Редакція Перейти до переліку статей номеру 2017:#6
Мистецька хроніка


Знімають «Ворошиловград»

31 липня почалися зйомки стрічки «Ворошиловград» за однойменним романом Сергія Жадана. Режисер Ярослав Лодигін – дебютант. Оператор – досвідчений Сергій Михальчук, продюсер – Володимир Яценко, сценарій автора книги у співпраці з Наталією Ворожбит. Олег Москаленко зіграє Германа, Володимир Ямненко – Кочу, Руслана Хазіпова – Олю, Олексій Горбунов – пастора, Євгенія Муц – Катю. Сума державного фінансування – 15 млн грн. Крім того, фільм переміг у пітчингу Coco Best Pitch Award на Connecting Cottbus 2016 року в Німеччині, що принесло ще півтори тисячі євро.

Серпневі ювіляри

23 серпня виповнилося 85 років класикові української анімації, президентові Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «КРОК» Давиду Черкаському. Майстер увійшов в історію кіно своїми роботами «Пригоди капітана Врунгеля» (1978), «Лікар Айболить» (1984–1985), «Острів скарбів» (1988).

30 серпня відзначила ювілей народна артистка України Лариса Кадочникова. Одна з найяскравіших зірок українського екрану найбільше відома своїми ролями в «Тінях забутих предків» Сергія Параджанова (1964), «Криниця для спраглих» (1965), «Вечір на Івана Купала» (1968) і «Білий птах з чорною ознакою» (1971) Юрія Іллєнка.

Редакція журналу вітає шанованих ювілярів!

28 серпня 2017 року в Будинку кіно відбувся позачерговий VIII (ХIV) з’їзд НСКУ

За підсумками таємного голосування головою Спілки обрано кінорежисера і продюсера, генерального директора Національної кіностудії ім. О. Довженка Олеся Янчука. За нього віддали голоси 368 делегатів з’їзду.

Український стенд на TIFF

В індустріальній секції 42-го МКФ в Торонто (6–17 вересня 2017 р.) Україна представила національний стенд та провела ринковий показ фільму «Рівень чорного» Валентина Васяновича. Паралельно відбулися Дні українського кіно, до програми яких увійшли документальні стрічки «Процес» Аскольда Курова (фільм вироблено без участі України) та «Школа № 3» Лізи Сміт та Георга Жено (Ґран-прі Generation 14+ «Берлінале»-2017); історичний бойовик «Червоний» режисера Зази Буадзе; драма Тараса Ткаченка «Гніздо горлиці», трагікомедія Аркадія Непиталюка «Припутні» та кримінальна комедія «DZIDZIO Контрабас» Олега Борщевського. Презентовано історичну драму «Антон» режисера Зази Урушадзе за мотивами книжки «Антон, його друг і російська революція» Дейла Ейслера (Канада), зйомки якої ще тривають. Ця копродукція України, Грузії, Литви та Польщі розповідає історію німецького поселення на півдні України в 1919 році.

Викриваючи природу корупції

У вересні в шести містах України відбувся кіноогляд «Кіно проти корупції». В програмі – шість європейських фільмів, які досліджують природу корупції: від неприкритого зловживання владою з боку політиків та корпорацій до негучних побутових конфліктів. Кінороботи – призери світових кінофестивалів і документальні хіти. «Брудні ігри» – фільм-розслідування про порушення прав людини в контексті великих спортивних заходів, а також корупційні схеми у футболі, боксі та в американській професійній баскетбольній лізі NBA. Сатирична драма від режисера Паоло Соррентіно «Дивовижний» – про одіозного італійського прем’єр-міністра Джуліо Андреотті, який обирався на свою посаду сім разів. Герой німецької гостросюжетної драми «Система» – молодий злодій, який після невдалого пограбування знайомиться зі світом колишніх агентів держбезпеки НДР і представниками світового лобі. «Поза дитини» – румунська драма про автокатастрофу, винуватець якої хоче «відмазатися» від вироку. Стрічка здобула «Золотого ведмедя» Берлінського МКФ). У трилері «П’ята влада» роль творця проекту WikiLeaks, відомого втікача і активіста Джуліана Ассанжа, виконав британець Бенедикт Камбербетч. Соціальна драма Юрія Бикова «Дурень» розповідає про байдужість місцевої влади, яка поставила під загрозу життя 800 мешканців старого гуртожитку. Фільм, знятий у пам’ять про Олексія Балабанова, удостоївся трьох премій МКФ в Локарно. Всі покази безкоштовні. Фестиваль – частина спільного проекту Goethe-Institut в Україні та Федерального агентства з громадянської освіти, що має назву Bestechend (Нездоланне) і реалізується за підтримки МЗС ФРН.

За матеріалами сайту НСКУ

Відкрилася сінематека документального кіно

1 вересня 2017 року за адресою artdoc.media розпочала роботу сінематека документального кіно російською мовою Artdoc.Media, яка має в своєму розпорядженні інформацію про понад 1000 фільмів з усього світу. Упродовж року планується відкрити доступ до перегляду більшості фільмів на платній або ж на безплатній основі.

За матеріалами сайту НСКУ

Наш фільм знайдено в Японії

29 серпня 2017 року під головуванням Міністра культури України Євгена Нищука відбулося робоче засідання оргкомітету з підготовки та проведення Року Японії в Україні. Перший заступник Міністра Світлана Фоменко поінформувала про заплановані мистецькі заходи. Серед іншого – реставрація українського культурфільму «Людина і мавпа» (1930, Одеська кінофабрика), який вважався втраченим та недавно був віднайдений у Токійському кіноархіві. Очевидно, йдеться про дебютну стрічку Андрія Вінницького «Мавпа і людина».

Інформація НСКУ

Кінотеатр «Братислава» після реновації продовжить роботу

ГО «Київський IT-кластер» спільно з Київською держадміністрацією розробили проект «Інноваційного Центру розвитку підприємництва» з робочим простором, лабораторіями та навчальними програмами, який планують облаштувати в будівлі кінотеатру «Братислава». При тому кінотеатр після реновації продовжить свою роботу, запевняє столична влада. Розташований він біля Оболонської набережної та побудований близько 40 років тому. Будівля перебуває у занедбаному стані. Після ревіталізації кінотеатр функціонуватиме, його віддадуть у розпорядження КП «Київкінофільм», яке організовуватиме покази фільмів, проводитиме тематичні заходи, а будинок залишиться в комунальній власності міста. Загальна площа її приміщень становить 3 044 кв. м, з яких під кінотеатр виділять 620 кв. м.

За офіційною інформацією

Римму Зюбіну відзначено на МКФ Love is Folly

На кінофестивалі у Варні (Болгарія) Римма Зюбіна отримала приз за найкращу жіночу роль у фільмі «Гніздо горлиці» Тараса Ткаченка. Фестиваль Love is Folly («Любов дурна») тривав у Варні з 25 серпня до 3 вересня 2017 року. «Гніздо горлиці» демонстрували тут 29 серпня.

Інформація НСКУ

Колишній російський актор Анатолій Пашинін, який знімався в українському фільмі «Украдене щастя», воює на боці України в зоні АТО

Пашинін вже більше місяця воює у восьмому батальйоні «Української добровольчої армії». Свого часу актор зумисне відмовлявся від громадянства України, щоб бути прикладом «порядного росіянина», який не «оскотинився» і не живе «життям зомбі». Вицвілий паспорт з двоголовим орлом артист продовжує носити і сьогодні, незважаючи на те, що його коріння в Україні.

Проте після «Євромайдану» головний герой серіалу «Грозові ворота», взірець російського офіцера, який в картині переконував росіян, що помирати за Кремль – це почесно і красиво, залишив у Москві престижну роботу, квартиру в центрі, впливових друзів і богемне життя й повернувся в Україну.

«Спочатку грішми допомагав, а потім, коли гроші закінчились, чим ще можна допомогти? Грошей немає і заробити немає де. Тільки прийти покопати, постріляти і «на очах» постояти», – розповів Пашинін.

Так актор став бійцем «Української добровольчої армії» і змінив кіношні окопи на реальні. «Ось це статусність. Восьмий окремий батальйон «Аратта». Це статус. Його за машину не купиш», – підкреслив актор, показуючи журналістам жетон батальйону.

Незважаючи на те, що Пашинін вже не перший рік рахується в рядах кремлівських ворогів, йому й досі пропонують ролі в російському кіно, але, як відзначає актор, назад дороги немає. «Кохання. От від чого було складно відмовитись. Кажуть, що вона входить в десятку найкрасивіших жінок. Від грошей відмовитись нескладно. Але від кохання красивої жінки – це складно», – признався боєць.

Колеги Пашиніна називають артиста могутньою бойовою одиницею у війні проти Росії. А його командир не раз відзначав, що їм дісталась зброя, набагато могутніша за кулемет.

Обозреватель UA/ Новости. 27 серпня 2017


Корисні статті для Вас:
 
П’ятдесят відтінків чорного2017-11-11
 
«Дюнкерк»: антивоєнний фільм про війну2017-11-11
 
Іди, живи2017-11-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2017:#6

                        © copyright 2024