Редакція Перейти до переліку статей номеру 2020:#3
Мистецька хроніка


Українська перемога на Sundance

Фільм Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин» отримав нагороду на найвідомішому і найбільшому у США фестивалі незалежного кіно Sundance Film Festival, що відбувся в січні. У стрічці йдеться про багатодітну родину, яка намагається жити нормальним життям серед розбомблених будинків і мінних полів під Донецьком. Фільм демонструє, наскільки це важко. Для Мирослави війна означає порожнечу за дверима її будинку: «Усі мої друзі поїхали. Місто стало безлюдним. Усе, що раніше шуміло та жило своїм життям, тепер спорожніло», – тихим голосом говорить вона на камеру. Її мати Ганна сидить поряд та слухає слова дочки. Коли 2014 року розпочалися сутички між бойовиками та українською армією, мати, яка сама виховує чотирьох дітей, вирішила залишитися в Красногорівці за 40 кілометрів на захід від Донецька.

У чеканні на Олексу Довбуша

У листопаді на українські екрани вийде історико-пригодницька драма про одного з найвідоміших борців за свободу – легендарного ватажка опришків Олексу Довбуша. Режисер картини Олесь Санін обіцяє, що це буде сучасний та комерційно успішний фільм. «Для мене, – говорить Санін, – актуалізувалася ця історія в той момент на Майдані, коли я побачив, як “Беркут” попер на мітингувальників, їх було мало, вони почали відступати. І раптом один зупинився, зняв з себе куртку й по пояс голий, сам, з палицею, пішов на цю чорну стіну. “Беркут” зупинився. Я досі не знаю, хто це був, але я побачив, як він змінив хід історії». Зйомки стартували у серпні 2018-го. Серед локацій – Карпати, Львівщина (Свірзький замок), а також реальні місця перебування історичного героя Олекси Довбуша. Олексу грає Сергій Стрельников, Івана Довбуша – Олексій Гнатковський , кохану Довбуша Марічку – Даша Плахтій, у ролі Правиці – Ростислав Держипільський.

Офіційне звернення кіноспільноти

Представники кіноспільноти, серед яких, зокрема, Українська кіноакадемія, звернулися з офіційним листом до відповідних органів влади, аби терміново вжити необхідних заходів для забезпечення державного фінансування кіногалузі у 2020 році. «Станом на 13 березня 2020 року паспорт бюджетної програми за КПКВК 3806030 “Державна підтримка кінематографії” не погоджено Міністерством фінансів України та не затверджено Міністерством культури, молоді та спорту України – головним розпорядником коштів за названою бюджетною програмою. Фінансування за програмою не розпочато». Кінематографісти зазначають, що тепер заблоковано фінансування виробництва та розповсюдження національних фільмів (зокрема у міжнародній копродукції), повернення частини кваліфікованих витрат іноземним суб’єктам кінематографії (рібейти), заходів із популяризації, збереження, відновлення, реставрації національних фільмів, фінансової підтримки Національного центру Олександра Довженка, виплати стипендій членам Ради з державної підтримки кінематографії, інші зобов’язання за програмою. «Параліч галузі, що триває третій місяць, підважує міжнародні зобов’язання України в рамках міжурядових копродукційних угод, ставить під загрозу своєчасний запуск знімального процесу літнього сезону, загрожує зривом низки міжнародних подій та кінофестивалів як на території України, так і за кордоном», – наголошується у зверненні. «За обставин, що склалися, під загрозою зриву перебуває весь український кінопроцес: зважаючи на виробничу специфіку, блокування фінансування може спричинити призупинення кіновиробництва мінімум на 2 роки, що в свою чергу спровокує декваліфікацію та втрату кадрів через еміграцію». Представники української кіноспільноти просять владу вжити термінових заходів із розблокування процесу фінансування кіногалузі. (Сайт НСКУ)

Коронавірус та кіно в Україні

Пандемія коронавірусу негативно позначилася на кіноіндустрії. Запровадження карантину вплинуло на роботу прокатної мережі: з 12 березня закрилися кінотеатри в Києві, потім в інших містах; з 17 березня уряд заборонив проведення заходів з участю понад 10 осіб, роботу розважальних закладів і закладів культури. Змінено дати релізів зарубіжних та українських фільмів. Під загрозою опинилися виробничі графіки нових проєктів. Скасовано чи перенесено кінофестивалі, зокрема МКФ у Каннах. У таких умовах активізувалася робота медіасервісів та платформ. MEGOGO повідомив про розширення своєї колекції стрічок із безкоштовним доступом. Легально подивитися онлайн українські кінофільми запропонували платформи OLL.TV. і takflix.com. Долучилося і телебачення: Суспільний телеканал UA:Культура 16–29 березня провів двотижневий спецпроект «DOCU/дні на UA: Культура в межах партнерства» з фестивалем Docudays UA, що мав відбутися в Києві 20–29 березня.

Фільм «Номери» на Berlinale

Світова прем’єра фільму Олега Сенцова та Ахтема Сеїтаблаєва за однойменною п’єсою Олега Сенцова відбулася 18 і 21 лютого в рамках програми спеціальних показів Берлінського МКФ Berlinale Special. Стрічку створено в копродукції України (435 FILMS за підтримки Міністерства культури), Польщі (Apple Film Production за підтримки Polish Film Institute), Чехії (Česká Televize) і Франції (Canal+). Прем’єра в Україні запланована на осінь 2020-го.

Фільм Олега Сенцова одержить фінансову підтримку в Польщі

Фільм «Носоріг» Сенцова за власним сценарім виграв конкурс на фінансову підтримку від Польського кіноінституту. Робота над ним розпочалася ще до війни, сценарій переміг у конкурсі Держкіно 2013 року, отримав грант від Хорватського аудіовізуального центру Croatian Audiovisual, фінансування німецької кінофундації Medienboard Berlin-Brandenburg, а також виграв головний приз продюсерського пітчингу ОМКФ. «Носороги» стануть копродукцією України, Німеччини й Польщі. Зйомки мають розпочатися у вересні 2020 року. Кінострічка, присвячена дев’яностим рокам в Україні, розповідає про колишнього бандита, що згадує про своє життя.

Національна прем’єра «Толоки» Михайла Іллєнка

Кіноподія відбулася 10 березня в кінотеатрі «Київська Русь». Як зазначає режисер, автор сценарію та співпродюсер Михайло Іллєнко: «Наш фільм –

це чотирьохсотрічна подорож хати Катерини просторами ризикованого землеробства за умов, несумісних з життям, у пошуках таємниці толоки. Толока має багато таємниць. Толока – не лише будівельний процес. Це стратегічний ресурс існування України навіть тоді, коли вона ще не називалася Україною». Стрічка створена компанією «Іллєнко Фільм» за підтримки Держкіно. Її прокатом відає компанія Ukrainian Film Distribution. «Толока» є учасницею проєкту з фондом «Повернись живим», за яким сім гривень із кожного квитка буде перераховано Фонду на підтримку армії. На екрани фільм мав вийти 12 березня, проте цьому завадив карантин.


Корисні статті для Вас:
 
Лимериха2020-05-11
 
Залп сміхом по ворогу2020-05-11
 
Кіноепос про Велику війну2020-05-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2020:#3

                        © copyright 2024