Редакція Перейти до переліку статей номеру 2017:#5
Мистецька хроніка


Українські актори у словацькій стрічці

На 52-му Карловарському МКФ (30 червня – 8 липня) українсько-словацький фільм Петера Беб’яка «Межа» (продюсери Андрій Єрмак і Ванда Адамік-Грицова) дістав нагороду «Кришталевий глобус» за найкращу режисерську роботу. Стрічку створила міжнародна команда. Крім словацьких акторів, у фільмі зіграли й українські: Римма Зюбіна, Станіслав Боклан та молодий актор Олександр Піскунов.

Прем’єра «Recovery Room» Адріани Лугової

15 червня 2017 року в Українському молодіжному центрі в Монреалі ( Канада) Президент Світового Конгресу Українців Євген Чолій привітав режисерку Адріану Лугову, продюсера Юрія Лугового та сценаристку Оксану Розумну з прем’єрою документального фільму «Recovery Room», створеного під патронатом СКУ. Фільм, який здобув нагороди уже трьох значних фестивалів, розповідає про місію канадських пластичних хірургів та медсестер Головного військового клінічного госпіталю в Києві, які допомагали пораненим українським воїнам, що стали жертвами жорстокої російської гібридної війни. «Світовий Конгрес Українців заохочує глядачів підтримати цей динамічний фільм, який показує життя захисників територіальної цілісності України», ‒ заявив Євген Чолій.

Конкурси Одеського МКФ

В Основний конкурс Одеського МКФ, який відбувався з 14 до 22 липня, увійшло дві українські стрічки: «Рівень чорного» Валентина Васяновича та «Січень-березень» Юрія Речинського (Україна, Австрія). Інші ‒ з Франції, Іспанії, а також спільна продукція з різних куточків Європи, зокрема з Грузії та прибалтійських країн. Україна фігурує ще раз – серед трьох країн, які є виробниками стрічки «Іній» Шарунаса Бартаса. Головний приз ОМКФ – Ґран-прі за результатами глядацького голосування отримав «Король бельгійців» Петера Бросенса та Джессіки Вудворт. Роман Бондарчук став володарем «Золотого Дюка» за «Dixie Land» у номінації «Найкращий повнометражний фільм». «Головна роль» Сергія Буковського стала найкращим документальним фільмом, а героїня цього фільму ‒ Ніна Антонова ‒ одержала приз за найкращу жіночу роль.

Продати кіностудії означає продати історію нашого кіно

У рамках реформування державної власності Міністерство економрозвитку і торгівлі рекомендує Уряду до 2020 року серед іншого приватизувати й такі кінопідприємства: «Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка», «Укранімафільм», «Укркінохроніка», приватне акціонерне товариство «Одеська кіностудія» (державна частка акцій 50%+1) і державне спеціалізоване підприємство «Укртелефільм», а також такі підприємства як «Одеське державне конструкторське бюро кіноустаткування» і «Центр інноваційних екранних та інформаційних технологій». Державні підприємства «Національна кінематека України» і «Національний центр Олександра Довженка» залишити у власності держави. Таким чином держава задекларувала, що кіно як вид мистецтва їй не потрібне.

«Таємний щоденник Симона Петлюри»

Кінорежисер Олесь Янчук знімає на Національній кіностудії художніх фільмів ім. О. П. Довженка історичну драму «Таємний щоденник Симона Петлюри». 25 травня 1926 року було вбито головного отамана війська УНР Симона Петлюру. Сталося це на розі вулиці Расін та бульвару Сен-Мішель біля книжкової крамниці. Декорацію цього куточка Парижа виготовили для фільму художники-постановники Олексій Левченко та Ігор Беляк.

Знімають у Карпатах

У селі Микуличин на Івано-Франківщині розпочалися зйомки містичного трилера Сергія Альошечкіна «Морена». В головних ролях – акторська молодь: Тая Щурук, Ірина Громадська, Ілля Валянський.  У фільмі зніматимуться й досвідчені актори – Василь Баша, Олександр Печериця та Олександр Мельник. Очікується, що зніматимуть на Буковині та Київщині. На екрани стрічка вийде навесні-влітку 2018 року.

Завершено зйомки фільму «Екс» Сергія Лисенка

Розпочато монтажно-тонувальний період фільму «Екс» режисера Сергія Лисенка. Це повнометражна історична пригодницька драма на основі реальних подій, що розповідає про боротьбу підпільної організації УВО в Західній Україні у 1932 році. Фільм створює компанія «Т.Т.М.». Вихід кінострічки заплановано на початок 2018 року.

Ахтем Сеїтаблаєв зніматиме «Захара Беркута»

За результатами конкурсу Держкіно, проект режисера Ахтема Сеїтаблаєва за повістю Івана Франка «Захар Беркут» отримає державну підтримку (30 млн грн з 75 млн бюджету фільму). Знімальний період заплановано на наступний рік.

«Совість» Володимира Денисенка на IDFA в Нью-Йорку

Фільм «Совість» 29 липня 2017 року показали у рамках відлуння Амстердамського МФ документального кіно (IDFA), що відбувся 27–30 липня в Нью-Йорку. Фільм створено 1968 року силами студентів режисерського та акторського курсу Київського інституту театрального мистецтва ім. І. К. Карпенка-Карого; художнім керівником курсу і постановником фільму був Володимир Денисенко. Картина так і не вийшла на великі екрани, а її вцілілу копію у 1989 році Олександр Денисенко відновив на кіностудії ім. О. Довженка. У 1990 році «Совість» було показано на МКФ у Монреалі.

Фільм Павла Острікова нагороджено на МКФ у Локарно

Короткометражний фільм «Випуск’97» українського режисера Павла Острікова здобув приз молодіжного журі в конкурсній програмі «Pardo di domani» 70-го МКФ у Локарно (Швейцарія).  Фестиваль, заснований 1946 року, відбувається щороку на початку серпня. Фільм «Випуск’97» розповідає про дивакуватого телемайстра. Чоловік уперше після закінчення школи зустрічає свою однокласницю і намагається не втратити її знову. Це історія кохання, оповита самотністю. Вона показує, як мрії шкільної юності спотворюються на «стежині дорослого життя». Головні ролі зіграли Олеся Островська та Олександр Пожарський. Павло Остріков не має режисерської освіти, але за останні два роки його к/м стрічка «Ґолден лав» перемогла на фестивалях «Відкрита ніч», «Золотий Сук», «Кінокімерія» та в конкурсі «Шлях до миру». Прем’єра «Випуск’97» відбулася 21 липня на Одеському МКФ в рамках Національного конкурсу к/м фільмів.

Ювілей кіномайстра

29 червня 2017 року кінорежисерові, заслуженому діячу мистецтв України, академікові Національної академії мистецтв України, голові правління Української кіноакадемії, члену НСКУ Михайлові Іллєнку виповнилося 70 років. У його доробку – ігрові, документальні та анімаційні роботи, зокрема «Очікуючи вантаж на рейді Фучжоу біля пагоди», «Сьомий маршрут» і «ТойХтоПройшовКрізьВогонь», які значною мірою визначили обличчя українського кіно часів Незалежності. Тривалий час Михайло Іллєнко викладає кінорежисуру в КНУТКТ ім. І. К. Карпенка-Карого і вже 20 років проводить фестиваль «Відкрита ніч», що надає можливість молодим кінематографістам показати свої роботи глядачам.


Корисні статті для Вас:
 
Рідні, але чужі2017-09-11
 
Ада Роговцева: чесність із собою2017-09-11
 
«Мельпомена Таврії»-20172017-09-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2017:#5

                        © copyright 2024