Укрінформ Перейти до переліку статей номеру 2020:#5
Фільм про Квітку Цісик


Український кінорежисер і сценарист Тарас Ткаченко зніме фільм «Квітка» про відому американську співачку українського походження Квітку Цісик. Автори сценарію – Сергій Дзюба і Артем Кірсанов, відомі за фільмами і книгами «Позивний “Бандерас”» і «Заборонений».

Продюсерка фільму «Квітка» Валерія Борщевська розповіла передісторію. «Ми виграли ґрант в УКФ 2019 року: вже написано сценарій, створено сайт проєкту, рекламні матеріали, а також ми побували у США, у Нью-Йорку, де познайомилися з Едвардом Раковичем, чоловіком Квітки Цісик, який є правовласником на її ім’я і голос, і домовилися про подальшу працю».

За сюжетом, основні події розвиваються в 1983 році. Американська співачка українського походження Квітка Цісик (Кейсі) здійснює першу і єдину в житті туристичну подорож до України, до Львова. Перебування на окупованій Батьківщині предків допомагає подолати творчу кризу та усвідомити власну місію – пожертвувати комерційним успіхом заради створення нових альбомів українських пісень та пам’яті про Батьківщину. Цікавий історичний факт: саме після відвідання УРСР у другому альбомі українських пісень Квітки Цісик «Два кольори» 1989 року з’явилася пісня Володимира Івасюка «Я піду в далекі гори».

Батько співачки родом з-під Коломиї, був головним концертмейстером Львівської опери. У 1944 році з сім’єю, тікаючи від наступу Червоної армії, опинився в таборі для переміщених осіб у німецькому місті Байройт, після чого емігрував до США. Сама співачка (повне ім’я Квітослава-Орися Цісик) з дитинства навчалася грі на скрипці, а 1974 року закінчила консерваторію у Нью-Йорку. 1977 року зіграла епізодичну роль у комедійній мелодрамі «Ти осяюєш моє життя».

Є інформація, що на цю співачку в радянській Україні існувала заборона, оскільки у її репертуарі були пісні УПА та січових стрільців. Після проголошення Україною незалежності Цісик планувала приїхати з концертом, втім, цей задум так і не здійснився – вона померла, не доживши п’ять днів до свого 45-річчя.

Поки що невідомо, хто зіграє співачку. На прем’єру біографічного фільму «Квітка» можна очікувати у 2022 році.

«Укрінформ», 28.07. 2020


Корисні статті для Вас:
 
Перейти рубікон2020-07-11
 
Велике турне в глибину сучасності2020-07-11
 
Немає вибору в художника2020-07-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2020:#5

                        © copyright 2024