Перейти до переліку статей номеру 2009:#4
мистецька хроніка


Нагороди

Фільм «Райські птахи» Романа Балаяна отримав у Москві премію «Ніка» (за кращий фільм країн СНД і Балтики).

Стрічка для дітей «Прикольна казка» (режисер Роман Ширман, продюсер Олена Фетісова) удостоєна урядової премії ім. Лесі Українки.

Ретроспектива фільмів Зануссі

Із 8 до 13 квітня у Києві та з 7 до 11 квітня у Вінниці відбулися Дні польського кіно – Ретроспектива фільмів Кшиштофа Зануссі з нагоди його 70-річчя. Один із провідних майстрів польського кіно Зануссі упродовж свого плідного творчого життя працює практично над однією темою – сенс життя людини, її моральний вибір у складній ситуації, відповідальність перед совістю. Героями його фільмів були представники різних верств суспільства, та перевагу він надає інтелігенції. Нелегкий життєвий старт у героя фільму «Ілюмінація» (1973) Франтішека Ратмана, якому доводиться на певний час відмовитися від мрії стати фізиком. Нелегкі випробування до здійснення мрії життя проходить і герой фільму «Душа співає» (1979) молодий співак Адам. А от у Вітека («Constans», 1980), навпаки, професійні справи йдуть добре, але доти, доки він не викриває нелегальну діяльність шефа: за принциповість йому доводиться розплачуватися втратами в кар’єрі. Трохи окремо серед семи фільмів ретроспективи – «Галоп» (1990), в основу якого покладено спогади самого режисера. Моральне випробування змушений проходити ще один інтелігент – Кароль з фільму «Розпусна привабливість», у якого за високооплачуваною посадою також перспектива компромісу з власною гідністю. Політичний присмак має картина «Persona non grata» (Польща, Італія, Росія, 2005), в якій режисер, розповідаючи про життя польських дипломатів, торкається роботи радянських спецслужб, які цікавилися польською опозицією. І нарешті, щойно завершена стрічка – «Серце на долоні» (Польща, Україна, 2009), яка демонструвалася польською мовою з українськими субтитрами, зміст якої вже давно розповіли українські ЗМІ, але глядачі, дочекавшись її прем’єри в українському дубляжі, зможуть переконатися, що режисер залишився вірний своїм переконанням та ідеалам.

«Київська пектораль»

27 березня, у Міжнародний день театру, на сцені театру ім. І.Франка вручили «Київські пекторалі». За минулий рік більш як 30 театрів міста показали майже 90 прем’єр. 19 експертів переглянули більшість з них і обрали найкращі. Цього року було десять номінацій. Зникли номінації «За краще пластичне вирішення вистави» та «За кращий акторський дебют». Оргкомітет вирішив також не визначати «Події року» за відсутності чогось, що «справді сколихнуло б театральний світ столиці». Лауреатами стали: «Не все котові масляна» (Олексій Лісовець, Театр драми та комедії на лівому березі Дніпра) за кращу драматичну виставу та режисерську роботу; «Розпусник» (Новий драматичний театр на Печерську) за кращу камерну виставу та виконання чоловічої ролі (Ігор Рубашкін); «Едіт Піаф. Життя в кредит» (Національний театр ім. І.Франка) за кращу музичну виставу та музичну концепцію вистави (В.Васалатій); «Поліанна» (ТЮГ на Липках) за кращу дитячу виставу; Н.Кондратовська у виставі «Летіс і Лавідж» (МТМ «Сузір’я») за краще виконання жіночої ролі; М.Погребняк («Легенда про Фауста», театр ім. І.Франка) за кращу сценографію; К.Холоднякова (режисер вистави «Дні пролітають зі свистом», Театр драми та комедії на лівому березі Дніпра) за кращий дебют. Разом зі статуеткою «Київської пекторалі» переможці отримали і грошову винагороду (5 тис. грн). З-поміж номінантів у багатьох категоріях були також «Солодких снів, Річарде» (театр «Вільна сцена»), «Лоліта» (Театр драми та комедії на лівому березі Дніпра), «Сто тисяч» (Театр на Подолі).

Монреальська прем’єра

20 травня у Монреалі відбувся показ документального фільму «Одкрадена земля» (1932–1933. Голод-геноцид). Режисер стрічки Юрій Луговий, оповідач Богдан Бенюк, композитор Роман Луговий.

Українське кіно на фестивалі у Вісбадені

У німецькому Вісбадені відбувся дев’ятий кінофестиваль під назвою «goEast» («йти на Схід»). Український кінематограф був представлений передусім ретроспективою фільмів Кіри Муратової, а саме шести повнометражних («Короткі зустрічі», «Довгі проводи», «Астенічний синдром», «Три історії», «Другорядні люди», «Два в одному») та одного короткометражного («Довідка»). Крім того, у конкурсі студентських фільмів активно брала участь українська кіношкола – Інститут екранних мистецтв Університету театру, кіно і телебачення ім. І.Карпенка-Карого. Студенти презентували сім фільмів. Результати втішили: переможцем у номінації неігрових фільмів стала стрічка «Радуниця» Романа Бондарчука, третє місце у цій номінації посів фільм третьокурсника Дмитра Медведенка «Запах машиніста».

Європейські фільми в Києві

Із 3 до 9 червня в кінотеатрах «Україна» і «Київ» відбулися покази фільмів Бельгії, Болгарії, Голландії, Греції, Португалії, Румунії, Угорщини. З фільмів цих країн Представництво Єврокомісії спільно з компанією «Артхауз Трафік» сформувало програму Фестивалю європейського кіно.

Вечір пам’яті

13 травня в Будинку кіно відбувся вечір пам’яті українського кінорежисера і письменника Володимира Луговського до його 80-річчя – були спогади його колеги, фрагменти фільмів «Невідомий, якого знали всі» і «Дивитися в очі», а також його документальна стрічка «Параджанов. Я знімаю геніальний фільм».

Виставки до дня народження М. Гоголя

До 200-річчя з дня народження Миколи Гоголя у Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України було відкрито дві виставки, які тривали з квітня до червня. Експозиція «Микола Гоголь в українському кіно» представлена матеріалами та фотографіями з різних фільмів: і тих, які вже встигли стати класикою – «Вечір на Івана Купала», «Пропала грамота», і зовсім нових («Тарас Бульба»), і документальних («Гоголівськими шляхами», «Загублений рай»), а також стрічками «Миргород та його мешканці» та «Панове, врятуймо місяць», і навіть ескізами мультфільму «Ніч перед Різдвом». На жаль, невеликі розміри експозиційної зали не дали змоги вмістити багато інших цікавих матеріалів, що стосуються Гоголя та українського кіно.

Інша виставка у тому ж музеї, присвячена темі «Гоголь і театр», мала назву «ГОГОЛІАДА.kiev.ua». Вона ознайомила відвідувачів з традиційними та сучасними втіленнями творів Гоголя на київських сценах. Експозиція насичена афішами та фотографіями з вистав: традиційних та експериментальних, масштабних і камерних, музичних і драматичних. Серед них – «Ревізор» (Театр ім. І.Франка, Театр російської драми), «Ніч перед Різдвом» (Дитячий музичний театр), «Портрет» (Театр пластичної драми на Печерську), «Сон у Різдвяну ніч», «Майська ніч» (Театр оперети), «РеХуВіЛійЗор» (Молодий театр), «Одруження» (Театр драми та комедії, «Дах»), «Гравці» (Театр на Подолі, «Київ»). Представлено також матеріали з фондів музею – ескізи декорацій і костюмів до різних вистав Г.Нарбута, А.Петрицького, М.Левитської. Виставка втілила багату стилістичну палітру київської гоголіади.

Фестиваль Набокова в Києві

З 14 по 27 квітня в київській міській галереї мистецтв «Лавра» проходив фестиваль «Запрошення до Лаури», присвячений 110-літтю Володимира Набокова. В його рамках відбулися: вже традиційний шаховий турнір «Меморіал Набокова»; художня виставка «Посмішка Лоліти», (своєрідне візуальне дослідження символіки жестів, виконане художниками на основі роману письменника); показ семисерійної документальної стрічки «Береги Набокова», створеного 1999-го року Фондом Ролана Бикова (фільм отримав спеціальну нагороду TEFFI-2000); ретроспектива фільмів, знятих за книгами автора; а також триденний фестиваль вистав і перформенсів «Ігри в Набокова», в якому брали участь театр «Зойк», Театр «ИЛИ», «Театр вогню», акторська школа «Бурса». Присутні переглянули раритетне інтерв'ю, дане Набоковим для французької телепрограми «Апострофи» ще 1975-го року.

Чеське кіно «золотої доби»

За сприяння Чеського центру в Києві з 22 по 27 квітня 2009 року в кінотеатрі «Жовтень» пройшов Тиждень чеського кіно під промовистою назвою «Золотий період чеської кінематографії». В його рамках глядачі переглянули найвідоміші фільми режисерів-дебютантів першої половини 1960-х років, чиї імена пов'язують із явищем чеської «нової хвилі»: Їржі Менцеля («Потяги особливого призначення», «Злочин у шантані»), Мілоша Формана («Любов блондинки», «Бал пожежників»), Яна Нємеца («Діаманти ночі»), Яроміла Їреша («Жарт»), Карела Кахині («Ніч нареченої»), а також колективну режисерську роботу «Перлини на дні» (1965), яку невдовзі назвали маніфестом чеської «нової хвилі». Крім того, в програмі фестивалю були й три документальні фільми присвячені, відповідно, трьом чеським режисерам того часу – Мілошу Форману, Вєри Хітіловій та Їржі Менцелю.

Русальний цикл Мар'яни Садовської

29 квітня Театральний центр Києво-Могилянської Академії, за підтримки Посольства США в Україні, презентував музично-театральний проект жіночого вокального гурту «КІТКА» (США) «Русальний цикл: переспіви між світами». Проект здійснився завдяки ініціативі української композиторки та співачки Мар'яни Садовської, яка 2004 року організувала дослідницьку експедицію українськими селами, під час якої було зібрано більшість пісень та розповідей про русалок, що й склали основу вистави. «КІТКА» (саме слово болгарською та македонською мовами означає «букет») виникла 1980 року спершу як аматорський колектив, що займався вивченням і виконанням східноєвропейської пісні, а невдовзі – і як всесвітньо відомий вокальний гурт, що майстерно володіє вокальними техніками балканських та слов'янських народів.

До гурту входить вісім співачок: Бріджет Бойл, Шіра Сіон, Кетрін Роуз Краутер, Джуліана Графаня, Дженет Кутулас, Леслі Бонет, Кейтлін Остін, Елізабет Зетцер.

Конкурс акторської майстерності ім. Миколи Яковченка

У березні Чернігівське земляцтво спільно з Держадміністрацією Прилук за підтримки земляка-мецената Юрія Коптєва провели Всеукраїнський відкритий конкурс акторської майстерності ім. М.Яковченка. 27 квітня в Києві, на сцені Національного театру ім. І.Франка, відбувся заключний тур конкурсу. Журі на чолі з Ігорем Безгіним визначило переможців (перше місце – Олеся Онопрієнко, Сімферополь). Того самого дня в театрі відбувся вечір-дійство пам’яті М.Яковченка «Прилуки... Київ... Сцена... Вічність...» за участі провідних акторів театру, членів журі та лауреатів конкурсу.


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2009:#4

                        © copyright 2024