Редакція Перейти до переліку статей номеру 2018:#6
Про вихідців із України в Голлівуді


Stanislav Suknenko. To Hollywood from Ukraine. ‒ К.: Видавництво «Саміт-книга» за участі Міністерства інформаційної політики України, 2018. ‒ 360 с.

Як відомо, жоден український фільм на сьогодні поки що немає омріяної нагороди Американської кіноакадемії – «Оскара». Але мало хто знає, що наші співвітчизники відіграли неабияку роль у створенні як самої славнозвісної «фабрики мрій», так і у виникненні того ж «Оскара». Вони були задіяні в найкращих голлівудських фільмах, що тепер є історією не лише американського, а й світового кіномистецтва. Хтось із них народився в Україні, а хтось – у США, в родинах українців-емігрантів.

Особливiсть англомовного видання «До Голлівуду з України» (автор – Станіслав Сукненко, інтерв’ю із зірками – Яни Красникової) полягає в тому, що уже в самій назвi принципово поєднано двоє слів: «Голлівуд» і «Україна». Насправдi, це не просто слова, як у переносному, так і в прямому сенсi. Бо вперше зроблено спробу репрезентувати Україну в англомовному свiтi через культуру цього ж свiту. Йдеться про багатобарвну, маловiдому iсторiю неабиякого внеску наших спiввiтчизникiв у розвиток голлiвудської кiноiндустрiї, а також про їхній вагомий вплив на американські мистецтво та культуру.

У книзі поєднано маловідомі факти з рідкісними фотоматеріалами, оповіді про майстрів кіноекрана минулого – з інтерв’ю з тими, хто сьогодні працює в Голлівуді.

Автор намагається вiдстежити «український слiд» на голлівудській «кіномапі» вiд її початку до сьогодення, де «Україну» та «українців» майже не згадують. Долi пiонерiв «перших хвиль» еміграції були напрочуд схожими: вони тiкали вiд «нового порядку», насильства, вiйн, погромiв, плекаючи надiю на iншi умови для життя і творчостi. А потім майже всi вони, «прихованi» за американськими псевдонiмами, незалежно від власних досягнень опиняться перед проблемою самоідентифікації. Роками в рiзноманiтних iнформацiйних джерелах їх називатимуть «russian». А іноді, на жаль, так іменують і досі… Тому метою цього видання є розставити крапки над «і» в питанні, хто є хто в голлівудській кіноісторії.

За кожною драматичною долею, за кожним здобутим «Оскаром», за кожною завойованою зiркою на Алеї слави, за кожним iм’ям у титрах – неповторнi особистостi, cамобутнi таланти, неймовiрна, карколомна примха долi. Наші співвітчизники своїм талантом не тільки збагатили Голлівуд, а й привнесли в нього власну культуру, частину свого життя і душі. Багато з них, тепер забутих, зазнали швидкоплинного успiху в минулому, а хтось, навпаки, саме сьогоднi запалює свої зiрки на голлiвудському небосхилi.

Книга To Hollywood from Ukraine – це данина поваги нашим співвітчизникам, про багатьох з яких, ми сьогодні, на превеликий жаль, не тільки нічого не знаємо, а й навіть ніколи не чули.

Видання розраховане не тільки на кінознавців та фахівців кіно, а й на широкий загал читачів, насамперед на молодіжну аудиторію. Серед тих, хто першим відгукнувся на її появу, – держсекретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко, головний редактор журналу «Всесвіт» Дмитро Дроздовський, французький музикант і композитор Дідьє Маруані, американський актор і продюсер Джон Малкович.


Корисні статті для Вас:
 
Наше кіно в Голлівуді2015-09-11
 
СВОЇ ЛЮДИ В ГОЛЛІВУДІ2007-10-11
 
Українські зірки Голлівуду Лізабет Скотт2015-02-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2018:#6

                        © copyright 2024