Юрій Шлапак Перейти до переліку статей номеру 2009:#1
Нетлінна спадщина митця. Перша книжка (про) Борислава Брондукова


Скульптор, режисер і драматург Іван Кавалерідзе посідає особливе місце в історії української культури. Згадане видання є певною мірою підсумковим. У ньому не лише використано попередні публікації С.Зінич, Н.Капельгородської, В.Ілляшенка, Т.Медведєва, Л.Донець, А.Німенка, Р.Соболева та інших авторів, а й уміщено сучасні оригінальні дослідження: Г.Скляренка («Скульптура Івана Кавалерідзе: великі образи великого майстра»), Л.Барабана («Драматургія Івана Кавалерідзе в контексті епохи»), п’єсу Р.Синька («Сповідь»). Знаходимо також спогади Л.Лінгарта, Ю.Левіна, М.Мащенка, С.Цибульник, Г.Колтунова, П.Масохи, М.Топчія, Л.Ляшенка, В.Бородая, І.Корнієнка, Л.Владича. Викладено багату біографію майстра («Життя як радість, сповнена сонцем»), хроніку його скульптурної творчості, є тут і стаття про Кавалерідзе-кінорежисера («Першовідкривач на ниві історичного фільму»). Драматургія Кавалерідзе представлена його п’єсами «Перекоп», «Воланів меч», «Перша бронза», «Григорій і Параскева». Книга містить чимало довідкових матеріалів: анотації фільмів, поставлених І. Кавалерідзе, список фільмів, що розповідають про його життя і творчість («Грані таланту» М.Лінійчук, «Іван Кавалерідзе на зламах часу» Р.Синька, «Княжий пам’ятник» Л.Борисової, «Від Подолу до Золотих воріт» Р.Юхименка, «Шлях Івана Кавалерідзе» Г.Десятника, «Майстер і музи» В.Образа). Згадано також хронікально-документальні стрічки, в яких присутній видатний митець. Видання багато ілюстроване: понад 200 фотографій, серед яких фото скульптурних творів І.П.Кавалерідзе, кадри з його фільмів, унікальні фотографії з сімейного альбому. Відзначимо і не такий вже малий за нинішніми мірками наклад книги (3000 примірників), який став можливим завдяки фінансовій підтримці Київської міської державної адміністрації. Важливість появи такого видання безумовна, і віриться, що це не останнє дослідження життя і творчості цього «Мікеланджело ХХ століття», як влучно назвав його один із дослідників. Проведений у квітні 2007 року Національною спілкою кінематографістів України та музеєм-майстернею І.П.Кавалерідзе науковий семінар переконливо засвідчив незгасний інтерес до його життя і творчості.

Перша книжка (про) Борислава Брондукова

Восени 2008 року побачила світ книжка Борислав Брондуков «Тринадцять сповідей». Цьому популярному актору присвячено кілька документальних фільмів і телепередач. І от з'явилася перша книжка, пов'язана з його творчістю. Книжка засвідчила, що Брондуков був не тільки талановитим кіноактором, а й мав дар слова. Тактак, він писав поетичні мініатюри і присвячував їх своїй дружині Каті. У 19701980х роках, коли він інтенсивно знімався і їздив у кіноекспедиції, свою тугу за рідними, за дружиною та дітьмі, виливав у листах. І ледь не в кожному листі писав зворушливі рядки, присвячені Катерині Петрівні.

Катерина Брондукова з нагоди 70річчя чоловіка ретельно зібрала їх і скомпонувала у збірку. Знайшовся талановитий художник Анатолій Буртовий, який виконав високохудожній ліричний дизайн видання. Голова правління «Укрексімбанку» Віктор Капустін фінансово підтримав проект, і шанувальники таланту Брондукова отримали талановито виконану книжку, що збагачує знання про українського актора й українське кіно загалом.

Упорядник книжки Катерина Брондукова назвала книжку збіркою, адже читачі завдяки статтям Віталія Юрченка та Лариси Брюховецької можуть дізнатися про біографію та творчий шлях знаменитого актора. Також у книжці багато фотографій. Як написано в анотації, «це своєрідний сімейний альбом, де зібрані фото самого актора, його дружини, дітей, друзів. І нарешті 13 сповідей, 13 віршованих освідчень у коханні. Проза не могла передати всієї сили його кохання. І він довірив своє почуття урочистому віршованому слову. Книжка не має аналогів».


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2009:#1

                        © copyright 2024