Лариса Брюховецька Перейти до переліку статей номеру 2009:#5
мистецька хроніка


«Мелодія для шарманки»

на 31-му ММКФ

31-й Московський Міжнародний кінофестиваль, що тривав з 19 до 28 червня, приніс чимало нагород новому фільму «Мелодія для шарманки» Кіри Муратової. Так, приз за найкращу жіночу роль журі присудило юній акторці Олені Костюк, яка зіграла головну роль у цьому фільмі. «Мелодія для шарманки» також отримала одразу три нагороди від громадських організацій: приз Федерації кіноклубів Росії за найкращий фільм го-ловної конкурсної програми, приз FIPRESCI (Міжнародної Федерації кінопреси), і приз «Колючий погляд» міжнародного журі Федерації кіноклубів. Фільм запрошено для показу в рамках МКФ в Торонто (вересень, 2009).

Нагорода фільму «Живі»

Документальний фільм «Живі» українського режисера Сергія Буковського став лауреатом VI Єреванського міжнародного кінофестивалю «Золотий абрикос», що тривав з 12 до 19 липня 2009 року. Стрічка Буковського отримала спеціальний приз у номінації «Найкращий документальний фільм». Загалом у конкурсній програмі брали участь 104 фільми.

Фільм Олени Фетісової на кінофестивалі в Монтеррей

Як повідомляє прес-служба Міністерства культури і туризму, вперше українське кіно буде представлено на кінофестивалі «Monterrey International Film Festival» – одній із найважливіших культурних подій у Латинській Америці. Фестиваль проходитиме у місті Монтеррей (Мексика) 21–29 серпня 2009 року. Із 2424 фільмів із 117 країн світу конкурсна комісія відібрала до міжнародної програми фестивалю 60 фільмів, серед яких український повнометражний документальний фільм «Не один вдома» режисера Олени Фетісової (Київська кіностудія «Інтерфільм», за підтримки Державної служби кінематографії Міністерства культури і туризму України). Стрічка буде представлена у конкурсі «Соціальне бачення».

Прем’єра «Четвертої хвилі»

у США

У Гарвардському університеті (США) відбулася американська прем’єра документального фільму «Четверта хвиля» Вікторії Мельникової. Як обіцяє Юрій Шевчук, керівник Українського кіноклубу Колумбійського університету, наступні покази «Четвертої хвилі» пройдуть у Нью-Йорку, Сан-Франциско і Торонто.

Премія ім. О.Довженка

Лауреатом цьогорічної Державної премії України ім. О.Довженка став кінорежисер, сценарист, заслужений діяч мистецтв України, режисер студії «Укркінохроніка» Павло Фаренюк. Документаліст зробив вагомий внесок в українське кіно, а в його фільмі «Ой, горе, це ж гості до мене» в одному з перших в Україні висвітлено тему Голодомору. У фільмі «Чому білий птах з чорною ознакою?» (2007) йшлося про дітей-сиріт, на жаль, при живих батьках, факт, що є непоодиноким в Україні. Однак робота ця пронизана оптимізмом, адже хлопчики не стали бомжами (котрих охоче знімають молоді документалісти), а господарюють в рідному селі на Волині.

Тарас Томенко працює

над новим фільмом

Український режисер Тарас Томенко працює над повнометражною ігровою картиною, яка присвячена темі катастрофи на Чорнобильській АЕС (робоча назва фільму «Зона»). Сценарій фільму, що знімається за підтримки Міністерства культури і туризму України, написали російська сценаристка Маргарита Шарапова і Тарас Томенко. В основі сценарію – досі нерозголошувані відомості про людей, які випадково опинилися в епіцентрі чорнобильського жаху, а сама тема Чорнобиля висвітлюється крізь призму кохання юнака та дівчини. До знімальної групи входять оператор Роман Васянов, художник Олександр Батєнєв, художник-консультант Сергій Якутович, продюсер картини – Діана Борисенко. Прем’єру стрічки заплановано на початок 2010 року.

П’ятий Севастопольський міжнародний кінофестиваль

З 19 до 23 липня цього року проходив V Севастопольський міжнародний кінофестиваль. У програмі – більше 60 картин з Росії, України, Польщі, Болгарії, Данії та Греції.

Настрій задала стрічка Кіри Муратової «Мелодія для шарманки» – історія про звідних брата і сестру (в ролях: Роман Бурлака й Олена Костюк), які після смерті матері, щоб не потрапити в різні інтернати, розпочали пошуки своїх татусів. Фільм став каменем спотикання між Народним журі і оргкомітетом кінофоруму. Втім, спеціальний приз від Севастопольської міської державної адміністрації таки отримав.

Зацікавила глядачів лірична історія «Плюс один» режисера Оксани Бичкової. Олександр Міндадзе презентував психологічну драму «Міннесота», зняту за його сценарієм режисером Андрієм Прошкіним. Нова картина Наталії Бондарчук «Гоголь. Найближчий» отримала приз від оргкомітету МКФ.

Спеціальний гість фестивалю – Кшиштоф Зануссі. Його передостанню (усього зняв 57) кінокартину «Серце на долоні» севастопольці побачили на великому екрані, щоправда, із субтитрами, а не дубльовану.

Коштом у 60 тисяч гривень організатори фестивалю – Севастопольська міськдержадміністрація, міська рада та Міністерство культури і туризму України, Міністерство культури Російської Федерації – подарували глядачам свято кіно: усі охочі мали змогу безплатно переглядати в кінотеатрах «Перемога» і «Москва» будь-який із запропонованих фільмів.

Тривають зйомки фільму

«Щастя моє»

Упродовж місяця режисер Сергій Лозниця у Сумській і Чернігівській областях знімав стрічку «Щастя моє». До зйомок долучилися понад 300 місцевих жителів, десять із них зіграли ролі другого плану. Зимовий знімальний період за планом повинен розпочатися в січні–лютому 2010 року. Перший трейлер на основі відзнятого матеріалу буде презентовано потенційним дистрибюторам на кіноринку під час роботи Фестивалю в Торонто (вересень 2009-го). Дія фільму відбувається в російській глибинці в наші дні (з періодичним переходом оповіді в часи Другої світової війни). Водій-дальнобійник Георгій залишає вдома невірну дружину і вирушає в черговий рейс. Його вантажівка повільно рухається до мети, а сам він здійснює подорож у світ страху, жорстокості і зради.

Фільм створюють кінематографісти з десяти європейських країн, а продюсерами стали Олег Кохан («SOTA Cinema Group», Україна) і Хайно Декерт («Deckert Distribution», Німеччина). Виробничий бюджет фільму – понад 1,5 млн євро.

Фестиваль, присвячений Давидові Боровському

З 17 вересня по 1 жовтня 2009 року в Національному академічному театрі російської драми ім. Лесі Українки пройде Міжнародний театральний фестиваль, присвячений художнику Давиду Боровському.

«Ой, мамоньки...»

Прем'єра фільму В'ячеслава Криштофовича під такою назвою (в-во «Українська медійна група») відбулася на «Інтері» 23 серпня.


Корисні статті для Вас:
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2009:#5

                        © copyright 2024