Редакція Перейти до переліку статей номеру 2018:#4
Мистецька хроніка


Docudays UA та його переможці

29 березня нагороджували переможців XV Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. У міжнародному конкурсі DOCU/СВІТ у номінації DOCU/ЖИТТЯ: фільм «Пісок і кров» Маттіаса Креппа та Анґеліки Шпанґель (Австрія). В DOCU/ПРАВА: «Явних проявів немає» Аліни Горлової (Україна, фільм, в тому числі його героїня Оксана Якубова, здобув ще низку нагород). У конкурсі DOCU/КОРОТКО: «Кіно для Карлоса» Ренато Боррайо Серрано (Росія), спеціальні відзнаки – стрічкам «Жаланаш – порожній берег» Марчіна Саутера (Польща) і «Гірчиця в садах» Пйотра Армяновського (Україна). У цьому році вперше відбувся національний конкурс DOCU/Україна. Переміг «Вєаюфром» Дмитра Лавриненка; спеціальної відзнаки удостоєно фільм «Манливий, солодкий, без меж, або Пісні і танці про смерть» Тані Ходаківської й Олександра Стеколенка. Приз глядацьких симпатій: «Перша сотня» Ярослава Пілунського, Юлії Шашкової і Юрія Грузінова.

Вшановуючи Квітку Цісик

4 квітня мало б виповнитися 65 років популярній американській співачці українського походження Квітці Цісик. З цієї нагоди в Національній опері (Київ) відбувся благодійний концерт «Незабутня Квітка» за участі Василя Попадюка (Канада), Брії Блессінґ (США), Павла Табакова, Оксани Білозір та ін. співаків. У Вінницькому театрі ім. М. Садовського пройшла прем’єра вистави «Kvітка. Пісня наяву й у снах» (автор Олег Миколайчук, режисер Таїсія Славінська, в головній ролі – Тетяна Фролова). Моновиставу «Я – Квітка» за віршами Тетяни Череп-Пероганич в Київському театрі ім. І. Франка (режисер Валерій Невєдров) глядачі побачили минулого року в рамках МФ жіночих монодрам «Марія». У ній грає і співає наживо Вікторія Васалатій у супроводі рок-музиканта Юрія Кондратюка.

Призери Каннського кінофестивалю-2018

В основному конкурсі 71-го Каннського МКФ (тривав 8–19 травня) змагався 21 фільм. «Золоту пальмову гілку» одержали «Магазинні злодії» Хірокадзу Корееда (Японія); «Книга образів» Жана-Люка Ґодара здобула спеціальну «Золоту пальмову гілку». Ґран-прі віддали «Чорному ку-клукс-кланівцю» Спайка Лі (США), приз журі – «Капернауму» Надіни Лабакі (Ліван). Найкращим режисером визнано Павла Павліковського («Холодна війна», Польща). У конкурсі «Особливий погляд» приз журі найкращому режисерові Сергію Лозниці за «Донбас» (Україна, Німеччина, Нідерланди, Франція та Румунія).

Українську короткометражку відзначив «Маленький Каннський МКФ»

Стрічка «Деталі» Хачатура Василяна перемогла в конкурсі «Le Petit Cannes Film Festival» у номінації «Експериментальне кіно». За перемогу змагалося 550 фільмів. Конкурс проходить паралельно з основною програмою Каннського кінофестивалю.

«Слово» у Нью-Йорку

Випускник КНУТКіТ ім. І. Карпенка-Карого Ігор Висневський одержав нагороду за найкращу режисуру «Best Director in a short film» на New York City International Film Festival (NYCIFF). Його ігровий короткометражний фільм «Слово» розповідає про репресії українських письменників – представників «Розстріляного відродження». NYCIFF існує з 2010 року; заснований як платформа для кінематографістів-початківців.

«Золота дзиґа» у «Кіборгів»

Нагороди Національної кінопремії «Золота дзиґа» вручено у 18 номінаціях. Найкращим режисером визнали Сергія Лозницю з фільмом «Лагідна». Найкращий актор – В’ячеслав Довженко (роль Серпня у фільмі «Кіборги»), найкраща актриса – Дар’я Плахтій (роль Каті у «Стрімголов»). Найкращий анімаційний фільм – «Причинна» Андрія Щербака. Найкращий документальний – «Будинок “Слово“» Тараса Томенка. Найкращий фільм – «Кіборги» Ахтема Сеїтаблаєва; «Слово» у Нью-Йорку; «Золота дзиґа» у «Кіборгів»; Не стало Кіри Муратової

Не стало Кіри Муратової

6 червня на 83-му році померла українська режисерка і сценаристка Кіра Муратова. За 22 поставлені фільми вона здобула більше 20 нагород. В роки СРСР не йшла на компроміси з владою. З 1997 року вона була академіком НАМУ, а з 2017-го – членом Американської кіноакадемії, яка визначає володарів «Оскара».


Корисні статті для Вас:
 
Кіра Муратова. Одеса — Як Верона2004-02-11
 
Фільм «Будинок “Слово”»: зміна державного ставлення до документально2018-05-11
 
«Кіборги» Ахтема Сеїтаблаєва: зброя і музика2018-04-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2018:#4

                        © copyright 2024