Анастасія Груба Перейти до переліку статей номеру 2017:#1
Є на кого сподіватися


У світлі останніх подій в Україні держава приділяла мало уваги сфері кіно, та й узагалі культурі, тому, порівняно з нашими сусідами, кіновиробництво розвивається повільно й важко, не отримуючи необхідних фінансування та підтримки.

Вражає, що й досі не перевелися альтруїсти, які йдуть навчатися на творчі спеціальності, сподіваючись, що в майбутньому все зміниться і що саме вони зможуть зініціювати ці зміни. Творчий шлях в Україні – тернистий, і ним крокують тільки найсильніші та найвитриваліші.

Кажуть, щоб змінити країну, треба почати з себе. У нас уже сформувалося коло таких ось сміливців, які вирішили взяти ситуацію у свої руки: громадська організація СУК («Сучасне Українське Кіно»). Молодих кінематографістів об’єднує спільна мета: робити якісне українське кіно та популяризувати його у світі.

Ідея виникла в лютому 2015 року після кінопоказу «Вибір майбутнього. Студентське кіно про Майдан». Засновники організації – Валерія Сочивець та Філіп Сотниченко.

Вперше програму від СУК було оприлюднено в рамках МФ ГогольFest, і два роки спільнота існувала як оглядова панорама. Програма складалася здебільшого з фільмів учасників ГО СУК. Наступного року вона отримала позитивні відгуки, що стало поштовхом для розширення діяльності організації. Учасники почали мандрувати зі своєю програмою містами України, залучаючи молодих кінематографістів, спонукаючи їх створювати разом якісне кіно.

СУК «перестрибнула» через кордон, презентувавши свої фільми на кіноринках таких фестивалів, як Канни, Берлін та Клермон-Ферран. І це всього за неповних два роки! У чому ж секрет? Річ у тім, що СУК – це не лише демонстрування фільмів і майстер-класи, це допомога один одному в розробці ідей, зйомках, монтажі та роботі з кольором і звуком! Виявляться, можна розвивати українське кіно самостійно, на волонтерських засадах. Так, може, не всіх цікавить такий альтруїзм, але справжні митці однаково вкладають у свої роботи більше, ніж отримують.

Нині яскравими представниками організації є п’ять режисерів – Валерія Сочивець, Філіп Сотниченко, Никон Романченко, Катерина Горностай та Анна Корж. Їхні фільми вже здобули нагороди на українських та міжнародних КФ, серед них – Одеський, «Молодість», WIZ-ART у Львові, Мінський МКФ «Лістопад», Міжнародний студентський фестиваль ВДІК, МФ короткометражного кіно AsterFest та інші. З цими режисерами працює згуртований колектив продюсерів, операторів, художників та акторів. Усі вони стали однією великою сім’єю. Працюючи над новими проектами, спільно розробляють ідею, знімають та переймаються організаційними питаннями. Окрім створення власних робіт, громадська організація молодих кінематографістів активно підтримує інших колег-режисерів, показує їхні фільми у своїх програмах. Так, глядачі ознайомилася зі стрічками «У Манчестері йшов дощ» Антоніо Лукича та Валерії Кальченко, «Ваги» Юрія Шилова, «Ґолден Лав» Павла Острікова та «Чоловіча робота» Марини Степанської.

Цього року на ГогольFest СУК організувала справжній «КіноКлас», на який було запрошено українських та іноземних лекторів. Тематика різноманітна: від майстер-класу про грим у кіно від однієї з найкращих візажистів України до лекції продюсера «Warner Brothers». «Сучасне Українське Кіно» також започаткувало конкурс українського короткометражного кіно «Золотий СУК», переможців якого обирає за допомогою відкритого голосування глядач. За результатами цього голосування можна чітко зрозуміти, що подобається сучасним українцям і які теми вони вважають актуальними. Сьогодні СУК разом із мистецьким простором «АртПричал» організовує щотижневу подію «Кіносереда», аби познайомити глядачів з сучасним українським кіно та його творцями. Окрім показів сучасних українських та іноземних стрічок, заплановано провадити обговорення, майстер-класи, читання сценаріїв та інші цікаві, але, на жаль, достатньо рідкісні для нашої країни вияви кіноспільноти.

Тож є на кого сподіватися – допоки існують закохані у свою роботу люди, готові на волонтерських засадах, лише заради виплеканої мрії, об’єднуватися та створювати прекрасне!


Корисні статті для Вас:
 
«Docudays UA»: гаряча пора для документального кіно2004-02-11
 
Незахищеність2013-09-26
 
Старе й нове: маршрутами 45-ї «Молодості»2016-02-02
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2017:#1

                        © copyright 2024