Редакція Перейти до переліку статей номеру 2009:#2
Мистецька хроніка


В театрі ім. І.Франка

з’являться «Тіні забутих предків»

Художній керівник Національного театру ім. І.Франка актор Богдан Ступка в інтерв’ю 5 каналу повідомив, що на 2009 рік театр запланував виставу за повістю Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків» у постановці українського актора і режисера з Канади Григорія Гладія та за участі виконавиці українського пісенного фольклору Мар’яни Садовської, яка мешкає в Німеччині, але збирає і записує фольклор в Україні і виконує його у власній інтерпретації та в супроводі музичного квартету.

Вечір з нагоди 85-річчя Сергія Параджанова

9 січня виповнилося 85 років Сергію Параджанову. Пам’ять про нього шанують у Києві: 15 січня в Синьому залі Будинку кіно відбувся вечір пам’яті і показ фільмів. Епіграфом став фрагмент інтерв’ю з Параджановим, записаного 1988 року в Києві з нагоди прем’єри фільму «Ашик-Керіб» (надруковано в журналі «Кіно-Театр», 2008, № 4). Згадували його митці, які з ним працювали або спілкувалися: актриса Лариса Кадочникова, поет Іван Драч, кінооператори Юрій Гармаш і Володимир Піка, художник Микола Шкарапута, культуролог Вадим Скуратівський, режисер Роман Балаян. Вела вечір Лариса Брюховецька. Присутні переглянули фільми «Ніч в музеї Параджанова» (режисер Роман Балаян) і «Колір граната» (режисер Сергій Параджанов).

На фестивалі одного автора не буде нашого «Гамлета»

Як повідомив газеті «Україна молода» (30.01.2009) художній керівник Молодого театру Станіслав Мойсеєв, їхній театр запрошено в Польщу на міжнародний фестиваль одного автора, цього разу присвячений Шекспіру. Однак театр змушений відмовитися через відсутність коштів. Головне управління культури Київської держадміністрації не підтримало таку поїздку, хоч вона й престижна, навіть більше: вже заборгувало театрові зарплату за два місяці.

Українські стрічки

на Берлінале

На кіноринку Берлінського МКФ Україна представила п’ять нових фільмів: «Живі» Сергія Буковського, «Мелодія для шарманки» Кіри Муратової, «Райські птахи» Романа Балаяна, дебютний фільм Марини Кондратьєвої «Одного разу я прокинусь» і анімаційний повнометражний фільм «Пригоди бравого вояка Швейка» Рената Зазієва з Ялти. «Діагноз» Мирослава Слабошпицького взяв участь у конкурсній програмі короткометражних фільмів. Під час фестивалю відбулася також презентація нового двомовного каталогу «Українські фільми 2008-09».�

Тринадцятий фестиваль у Бєлих Столбах

Один із найбільших у світі кіноархівів – Держфільмофонд Росії – провів у січні ХІІІ архівний фестиваль. Марлен Хуцієв – президент фестивалю. У Бєлих Столбах українські фільми показали у програмі «Конфронтація», зокрема картину «Анничка» (режисер Борис Івченко, 1968). Інтерес у московських кінознавців і критиків викликав і фільм Андрія Загданського «Помаранчева зима» (2006). На завершення показали ще одну неігрову картину «Визволення» про приєднання Західної України до УРСР, зняту О.Довженком 1940 року. А після демонстрації відреставрованої з 70-міліметрової плівки картини «Першоросіяни» («Ленфільм», 1967) перший заступник генерального директора Держфільмофонду Росії Володимир Дмитрієв запропонував поновити й українські фільми, зняті на широкоформатній плівці, – зокрема, «Думу про Британку» Миколи Вінграновського. Кінофорум відзначив і 200-річчя з дня народження Миколи Гоголя, показавши фільми «Шинель» і «Ніс» у постановці зарубіжних режисерів.

Стріндберґ на сцені Могилянки

В українського театрального режисера Андрія Приходька – нова прем'єра. Мова про виставу «Фрьокен», поставлену в Театральному центрі НаУКМА за п'єсою Августа Стріндберга. Заборонена свого часу в Швеції як «надто смілива й натуралістична», «Фрьокен Жулі» була для драматурга спробою створити власний експериментальний театр. Спробою, не сприйнятою його сучасниками, але цікавою вже для нинішньої публіки: зараз п'єсу охоче ставлять у театрах усього світу.

У виставі Андрії Приходька задіяні такі актори-студенти і випускники НаУКМА, як Вікторія Шупікова, Сергій Довгалюк та Роксолана Лудин.


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2009:#2

                        © copyright 2024