Юлія Костюк Перейти до переліку статей номеру 2017:#3
Сонячний пил: вибрані кіносценарії та синопсиси


Босович В.В. Сонячний пил: вибрані кіносценарії та синопсиси. – Харків : Видавець Савчук О.О., 2016. – 1012 с.

Кіносценарії українського белетриста, драматурга, кіносценариста і продюсера Василя Босовича, написані в 1991–2014 роках, різні за жанрами і тематикою і перебувають на різних стадіях підготовки до виробництва, частину з них реалізовано, інші ще чекають своєї черги.

До книжки ввійшли кіносценарії: «Ангел з патефоном», «Невільниця честі», «Ольга, свята і грішна», «Хрещення», «Дорогою ціною», «Сонячний пил», «Зілля (стихії кохання)», «Украдена перемога», «Виправдання любов’ю», «Час ненавидіти і час любити».

Автор звертається до часів Київської Русі («Ольга, свята і грішна» і «Хрещення»), до теми Голодомору 1932–33 років («Ангел з патефоном», до речі, у цій роботі, йшлося про спроби жителів Західної України допомогти людям, які гинули від голоду, і, ясна річ, цим спробам перешкоджала репресивна машина тоталітарного СРСР), до подій Другої світової війни («Украдена перемога») і національно-визвольної боротьби другої половини ХХ століття («Невільниця честі» – кіносценарій за мотивами документальної повісті Івана Губки).

«Ольга, свята і грішна» відтворює добу Київської Русі, коли дівчина, привезена з глухого закутка Русі як княжа наложниця, стає княгинею. Мстива і справедлива, імпульсивна і мудра, грішна і свята, – такою живе Ольга в народній пам’яті й церковному переданні.

Кіносценарій «Дорогою ціною», створений за мотивами однойменної повісті Михайла Коцюбинського, ще не завершено.

«Зілля (стихії кохання)» – трагічна історія про двох дівчат, які кохали одного хлопця, і нещасну матір, яка вигодувала вбивцю рідного сина (за мотивами повісті Ольги Кобилянської «У неділю рано зілля копала…»).

«Сонячний пил», що дав назву збірнику, створено за мотивами повісті Романа Купчинського «Заметіль»; у ньому йдеться про національно-визвольні змагання в Західній Україні у 10–20-х роках ХХ ст. Українські січові стрільці – юнаки, сповнені надій на здобуття незалежності – добровільно вступають у військові лави і йдуть захищати рідну землю. Проте їхні сподівання не справджуються, а бажана перемога не така близька. Та, незважаючи на жорстокі воєнні реалії, вони не втрачають надій і готові жертвувати найдорожчим заради Вітчизни.

До книжки також ввійшли синопсиси: «Помилка Олександра Македонського», «Антоніо і відьми», «Маріо, Марія і цитадель», «Колиска народів» і кіноповість «ДТП на замовлення». В основу «Помилки Олександра Македонського» покладено реальні події 331 року до н.е. в Афінах і Північному Причорномор’ї. Драматичні долі героїв фільму, сучасників полководця, сповнені насиченими пригодами, переплітаються з визначальними подіями, які вплинули на подальшу світову історію.


Корисні статті для Вас:
 
Григорій Шумейко: «На рідній землі, на мистецькому полі…»2016-04-11
 
ЯК НАПИСАТИ КІНОСЦЕНАРІЙ2007-03-11
 
«Кіносценарна справа докорінно змінила українську літературу»2004-02-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2017:#3

                        © copyright 2024