Валентина Грицук Перейти до переліку статей номеру 2009:#1
ХІІ Всеукраїнський конкурс читців ім. Лесі Українки


ХІІ Всеукраїнський конкурс читців ім. Лесі Українки

в Ялті

Щороку восени в Ялті відбувається Всеукраїнський конкурс професійних читців імені Лесі Українки, започаткований1996 року Національною спілкою театральних діячів України до 125-річчя з дня народження Лесі Українки. Взяти участь у ньому мають право професійні актори театрів та концертних організацій віком до 30 років, а також студенти та учні спеціальних навчальних закладів культури і мистецтв. Конкурс проводиться у два тури: на першому лунає поезія Лесі Українки, літературні композиції за її творами. На другому – твори української класичної та сучасної прози та поезії. Відбірковий тур конкурсу проводять міжобласні відділення НСТД України.

2008 року першу премію отримала актриса Львівського молодіжного театру ім. Леся Курбаса Мирослава Рачинська, другу – студентка 3-го курсу Національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.К.Карпенка-Карого Світлана Сасу, третю – студентка 5-го курсу кафедри майстерності актора Харківського державного університету мистецтва ім. І.П.Котляревського Ганна Сподирєва, приз від журналу «Театрально-концертний Київ» дістався студентці 3-го курсу Львівського Національного університету ім. І. Франка Юлії Підкаурі, спецприз журі отримала третьокурсниця Харківського університету ім. І.Котляревського Світлана Брагіна, а приз глядацьких симпатій – артистка Запорізького театру-лабораторії «Ві» Анна Синьоока.

Робоча група оргкомітету конкурсу займалася не тільки пошуком спонсорських коштів, а й рекламою, тому зал Ялтинського центру культури був заповнений, вдалося зібрати небайдужу публіку. Було організовано також низку екскурсій, зокрема до музею Лесі Українки, де майже в домашній атмосфері член журі конкурсу, піаністка, народна артистка України Людмила Леонідівна Марцевич зіграла твори Миколи Лисенка. Сталося так, що злива не випускала конкурсантів та членів журі з музею Антона Чехова, – і Марцевич знову грала, але тепер Сергія Рахманінова, одного з улюблених композиторів Чехова. Голова журі Раїса Недашківська теж зімпровізувала, під музику Рахманінова вона прочитала вірші Олександра Пушкіна. Кримчани доброзичливо сприймали українську мову конкурсу, його висвітлювали місцеве телебачення, радіо, газети, а закриття – канал УТ-1. На гала-концерті переможцям вручили кубки з символікою конкурсу та грошові премії.

У гала-концерті, крім читців-переможців, виступили відомі колективи Криму, зокрема народна капела бандуристів ім. Степана Руданського Кримського гуманітарного університету під керівництвом Інни Шинтяпіної, сімферопольська зразкова дитяча театральна студія «Світанок» під керівництвом Алли Петрової, зразковий ансамбль естрадного танцю «Улыбки Артека» під керівництвом Марини Баженової, молодий ялтинський поет Володимир Цибулько читав власні вірші, виступив також соліст Національної філармонії України, народний артист України гітарист-віртуоз Валерій Петренко. Та найбільшу любов публіка подарувала справжнім українцям татарського походження, сестрі й брату Еліні та Тимуру Сукачам (8 і 9 років), що навчаються в симферопольській українській гімназії. Коли діти читали «Суверенну Україну» Олеся Лупія та «До українців» Віктора Баранова – зал встав.

Конкурс 2008 року засвідчив свій новий щабель розвитку, підвищив вимоги до професіоналізму учасників, спроможність НСТД України в умовах безгрошів’я вирішувати складні завдання у вихованні творчої молоді.

Валентина Грицук

Пам'яті про Голодомор присвячуються

29-30 листопада в Національній опері України в рамках заходів «Голодомор. 75-а річниця пам'яті» відбулася прем'єра вистави Андрія Жолдака «Ленін love, Сталін love» за мотивами роману Василя Барки «Жовтий князь». Спектакль створений за підтримки Міністерства культури і туризму України, Українського інституту національної пам'яті. Над ним, окрім Жолдака, працювали актори Черкаського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Тараса Шевченка, а також болгарська художниця Тіна Димидова і російський композитор Володимир Кликов. Виставу мали можливість побачити і телеглядачі Першого національного каналу. Не раз наголошувалося, що це одне з перших в історії українського театру звернення до найтрагічніших сторінок історії. За словами режисера, «ця постановка є художнім аналізом, а не політичною бутафорією. Це чесна жорстка вистава».

А 20 листопада, у Національному театрі ім. Івана Франка відбулася ще одна прем'єра, присвячена річниці Голодомору, «Божа Сльоза» Валентина Козьменко-Делінде за однойменним оповіданням сучасного російського письменника Миколи Косміна. Автор розповідає про один день з життя українського подружжя Івана та Броні. Вони згадують страшне минуле, коли аби вижити, змушені були збирати колоски з поля, коли пережили арешт та катування. В головних ролях – Лесь Сердюк та Любов Кубюк, сценографія Володимира Карашевського.

VIII фестиваль «Нове Британське Кіно»

27 листопада 2008 року в київському кінотеатрі «Україна» стартував VІІІ Фестиваль нового британського кіно. який у грудні продовжився в Одесі, Львові, Харкові, Дніпропетровську і Донецьку. Проект представили компанія «Артхаус Трафік», інвестиційно-фінансова група «ТАС» і Британська Рада в Україні. Глядачі побачили підбірку нових британських фільмів: у програмі фестивалю – нові картини Майкла Уїнтерботтома, Кена Лоуча, Пітера Гріневея та інших яскравих представників сучасного британського кіно. Відкрився фестиваль стрічкою «Спогади невдахи» Бейлі Уолта. Окрім цього відбулися покази фільмів «Більше за Бена» (Сьюзі Гейлвуд), «Це вільний світ» (Кен Лоуч), «Таємниці "Нічної варти"» (Пітер Гріневей), «Бруд і мудрість» (Мадонна).

Творчий вечір Михайла Ткачука

17 грудня у Синьому залі Будинку кіно за сприяння Національної спілки кінематографістів України, Міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство» відбувся творчий вечір лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка кінорежисера Михайла Ткачука.

Ювілеї «Сузір’я»

2008 рік для Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір’я» став знаменний двома датами, адже цього року виповнилося 20 років театру і 100 років будинку, в якому він розташований.

Світла пам’ять Любові Богдан

10 грудня у віці 48 років обірвалося життя артистки Національного театру ім. І. Франка, актриси театру і кіно Любові Богдан. Ще 28 жовтня вона розповідала про актрису Наталю Наум та режисера Володимира Денисенка, про свою першу роль в кіно (фільм «Високий перевал»), і от на початку грудня ця повна життя і творчої снаги людина пішла від нас. Вона залишила помітний слід – її роль в останньому фільмі Артура Войтецького «Господи! Прости нас, грішних» –яскрава і виразна. Пам’яті цього режисера Любов Богдан присвятила свій документальний фільм «Артур Войтецький». Поховано на батьківщині – в селі Гостролуччі на Київщині.


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2009:#1

                        © copyright 2024