Редакція журналу "Кіно-Театр Перейти до переліку статей номеру 2011:#2
Мистецька Хроніка


Перший онлайн-фестиваль кіно

У грудні 2010 року відбувся перший Інтернет-фестиваль кіно, MIXMOVIEFESTIVAL, організований спільно Росією та Францією. За час проведення сайт фестивалю відвідало більше 150 тис. глядачів з обох країн. Близько 40 тис. жителів Росії ознайомилися з класикою французького кіно, а 110 тис. французів – з класичними радянськими та російськими фільмами. Інтернет-форма проведення робить фестивальне кіно набагато доступнішим для широкої публіки та усуває бар’єри між країнами та культурами. Організатори фестивалю планують зробити його щорічним.

Міжнародний день кіно

28 грудня світ відзначав Міжнародний день кіно. Цього дня 1895 року в паризькій кав’ярні на бульварі Капуцинів відбувся перший в історії публічний кіносеанс, організований братами Люм’єр. За час свого існування кінематограф розвинувся від ярмаркової розваги до рівня мистецтва. Втім, за останні роки, до касового кіно, схоже, повертаються риси атракціону разом із поширенням технології 3D. У день 115-ї річниці кінематографа компанія Apple поширила заяву про роботу над новим пристроєм, завдяки якому можна буде побачити тривимірне зображення без окулярів. 3D-телевізори, виготовлені за дещо іншою технологією, вже можна придбати в Японії. Як зміниться кіно наступного десятиріччя під впливом нових технологій? Яке співвідношення встановиться між класичними двовимірними фільмами та новими 3D-фільмами, покаже час.

70 років «Київнаукфільму»

2011-го виповнюється 70 років з дня заснування студії «Київнаукфільм» (Національна кінематека України). Вона випустила у світ понад півтисячі фільмів – лауреатів міжнародних та вітчизняних фестивалів. НКУ зареєстровано у "Golden Book" (Лондон, 1994) – міжнародному довіднику компаній з найвищим престижем. Серед шедеврів світового неігрового кіно гідне місце посідають створені на студії картини "Мова тварин", "Чи думають тварини?", "Індійські йоги – хто вони?", "Сім кроків за горизонт". До ювілею студії у Київському будинку кіно було показано ретроспективу фільмів Фелікса Соболева.

Російські премії- C. Лозниці та М.Васяновичу

Фільм Сергія Лозниці «Щастя моє» нагороджено як найкращий дебют на російському фестивалі кінокритики та кінопреси «Білий слон», що відбувся 23 грудня 2010 року. Також фільм отримав гран-прі ХІV Таллінського кінофестивалю «Темні ночі», який проходив 5 грудня 2010 року. 12 грудня Національну премію Росії «Лаврова гілка» було присуджено двом українським режисерам: Максиму Васяновичу – за фільм «Мама померла в суботу на кухні» в номінації найкращий дебют та Андрію Загданському – за фільм «Мій батько Євгеній» у номінації найкращий неігровий фільм.

«Сатисфакція» - це Шекспір

24 та 25 грудня в Молодому театрі відбулася прем’єра вистави «Сатисфакція» за п’єсою Вільяма Шекспіра «Венеціанський купець», роботу над якою через фінансову кризу на два роки було призупинено. Поставив її народний артист України Станіслав Мойсеєв, художник-постановник Олексій Гавриш, композитор Юрій Шевченко, пластичне вирішення Тетяни Островерх. Переклад українською на замовлення театру здійснив Андрій Бондар. Комедія Шекспіра оповідає про невідворотну перемогу юності й любові над злістю й жадобою. У виставі грають: Олексій Вертинський (Шейлок), Станіслав Боклан (Антоніо), а також молоді актори – Валерія Ходос, Ганна Васильєва, Дмитро Тубольцев, Марк Дробот, Артем Мартинишин та інші. Цією прем’єрою Київський Молодий відсвяткував своє 30-річчя. Ювіляра привітали Національний академічний театр ім. Івана Франка, Театр на Подолі, Театр оперети, Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра.

«Золоті оплески» в Золотій залі театру

Шостий рік в останню декаду жовтня Чернівецький академічний український музично-драматичний театр ім. Ольги Кобилянської гостинно запрошує буковинців і гостей краю на єдиний в Україні фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини». Хоча вже майже 20 років українські театри позбавлені державної фінансової підтримки їхньої гастрольної діяльності, фестиваль існує, охоплюючи театри не тільки України, а й Молдови, Румунії, Білорусі. Відбувається він за фінансової підтримки і під патронатом Управління культури і туризму Чернівецької обласної держадміністрації, Львівського міжобласного відділення Національної Спілки театральних діячів України та управління театрів Міністерства культури і туризму України. Родзинкою фестивалю стало невимушене, демократичне обговорення вистав членами журі і глядачами «на канапах» бельетажу театру. Про престиж буковинського фестивалю красномовно свідчить участь у ньому в 2010 році трьох провідних театрів України – Львівського національного ім. Марії Заньковецької та столичних: Національного театру оперети і Національного театру ім. Івана Франка. А також Національного театру ім. Василя Александзі з румунського міста Ясси.

Окрім буковинських театрів, вистави показали також театри з Чернігова, Івано-Франківська, Тернополя та Вінниці. Журі назвало кращою музичною виставою фестивалю оперу-буфф театру оперети «Звана вечеря з італійцями» Ж. Оффенбаха, а приз за найкраще виконання жіночої партії отримала виконавиця ролі Ернестини Галина Грегорчак. Добре знана вистава «Швейк» (за твором Я. Гашека) «франківського» дуету А. Хостікоєва та Б. Бенюка відзначена Призом за найкращий акторський ансамбль.

Григорій Заславець.

Чернівці.

Гришкевич про Україну

Житель Закарпаття Борис Гришкевич став одним із переможців конкурсу «Life in a day», який проводив відеосервіс «Youtube». Згідно з правилами конкурсу, кожний охочий міг зняти короткометражний фільм про один день зі свого життя. Всі надіслані відеороботи переглянуло журі, а з 26-ти, які потрапили до фіналу, буде створено повнометражний фільм. Продюсером проекту виступив відомий голлівудський режисер Рідлі Скотт, монтуватиме фільм «оскароносний» режисер Кевін Макдональд. Стрічку покажуть на кінофестивалі «Sundance» в США 27 січня 2011 року (на показ запросять усіх фіналістів).

Як повідомляє watcher.com.ua, «фільм Бориса Гришкевича "Іванки. Один день у Карпатах" оповідає про день із життя карпатських вівчарів, які мешкають у горах» – його Б. Гришкевич зняв спільно з Д. Мельником (оператор) і Д. Миняйлом (оператор, фотограф). Разом з іншими фіналістами Гришкевич поїде на презентацію фільму «Life in a day» до США. Наступного дня відео буде показано на сторінці Youtube.

«У суботу» – в основному конкурсі Берлінського кінофестивалю

Фільм О. Міндадзе (за сприяння SOTA Cinema Group) «У суботу» (Росія, Україна, Німеччина) – оповідь про Чорнобильську катастрофу – візьме участь уже в четвертому фестивалі класу «А» – цього разу в Берліні. Продюсери стрічки: О. Роднянський, О. Міндадзе, М. Еше, О. Кохан. У ролях: А. Шагін, С. Смирнова-Марцинкевич, С. Рядинський, В. Петкун.

Організатори Берлінського МКФ назвали основних учасників конкурсної програми 61-го фестивалю (захід проходитиме з 10 по 20 лютого 2011 року в Берліні).

«У суботу» буде показано в конкурсі ігрового кіно. Дії фільму розгортаються 26 квітня 1986-го року; в центрі історії – внутрішні протиріччя головного героя, який опинився у вирі катастрофи. Окрім стрічки «У суботу», за головні призи «Берлінале» боротимуться ще 15 фільмів, а журі 61-го Берлінського кінофестивалю очолить Ізабела Росселліні.


Корисні статті для Вас:
 
мистецька хроніка2010-04-11
 
Мистецька хроніка2011-03-23
 
Мистецька хроніка2011-03-19
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2011:#2

                        © copyright 2024