Леонід Парфьонов Перейти до переліку статей номеру 2010:#6
Від Гіпаніса до Борисфена


15-й Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Від Гіпаніса до Борисфена» відбувся з 20 по 30 червня 2010 року на базі Очаківського об'єднання санаторно-курортних закладів. Організатори: Міністерство культури і туризму України, Миколаївська облдержадміністрація, управління культури, обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи, Очаківська райдержадміністрація, Очаківський міськвиконком. 25 народних і аматорських театрів прибули з 16 областей. 16 колективів здобули звання лауреата, семеро стали дипломантами. Два колективи взяли участь поза конкурсом.

Народних театрів з Миколаївщини зібралося чимало: «Парадокс» (Миколаїв, обласний Палац культури), вистава за пєсою М. Камолетти «Граємо в дружну родину», режисер Лілія Гупало; театр «Маска» (Миколаїв, аграрний університет), І. Єлагін «Портрет мадемуазель Таржи», режисер Тетяна Скубченко; «Група ризику» (м. Вознесенськ, ЗАТ «Зелений Гай»), авторська музична казка керівника колективу Євгена Чебанова «Острів Зла»; театр смт Братське (батьківщина корифеїв українського професійного театру Тобілевичів), вистава за пєсою В. Сігарьова «Чорне молоко», режисер заслужений працівник культури України Г. Бистрицька; театр с. Семенівка Арбузинського району (єдиний на фестивалі сільський народний театр), О. Володський «Панна Штукарка», режисер Наталія Давиденко.

Святковий феєрверк на відкритті подарували воїни Очаківського гарнізону. Прикметою цьогорічного фестивалю є участь нових театрів.

«Студія Простір» з смт Велика Олександрівка (Херсонська обл.) вразив виставою «Історія Одних» (керівник Андрій Богун). Це філософська притча без слів з феєричним танком, цікавою музикою, оригінальними костюмами та декораціями, виготовленими руками майстра та його студійців. Головна тема вистави: життя безцінний дар, який дається кожній людині.

Відкриттям став виступ народного молодіжного театру «Дзеркало Всесвіту» (режисер Іван Кропліс). Вистава «Покоївки» Жана Жене розпочалася біля літнього театру, де актори у гримі, в сценічних костюмах, виготовлених студентами Хмельницького інституту конструювання швейних виробів, наче манекени, застигли в променях південного сонця та очаківського бризу, але готові заворожити своєю вродою і розповісти цікаву історію про служниць Мадам. Актори розкрили образи своїх героїв завдяки професійній грі, відшліфованій пластиці, хореографії та чудовій сучасній французькій пісні.

Зразковий театр «Шпаківня» з Сум (режисер Світлана Загоняйко) показав «Мері Поппінс» за мотивами повісті-казки Памели Треверс. Вражала кількість дійових осіб та виконавців - близько 40 акторів, а це 40 характерів, і яких! Крім того - яскраві костюми, вишукана режисура, добре поставлені масові сцени, художнє світло, якісні сценографія та музичне оформлення.

Дитячо-юнацька театральна студія «Ну і дітки!» базується в Полтавському академічному українському музично-драматичному театрі ім. М.В.Гоголя. «Окрилена мелодія кохання» за п'єсою Т. Ламонової режисера Лади Лабзової вразила професійною підготовкою акторів. Вистава - алегорія, де серед дійових осіб: Вітер, Скрипалька, Чорно-білий Клоун, Черв'ячок, Нарцис Він, Нарцис Вона.

Кременчуцький Троїцький театр (режисер Сергій Ситник) привіз виставу за п'єсою Макса Фріша «Санта Крус». Дається взнаки професійний фах керівника. Лаконічне художнє оформлення, що трансформується впродовж вистави без закриття завіси. Діжки служать акторам і кораблем, і таверною. Спеціально для вистави написано музику, вдало доповнюють сюжетну лінію пісні.

Народний театр з Чернівців під орудою Георгія Агеєва показав виставу «Люба-Згуба» за творами Ю. Федьковича, Г. Хоткевича, С. Воробкевича і полонив колоритом Буковинського краю, яскравими сценічними костюмами, танцями, піснями, темпераментом, вдалими акторськими роботами.

Через 11 років знову прибув яскравий народний музично-драматичний театр ім. Карпенка-Карого з Верхньодніпровська, що на Дніпропетровщині (режисер Микола Черненко), виставу за п'єсою Р. Галушко «Заради любові» він присвятив 65-річчю Великої Перемоги.

Два колективи було з Івано-Франківщини: театр «Легенда» з Калуша (режисери Леся Піцик та Василь Федоришин) з виставою «Тев'є-Тевель» Ш. Алейхема. До речі, підтримати своїх земляків прибули мер Калуша та двісті калушан з прапорами та гербом рідного міста. Режисер народного театру з смт Вигода Долинського району Богдан Мельник зробив ремікс «Перша дискотека» на відому виставу С. Васильченка «На перші гулі», де ми побачили хороший темпоритм, режисерські знахідки, вміле використання сценічного простору, цікаве музичне оформлення, добру акторську гру. А театр з Берегового Закарпатської області показав виставу місцевого драматурга Юрія Чорі «Ми теж люди» (режисери - подружжя Олександр та Ольга Матеї)- вона про наше сьогодення. Народний театр з Полог Запорізької області показав «По ревізії» М. Кропивницького.

Неможливо розповісти детально про всі колективи, тому від оргкомітету та журі висловлюю щиру вдячність усім народним та аматорським театрам України. Після вистав відбувалися майстер-класи з акторської майстерності та режисури, музичного оформлення вистави, сценічної мови. Закривав фестиваль народний молодіжний театр з Рівного (режисер Аттелея Гаврюшенко) виставою «Гроші, гроші, гроші...» за І. Карпенком-Карим.

Організатори подбали про туристичну, екскурсійну, культурну та навчальну програми для майже 500 учасників, які відвідали Національний археологічний заповідник «Ольвія» НАН України, ознайомились з культурою та побутом давніх греків у лапідарії (музей просто неба), музей на сигнальній станції. Цікаві екскурсії відбулися до памятних місць історичного та курортного Очакова: військово-історичного музею ім. О. Суворова, музею мариністичного живопису ім. Р. Судковського, гості здійснили морську подорож катерами в акваторії Дніпро-Бузького лиману та Чорного моря. Добре враження справили і морська подорож на півострів Кінбурн, де розташовано Чорноморський Національний біосферний заповідник, відвідини Миколаєва й Одеси. Завершилось яскраве свято театрів в пансіонаті «Прибій».


Корисні статті для Вас:
 
40 - річчя "Вересневих самоцвітів" - свято театральних талантів2011-03-04
 
Неллі Корнієнко: 3-ий Міжнародний фестиваль "Театр. Чехов. Ялта"2011-03-04
 
Ялта вшановує Чехова2011-03-04
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2010:#6

                        © copyright 2024