Редакція Перейти до переліку статей номеру 2014:#3
Мистецька хроніка


Фестиваль кіно та урбаністики

24-27 квітня у Славутичі відбувся Перший міжнародний фестиваль кіно та урбаністики «86». Було представлено 8 повнометражних документальних фільмів і три спеціальні програми короткого метру, зокрема, підбірку стрічок «Гра в міста», фільми про Чорнобиль у програмі «Чорнобильський набір». Відбувся і екологічний кінопоказ «Ровер» просто неба, з велогенератора. Спеціальною подією фестивалю стала презентація документального проекту Сергія Буковського «Чорнобиль: Пори року». Гості фестивалю: Роберт Стоун («Обіцянка Пандори», про майбутнє атомної енергетики), Фагад Мустафа («Знеструмлені», про індійське місто Канпур), Алєксандра Іванова, оператор фільму «Труба» (про російський газопровід Уренгой-Ужгород), Рауль Мігель, продюсер фільму «Житло для всіх» (про спекуляції на ринку нерухомості). Серед українських учасників – Олександр Ратій, переможець фестивалю «Молодість», з фільмом «Повернення» (про Алчевськ).

Вийшов у прокат «Трубач»

27 березня відбулася прем’єра музичної кінокомедії Анатолія Матешка «Трубач». Фільм з бюджетом 16 млн грн створено державним коштом. «Трубач» розповідає історію 13-річного Миколи Шевченка, який виховується в бабусі, грає в оркестрі та пише власну музику. Пригоди починаються з приходом у музичний колектив нового «педагога». Автори реалізували цю музичну комедію з новими для українського кіно якістю та масштабами. У зйомках брали участь 10 вокальних, музичних і хореографічних колективів. Інструментальні партії для «Трубача» написав композитор Володимир Тарасенко, а пісні – учасник гурту «Gogol Bordello» Сергій Рябцев. Для оператора-постановника Юрія Короля це дебют у повнометражному кіно. Поряд із досвідченими акторами, у фільмі знялися десятки дітей.

«Бронек» скликає таланти

14 березня в Києві було вручено премію «Бронек». Уже всьоме в день народження Амвросія Бучми (14 березня 1891 р.) його внучка, театрознавець Валентина Заболотна залучає до кола «бучменків» молодих театральних митців. У премії немає сталих номінацій.

Цього року нагороди отримали: Олексій Петрожицький (ТЮГ на Липках) – за талановитий початок творчого шляху; Євген Ніщук (театр-майстерня «Сузір’я») – за талановите поєднання вірша і драми у моновиставі «Прекрасний звір у серці» за віршами М. Вінграновського в режисурі О. Кужельного; Надія Кондратовська та Ніна Ніжерадзе (Київський театр ім. Лесі Українки) – за партнерство у виставі «Доктор» Б. Нушича; вистава «Gogol.Пошук» (Новий театр на Печерську) у постановці Марії Гуріної – за творче спростування культурних міфів; Лев Сомов (Театр драми і комедії на Лівому березі) – за виразність пластичного вирішення вистави «Чого хочуть жінки?» у постановці А. Білоуса; Вікторія Авдєєнко (Київський молодий театр) – за віртуозну гру у виставі «Янгольська комедія» Л.Хохлова в режисурі Л. Сомова та за ролі останніх сезонів у Молодому театрі; Богдан Струтинський – за докорінне оновлення творчого обличчя Театру оперети. «Бронек off Kyiv–13» дістався виставі дніпродзержинського театру ім. Лесі Українки «Тартюф» (режисер С. Чулков) та Любові Колесниковій за роль матері у виставі «Каліка з острова Інішман» режисера А. Бакірова Чернігівського театру ім. Т. Шевченка. Головного «Бронека» за прекрасне поєднання в одній виставі усіх жанрів драми, за бездоганне відчуття української ментальності отримав режисер Д. Богомазов за виставу «Morituri te salutant».

Валентина Грицук

«Київська пектораль»-2013

24 березня на сцені Національного театру ім. Франка було відзначено переможців щорічної театральної премії «Київська пектораль». Театральним критикам випало оцінити близько 70 вистав із репертуару київських театрів 2013 року. За частотою згадок у різних номінаціях лідерами стали вистави: «Morituri te salutant» (Театр імені Івана Франка), «Загадкові варіації» (Молодий театр), «Прекрасний звір у серці» (Театр «Сузір'я»), «Квітка Будяк» (Театр імені Івана Франка). Перемогу в головних номінаціях отримали: найкраща драматична вистава Києва – «Morituri te salutant» Театру імені Івана Франка; найкращий режисер – Дмитро Богомазов; найкращий дитячий спектакль – «Принцеса-Лебідь» Молодого театру; найкращий музичний – «Лебедине озеро» Раду Поклітару; найкращі актори – Олексій Вертинський та Євген Нищук; найкраща актриса – Надія Кондратовська.

Олена Фетисова відмовилася від вірменської премії

Співрежисерка фільму «Параджанов» (2013) Олена Фетисова відмовилася від Державної премії республіки Вірменія. Причиною відмови стало визнання Вірменією референдуму в Криму, а відтак і анексії півострова Російською Федерацією. Грошову винагороду Фетисова попросила перерахувати на потреби вірменських дітей-сиріт. Про це вона заявила у відкритому листі президентові Вірменії Сержу Сарґісяну.

«Ніка» для «Хайтарми»

Український кінорежисер Ахтем Сеїтаблаєв отримав російську нагороду «Ніка» за фільм «Хайтарма» про депортацію кримськотатарського народу в головній номінації «Найкращий фільм країн СНД і Балтії». Нагадаємо, що лише минулого року прокат фільму в РФ було обмежено, а деякі високі чиновники говорили про спотворення історичних подій у «Хайтармі». Номінувала стрічку на конкурс і Національна спілка кінематографістів України.


Корисні статті для Вас:
 
Повернення народу, що вистояв проти знищення2013-09-25
 
Безпечний Параджанов2004-02-11
 
І смерть, і свято, і все по колу2013-06-17
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2014:#3

                        © copyright 2024