Редакція Перейти до переліку статей номеру 2019:#2
Мистецька хроніка


Лауреати премії НСТДУ

Преміями НСТДУ за визначні досягнення в галузі театрального мистецтва щорічно нагороджують українських акторів, режисерів, театрознавців, організаторів театральної справи. Лауреатами 2018 року стали: актор із Черкас Микола Зайнчківський, акторка з Харкова Майя Струннікова, художній керівник Запорізького ТЮГу Геннадій Фортус, директор Полтавського муз.-драм. театру Олексій Андрієнко, головний режисер Національного театру ім. І. Франка Дмитро Богомазов, акторка Львівського театру «І люди, і ляльки» Надія Крат, директор – художній керівник Івано-Франківського театру Ростислав Держипільський, театрознавець Олександр Саква. Також вручено спеціальні премії: від продюсерської кампанії «Бенюк і Хостікоєв» актрисі Надії Крат та премію імені Леся Сердюка від Харківського відділення НСТДУ актрисі Олесі Жураківській.

Призи «Золотого глобуса»

7 січня відбулася 76-та церемонія вручення премії «Золотий глобус» у Лос-Анджелесі. Престижну премію отримали: Найкращий фільм-драма: «Богемна рапсодія» Браяна Сінгера і Декстера Флетчера. Найкраща комедія або мюзикл: «Зелена книга» Пітера Фареллі. Найкращий актор: Рамі Малек («Богемна рапсодія»). Найкраща актриса: Гленн Клоуз («Дружина»). Найкращий режисер: Альфонсо Куарон («Рим»). Найкращий сценарій: Пітер Ферреллі, Нік Валлелонга, Брайан Хейз Каррі («Зелена книга»). Найкращий іншомовний фільм: «Рим». Найкращий телесеріал, мюзикл або комедія: «Метод Комінського».

Експозиція з історії українського кіно

2 грудня 2018 року в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України відкрилася постійно діюча виставка «Український кіногенезис». Вона охоплює історію українського кіно від зародження (Альфред Федецький, чиї фотопортрети Марії Заньковецької і Миколи Садовського зберігаються в колекції Музею) і до початку 1980-х років (завершення хвилі українського поетичного кіно). Виставка представляє історію вітчизняного кіно з позицій незалежної України, переважно через стрічки, що передавали національний світогляд (наскільки це було можливо в радянські часи). Перевагу віддано фільмам на історичну тематику та за літературними творами. В експозиції – ескізи до фільмів (Василя Кричевського, Міліци Симашкевич, Лідії Байкової, Георгія Якутовича, Михайла Раковського, Анатолія Мамонтова), документи: спогади Івана Кавалерідзе, листи Івана Мар’яненка та Олександра Довженка, довідки щодо справ Степана Шагайди і Леся Курбаса, а також знімальна та проекційна камери «Пате» й фонограф межі ХІХ–ХХ ст. Автор виставки – Галина Процев’ят.

90-річчя Київської кіностудії ім. О. Довженка в Будинку кіно

19 грудня в Червоній залі Будинку кіно відбулася урочистість з нагоди ювілею кіностудії. Участь взяли: міністр культури Євген Нищук, директор кіностудії Олесь Янчук, актори Лариса Кадочникова, Раїса Недашківська, Богдан Бенюк, Анатолій Хостікоєв, Наталя Сумська, Світлана Князєва та ін. На вечорі прозвучали привітання студії, плани щодо її розбудови. Актори ділилися спогадами про участь у створенні знакових українських кінострічок, оживили вечір співами та дотепними історіями з акторського життя. Гості заходу, представники НАМУ – президент Андрій Чебикін і академік, учений секретар відділення кіномистецтва Ірина Зубавіна вручили Олесеві Янчуку нагороду від Академії. «Родзинкою» став показ відреставрованих костюмів до низки відомих фільмів кіностудії – «Тіні забутих предків», «Лісова пісня», «За двома зайцями», «Молитва за гетьмана Мазепу», «Богдан-Зиновій Хмельницький», «Таємний щоденник Симона Петлюри» тощо.

Переможці Європейської кіноакадемії 2018 року

Фільм «Холодна війна» польського режисера Павла Павліковського отримав головний приз EFA в номінації «Найкращий європейський фільм», а його автора удостоєно звання найкращого європейського режисера і сценариста; виконавиця головної ролі Івана Куліг стала найкращою актрисою. «Найкращий актор» – Марчелло Фонте за роль у стрічці «Догмен». «Найкращий європейський документальний фільм» – «Берґман» Джейн Магнуссон. «Найкраща європейська комедія» – резонансна стрічка «Смерть Сталіна» шотландського режисера Армандо Януччі. Відзнаку «Найкращий європейський п/м анімаційний фільм» присудили стрічці «Ще один день життя» Рауля де ла Фіенте й Деміана Ненова. Це екранізація однойменної книжки польського репортера Ришарда Капусцінського. «Найкращим к/м фільмом» стала документальна італійсько-французька стрічка «Роки» Сари Фгаєр.

Фільм «Ґарет Джонс» на «Берлінале»

В лютому на МКФ у Берліні відбулася світова прем'єра фільму «Ґарет Джонс» Агнешки Голланд (виробництво Польщі, України і Британії). У фільмі йдеться про роботу британського журналіста в СРСР, який намагався надати міжнародного розголосу Голодомору в Україні. У фільмі знялися британські актори Джеймс Нортон і Ванесса Кібрі. Це вже другий після картини «Гіркі жнива» міжнародний проект, в якому розкривається тема Голодомору.

Щире золото Гірського

До участі у проекті «Галактика кіно» мене запросила художній керівник ТОВ «Кінематографіст» Світлана Степаненко. Ідея експедиції належить режисерці Валентині Шестопаловій, яка, на жаль, передчасно пішла в засвіти. Я заохотив своїх давніх друзів – заслуженого артиста України Юрія Рудченка, режисера, оператора, педагога Сергія Марченка та його сина, оператора Андрія. На вокзалі в Лисичанську (бо до Попасної немає прямого потяга) нас зустрів веселий чоловік з фотоапаратом – Сергій Царицанський. Проїхали блок пост. Минули червону, зелену, заїхали в сіру зону… А сонце світить всюди однаково… Воно не знає, що за кілька кілометрів лінія розмежування та війна… При ві’їзді до райцентру великий плакат, на якому написано: «Вас вітає українське місто Попасна – місто залізничників, місто гостинних та порядних людей. Ми завжди відкриті для співпраці. Ласкаво просимо! У нас заборонено: смітити, лаятись, давати хабарі! Заборонено сепаратизм – наслідки жахливі, перевірено на собі. Міська рада». Центр міста ошатний, прибраний. Біля Попаснянської школи мистецтв нас чекали. Знайомимося з керівником апарату Попаснянської військово-цивільної адміністрації Вікторією Поповою, заступником начальника відділу освіти ВЦА Валентиною Шулік, в.о. директора Школи мистецтв Оленою Житяковою. Бачимо доглянуті класи та зали школи, репетицію найменших танцюристів. Виходимо зробити спільне фото біля школи. Раптом як гухне десь в далині… «Ми вже звикли. Щодня так. Сепаратисти луплять в наш бік, а де вже впаде… Ніхто не знає».

У м. Гірському, у філіалі Попаснянської школи мистецтв, нас зустрічають заступник голови міськради Олексій Невечеря та директор школи Сергій Царицанський. Будинок гарний, нещодавно відремонтований. Чудові класи, зала. За задумом організаторів плануємо провести майстер-класи зі старшокласниками і допомогти організувати аматорський гурток-кіностудію при школі. Наступного дня збираємося в залі. Майстер-клас зі сценарної майстерності проводить Владислав Таранюк, з режисерської – Сергій Марченко, з операторської – Андрій Марченко. Найбільше пожвавлення викликав майстер-клас з акторської майстерності Юрія Рудченка, воно й зрозуміло – за двадцять років «Золотий Гусак» став добре відомий телеглядачам. У процесі спілкування ми показали фрагменти наших фільмів.

Проект «Галактика кіно» здійснбється під егідою та за сприяння Українського культурного фонду. Адже стратегія розвитку кіногалузі України передбачає поширення знань про вітчизняне кіно, ообливо серед творчої молоді. Та й в технічному плані для зйомок нині не потрібно складного кінообладнання, для аматорів-початківців вистачить фотоаппарата. Ми розповіли школярам про фестиваль аматорського кіно «Кінокімерія», який вже тринадцять років проходить в Херсоні, про плани на наступний день, попросили підготувати ідеї щодо однохвилинних фільмів, продумати запитання, які вони, зможуть поставити під час інтерв’ю з вчителями, рідними, товаришами.

Наступного дня дев’ятикласниця Катя Шандура підготувала сценарій к/м фільму «Будемо знайомитись». Вона сама зіграла вчительку і відібрала для участі в зйомках чотирнадцять своїх друзів. Фільм, про те, як народжується перша аматорська стрічка студії м. Гірське ми і зняли. По зустрічі ми передали Оксані Іскрі, директору міської дитячої бібліотеки, ювілейний комплект фільмів Івана Миколайчука, кільканадцять примірників окремого видання його сценарію написанного разом з французькою актрисою Еліан Сабате «Острів сліз», книжки та журнали, присвячені кіно, художню літературу. Відкриттям для наших слухачів був журнал «КіноТеатр» підбірку яких передала головний редактор журналу Лариса Брюховецька. Цікаво – в останньому номері стаття про актора Юрія Рудченка! Початок кінобібліотечки і склали книжки, які випускає редакція. Особливою родзинкою були книги режисерів Михайла Іллєнка «Кіно. Шпора для абітурієнтів» та Романа Ширмана «Алхімія режисури. Майстер-клас» з автографами!

Фотографуємось на згадку. Трохи сумно. Нас запрошують приїздити ще. Ми щиро обіяємо. Ну якщо не ми, то, можливо, наші колеги. Ми сподіваємось, що посіяли те золоте зерно любові до українського кіно в душі молоді Луганщини і воно обов’язково проросте кіноаматорством – участю в загальноукраїнському проекті «Люби і знай свій рідний край»!

Владислав Таранюк


Корисні статті для Вас:
 
Короткий метр про головне (яке в кожного своє)2019-03-11
 
Тепло долоні2019-03-11
 
І детективна інтрига, і жива дійсність2019-03-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2019:#2

                        © copyright 2024