Григорій Заславець Перейти до переліку статей номеру 2008:#3
Слово про Нестора Махна


Слово про Нестора Махна

4 лютого в Будинку кіно відбулась прем’єра документального фільму кіностудії «Контакт» «Непрощені» (Нестор Махно). Режисер – народний артист України, лауреат Національної премії ім. Т.Шевченка Віктор Шкурін; оператор – Едуард Тимлін; продюсер – Леонід Винокур. Консультанти: доктор історичних наук В.Верстюк та доктор філософських наук М.Попович.

Молоді знімають молодих

У березні завершився знімальний період телефільму «Вікно моєї кімнати» (робоча назва) про дівчину-інваліда та її пошуки свого кохання через Інтернет. Автор сценарію і режисер – Дмитро Сан. У головних ролях: Марина Кукліна та Ренат Сеттаров (студент ІІ курсу КНУ театру, кіно і телебачення ім. І.Карпенка-Карого; майстерня Б.Ступки). У картині також задіяні Олексій Горбунов і Вікторія Корсун. Оператор фільму – Олександр Пронін.

«Рудіший рудого»

Чернівецький обласний кіновідеопрокат розширює коло своєї діяльності. За ініціативою голови облдержадміністрації Володимира Куліша та управління культури ОДА на базі кіноархіву вирішено створити кіновідеостудію. Як повідомила журналістам директор Чернівецького кіновідеопрокату Людмила Калінкауцька, її назва – «Перша Буковинська кіностудія». В основі сценарію першої кінострічки – кіноповість «Рудіший рудого» чернівецького письменника і драматурга Василя Мельника, який 2006 року став лауреатом IV-го Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова». У фільмі йдеться про проблеми вимушеної трудової еміграції з України до країн Західної Європи, у зв’язку з чим часто виникає проблема збереження сімей заробітчан. Режисер – Геннадій Вірста. Він є художнім керівником першої Західної кіностудії «Західнофільм», де уже зняв кілька документальних стрічок і повнометражну «Один у полі воїн». Музичне оформлення – Остапа Гавриша. Планується, що стрічка фінансуватиметься з обласного бюджету та коштами спонсорів.

Григорій Заславець

Лауреати премії «Ніка»

У Росії визначили лауреатів цьогорічної премії «Ніка» (уже 21-ї). Шість нагород – кращий ігровий фільм, краща режисерська робота, краща операторська робота, краща робота художника та художника костюмів, краща робота звукорежисера – присуджено фільму «Монгол» Сергія Бодрова. «Ніку» за кращу чоловічу роль одержав Сергій Гармаш (фільм «12» М.Михалкова), за кращу жіночу – Марія Шалаєва («Русалка»), за кращий сценарій – Олексій Попогребський, за кращий фільм СНД і Балтії – Алеко Цабадзе («Російський трикутник»), за кращий неігровий фільм – Сергій Мірошниченко («Народжені в СРСР. 21 рік»). Премія «Честь і гідність» – Георгію Данелії.

Приз журналу «Кіно-Театр»

5 квітня в Актовому залі НаУКМА відбувся заключний тур Всеукраїнського конкурсу для дітей та юнацтва «Шевченко в моєму серці». Спеціальний приз журналу «Кіно-Театр» у номінації «Конкурс читців» було вручено студентці Луцького педагогічного університету ... за виконання фрагменту поеми Тараса Шевченка «Марія».

Актори біля парадного під'їзду

17 квітня у Києві, в книгарні видавництва «Смолоскип» на Межигірській, 21 відбулася презентація журналу «Кіно-Театр» і 4-го випуску збірника «Світова кінокласика». Почесними гостями були кінодокументаліст Михайло Ткачук і режисер Андрій Приходько, а також автори збірника. Перед входом у приміщення актори студентського театру НаУКМА у барвистих костюмах і на ходулях вітали гостей вечора.

Лицарський легіон України

24 квітня у приміщенні Будинку офіцерів Збройних сил України відбулася церемонія вручення відзнак Лицарської честі та звитяги – ордену «Лицар Вітчизни» та шаблі – новим легіонерам. Серед нагороджених – актор і режисер Іван Миколайчук (посмертно). Організатор акції – Міжнародна громадська організація «Асамблея ділових кіл України», яка сприяє відродженню економіки України, її культури та духовності.

В Україні показали «Катинь»

за участі її автора – польського режисера Анджея Вайди. Президент України Віктор Ющенко вручив режисеру орден Ярослава Мудрого.


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2008:#3

                        © copyright 2024