошено переможців 65-го Берлінського кінофестивалю. Український оператор Сергій Михальчук («Поводир», «Параджанов», «Меніни», «Мамай») здобув «Срібного ведмедя» за роботу над фільмом «Під електричними хмарами» режисера Олексія Германа-молодшого (копродукція Росії, України та Польщі).

До 75-річчя Леоніда Осики

4 квітня в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України відкрилася виставка «Поетична кіноправда Леоніда Осики», присвячена 75-й річниці з дня народження режисера. На виставці представлені матеріали до майже всіх фільмів митця, передусім до «Захара Беркута» і «Камінного хреста». Серед експонатів – ескізи Георгія Якутовича і Михайла Раковського до «Захара Беркута», Анатолія Добролежі до фільму «Хто повернеться – долюбить», афіші, костюми персонажів фільму «Захар Беркут», листи, сценарії до фільму «Камінний хрест» (подаровано Музею автором, І. Драчем на відкритті) і «Етюди про Врубеля», грамоти, дипломи, фотографії з життя режисера і кадри з фільмів, а також фотореклама, фото робочих моментів. Активну участь в організації виставки взяла дружина Леоніда Осики Світлана Князєва, що запропонувала фото, документи, листи, машинописи. Кіностудія ім. О.Довженка надала костюми і реквізит. На відкритті виставки Леоніда Михайловича згадували поети Іван Драч, Дмитро Павличко, його учень Олесь Санін, актриси Людмила Єфименко, Світлана Князєва, кінокритики Сергій Тримбач і Лариса Брюховецька. 8 квітня вечір пам’яті Леоніда Осики відбувся в Будинку кіно.

Пішов з життя Юрій Шлапак

18 квітня раптово помер кінознавець, член НСКУ Юрій Шлапак. Викладав у різних вишах Києва, з 2004 року - в КНУТКТ ім. І. Карпенка-Карого. Досліджував творчість Івана Кавалерідзе: працював в Меморіальному музеї кінорежисера, автор книги «Іван Кавалерідзе: життя і творчість» (у співавторстві, 2007). Інші книги: «Про кіно, про театр. Рецензії, огляди, есеї» (2009), «Двор приключений. Воспоминания, свидетельства, письма» (2010).


Корисні статті для Вас:
 
«Тіні»: енергія надпотужної дії2004-02-11
 
Школа без заборон:англомовні дослідження українського поетичного кіно2004-02-11
 
«Тіні забутих предків» як поетичне кіно2004-02-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2015:#3

                        © copyright 2024