Редакція Перейти до переліку статей номеру 2018:#6
Мистецька хроніка


Петиція про звільнення Олега Сенцова на сайті Білого дому

Петиція із закликом звільнити Олега Сенцова зібрала понад 100 тисяч підписів і 9 серпня зареєстрована на сайті адміністрації президента США. У петиції зазначено: «Якщо не буде дій, смерть Олега Сенцова – невідворотна, оскільки він перебуває в критичному стані». «Настав час сказати слово Америці. Ми закликаємо владу зайняти міцну позицію з цього питання і використати всі важелі для вимоги негайного звільнення Олега Сенцова та інших українських політичних в’язнів у Росії».

На спеціальному сайті Білого дому будь-хто може створити петицію з питань, які турбують. Після потрібної кількості підписів її ставлять у чергу на розгляд Білого дому.

Мистецький фестиваль «Кропивницький-2018»

29 серпня – 2 вересня у м. Кропивницький відбувся Національний мистецький фестиваль. Розрахований на найширше коло глядачів, у 2018 році він удруге об’єднав митців України. Гасло цьогорічного – «Герої серед нас». Учасників відбирали протягом кількох місяців, і їхні історії на великих екранах побачили відвідувачі головних локацій. Тема «повсякденного патріотизму» знайшла втілення в різних формах мистецтва. Однією з особливостей стало урізноманітнення локацій: до театру ім. Кропивницького, Театральної площі, Ковалівського парку, філармонії та площі Героїв Майдану додали Фортечні вали й Кіровоградський музичний коледж. Арт-пленер перетворив на виставковий простір центральні вулиці та площі, а вулиця Двірцева перетворювалася на книжкову толоку, літературний майданчик, сцену, де виступали вуличні музики й відбувалися циркові перформанси.

Фільм «Донбас» боротиметься за «Оскар»

За рішенням Українського Оскарівського комітету ігровий фільм «Донбас» Сергія Лозниці претендуватиме на здобуття премії Американської кіноакадемії у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою». Створений у копродукції Німеччини, України, Нідерландів, Франції та Румунії фільм отримав нагороду за найкращу режисуру програми «Особливий погляд» 71-го Каннського МКФ. Сценарій засновано на документальних матеріалах: йдеться про події, що відбувалися останні роки на сході України.

Два українських фільми і стенд на фестивалі в Торонто

На 43-ому МКФ в Торонто (6–16 вересня) в офіційних програмах Україна фігурувала у двох стрічках. «Донбас» Сергія Лозниці показали в програмі Contemporary World Cinema («Сучасне світове кіно»). «Гірська жінка: на війні» Бенедикта Ерлінґссона увійшла до програми Discovery («Відкриття»). Світові прем’єри стрічок відбулися в рамках конкурсних програм цьогорічного Каннського МКФ. Участь у фестивалі в Торонто збільшує їхні шанси виходу в північноамериканський прокат, а також отримати «Оскар». У рамках індустріальної секції зі слоганом #UkraineIsYourDestination працював Український стенд. Під час його роботи активно поширювалася інформація про Олега Сенцова із закликом приєднуватися до глобальної кампанії #SaveOlegSentsov. 11 вересня відбулася DOC-конференція, присвячена темі Сенцова.

Українсько-ізраїльську стрічку «No-one» відзначили на МКФ у Відні

«No-one» Льва і Володимира Прудкіних отримав дві нагороди на фестивалі незалежного кіно Vienna Independent Film Festival 2018 – Приз за Найкращий фільм, а також Приз за Краще візуальне вирішення, який розділили співрежисер Лев Прудкін і три оператори: Зив Беркович, Давид Страгмайстер і Борис Литовченко. Восени стрічка виходить у прокат.

«Причинна» в конкурсі 9-го Picknic Film Festival

Анімаційна балада Андрія Щербака «Причинна», екранізація поеми Тараса Шевченка, створена компанією «Магіка-фільм» за підтримки Держкіно України, взяла участь у конкурсі 9-го Picknic Film Festival (17–19 серпня в іспанському місті Сантандер). Фестиваль є майданчиком для показу незалежного кіно і зосереджений на показі анімаційного кіно, відеоарту, ігрових та документальних короткометражних фільмів.

Нові видання про кіно в Україні

У світ вийшло продовження монографії Володимира Миславського «Фактографічна історія кіно в Україні. 1896–1930: том 3, частини 1 і 2 та том 4». У 3-му томі автор на основі розгляду широкого спектру маловідомих публікацій в українській і російській періодичній пресі та архівних документів пропонує реконструкцію становлення і функціонування кінофікації і кінопрокату на початку ХХ століття, окреслює модель структури і організації управління українським кінематографом в 1920-ті роки, а також розглядає художні, тематичні та жанрові пошуки майстрів українського кіно і тенденції репертуарної політики в Україні в 1920-х роках. Четвертий том містить різноманітні додатки: перелік виданих в Україні книг про кіно і періодичних кіновидань; літопис подій української кіноісторії тощо.

Перші відзнаки «Таємного щоденника Симона Петлюри»

Лауреатами Ґран-прі Міжнародної асоціації діячів літератури і мистецтв «Gloria» (Німеччина) та Міжнародного арт-фестивалю «Діамантовий дюк» ім. де Рішельє (Україна) в номінації «Кіномистецтво» за 2018 рік стали Олесь Янчук (режисер-постановник, Київ), актор Сергій Фролов (виконавець головної ролі, Одеса) – за створення художнього фільму «Таємний щоденник Симона Петлюри».

Світова прем’єра фільму Сергія Лозниці «Процес»

7 вересня на ювілейному 75-му Венеційському кінофестивалі, що тривав із 29 серпня до 8 вересня, у позаконкурсній програмі неігрового кіно відбулася світова прем’єра нового фільму Сергія Лозниці «Процес». «Процес» – документальний фільм, змонтований з хроніки 30-х років про сталінські репресії. Впродовж 2018 року це вже третя прем’єра кіноробіт відомого режисера на головних світових кінофестивалях («День перемоги» показали у програмі «Форум» на «Берлінале»,  ігровий фільм «Донбас» здобув нагороду 71-го Каннського МКФ).

Розпочато зйомки «Іловайської історії»

В Україні стартували зйомки ігрового фільму «Іловайська історія» про події в Іловайську в серпні 2014 року. Режисер – Іван Тимченко, сценарист – Михайло Бриних. В основі сценарію – історія добровольців батальйону «Донбас». У центрі сюжету – командир штурмової групи батальйону «Донбас» Тарас Костанчук із позивним Бішут, який разом із побратимом дістав поранення і опинився в оточенні в центрі міста. У фільмі зіграє себе сам. У стрічці немає головних героїв, а є персонажі, списані із загиблих бійців з позивними Франко, Скіф, Шульц. Ці образи створять за спогадами. Прем’єру заплановано на серпень 2019 року.

Не стало Олександра Коваля

26 вересня пішов від нас О. Коваль, український документаліст, народний артист України, академік НАМУ, педагог. Його операторська робота в опальному фільмі «Відкрий себе» (забороненому) через 15 років була удостоєна Національної премії ім. Т. Шевченка, а такі режисерські роботи, як «Шлях до тунелю» і «Маланчине весілля» увінчані нагородами на МКФ у Лейпцігу. Серед численних фільмів – «Остап Вишня. Отак і пишу», «Дім. Рідна земля», «Заповіт Йосифа Сліпого».


Корисні статті для Вас:
 
ОМКФ-2018: che ti dice la patria?2018-11-11
 
Мистецька хроніка2015-09-11
 
Алла Бабенко: «Там багато позитивної енергетики»2004-02-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2018:#6

                        © copyright 2024