Роксоляна Свято Перейти до переліку статей номеру 2009:#1
Олексій Петренко в Києві. Нагороди 38-го Київського МКФ «Молодість»


Олексій Петренко в Києві

26 жовтня 2008 року відбулася творча зустріч із відомим актором Олексієм Петренком, який приїхав до Києва на запрошення продюсерів фільму «Ілюзія страху», щоб відтворити своїм голосом однойменну книгу Олександра Турчинова для аудіо-диску. Олексій Петренко родом із Чернігівської області, навчався в Харкові, але вже давно мешкає та знімається у Росії, де його акторський талант заявив про себе у фільмах провідних російських режисерів: «Жорстокому романсі» Ельдара Рязанова, «Фортуні» Георгія Данелії, «Колекціонері» Юрія Гримова, «Агонії» Елема Климова, «Сибірському цирульнику» та «12» Микити Михалкова. Олексій Васильович розповів про свої акторські роботи, а також поділився думками про сучасний стан українського кінематографа та актуальність тематики книги «Ілюзія страху».

Нагороди 38-го Київського МКФ «Молодість»

Гран-прі – статуетка «Скіфський олень», диплом та 10000$ – за кращий фільм всієї конкурсної програми на рівних отримали два фільми – «Будда вибухнув від сорому» (реж. Хана Махмальбаф, Іран) та «Шультес» (реж. Бакур Бакурадзе, Росія). Приз за кращий повнометражний ігровий фільм та 2500$ дісталися фільму «Гадерсфілд» (реж. Іван Живкович, Сербія). Приз за кращий короткометражний ігровий фільм та субтитрування на 2500$ від Laser Video Titres виборов фільм «Рене» (реж. Тобіас Нобель, Швейцарія). Приз за кращий студентський фільм та 2500$ здобув фільм «Голешово» (реж. Іліан Мєтєв, Болгарія / Велика Британія). Призом за внесок у світове кіномистецтво нагородили режисера Романа Балаяна, а нагороду за внесок у розвиток українського кіно від Міжнародного благодійного фонду «Україна-3000» отримав художник-постановник та член журі цьогорічного фестивалю Сергій Якутович.

Пейзаж після мору

У рамках 38-го Київського МКФ «Молодість» тривав показ фільмів із позаконкурсної спеціальної програми «Кінодокументи про Голодомор». 25 жовтня відбулася прем’єра документального фільму-учасника програми «Пейзаж після мору» (Україна, 2008, 59 хв.): режисер картини Юрій Терещенко, сценаристи Ольга та Тарас Унгуряни, Юрій Терещенко, оператори Віталій Сулима, Володимир Гуєвський, Артем Сенчило, продюсер Тетяна Києнко. У фільмі досліджується феномен постгеноцидного суспільства на прикладі життя одного українського села. Картина базується на фрагментах зі щоденника професора Гарвардського університету Джеймса Мейса, які читає Богдан Ступка.

Кіноклуб у «Смолоскипі»

З вересня 2008 року в приміщенні видавництва «Смолоскип» почав свою діяльність кіноклуб, очолюваний письменником і журналістом Олегом Шинкаренком, де глядачів знайомлять із здобутками класиків світового кінематографа, зокрема з рідкісними фільмами та маловідомими в Україні іменами. Покази відбуваються щочетверга о 19 годині.

Виставка сценографії

З 7 по 28 листопада у Галереї мистецтв ім. Олени Замостян функціонувала щорічна виставка творів театральних художників «Сценографія. Сезон 2008». Театральний центр Києво-Могилянської академії мав на меті представити глядачеві підсумок роботи художників київських театрів упродовж цілого сезону. Автором проекту є Андрій Приходько. До цьогорічної експозиції увійшли роботи таких художників, як Андрій Александрович-Дочевський, Людмила Нагорна, Марія Левитська, Наталя Кучеря, Станіслав Петровський, Олена Корчиня, Володимир Карашевський, Ольга Новікова, Святослав Каштелянчук, Ірина Давиденко, Борис Фірцак, Марія Погребняк, Валентина Плавун, Олег Татаринов, Валентина Кузьмічова, Олексій Гавриш, а також молоді художники-сценографи. Виставка представляла костюми, елементи декорації та реквізиту, фотографії з вистав, макети, ескізи як здійснених так і нездійснених проектів.

Новий статус і нові прем’єри

29 вересня 2008 року Івано-Франківському обласному музично-драматичному театру ім. Івана Франка присвоєно статус «академічний». А 2 листопада прем’єрою вистави «Театр» Майкла Фрейна у постановці заслуженого артиста України Юрія Одинокого колектив відкрив свій 70-й сезон. За згаданим твором М.Фрейна 2001-го року режисер уже поставив виставу на київській сцені: у Театрі драми і комедії на Лівому березі Дніпра – «Глядачі на спектакль не допускаються». Ця комедія донині збирає аншлаги. Івано-франківці ж отримали нагоду грати твір українською, оскільки, запрошуючи Юрія Одинокого до співпраці, директор театру Ростислав Держипільський подбав про переклад п’єси Фрейна. На прес-конференції, присвяченій відкриттю ювілейного сезонову, Юрій Одинокий зазначив: «Івано-Франківський театр працює творчо й перебуває у хорошій формі».

Крім того, як повідомив Ростислав Держипільський, Марія Матіос погодилася на постановку вистави за своїм романом «Солодка Даруся» на сцені Івано-Франківського академічного (прем’єра відбулася 16 листопада; режисер – Р.Держипільський – ред.). Загалом у ювілейному театральному сезоні заплановано вісім прем’єр.


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2009:#1

                        © copyright 2024