Редакція журналу «Кіно-Театр» Перейти до переліку статей номеру 2015:#3
Презентація кінопроекту «Солодка Даруся»


У спокійну течію кінематографічного життя (чи його відсутності?) увірвалась незвична подія: презентація кінопроекту «Солодка Даруся» за мотивами однойменного твору Марії Матіос і показ тізера майбутнього фільму (16 березня в кінотеатрі «Київ»). Групу, яка має працювати над фільмом, очолює випускник філософського факультету Львівського університету та Кіношколи Анджея Вайди Олександр Денисенко. Фільм буде його дебютом. Говорити про успіх ще не знятого фільму не випадає, але слово це напрошується до 7-хвилинного тізера – динамічного і насиченого, сповненого творчої енергії. Успіхом є і те, що автори проекту заручилися підтримкою впливових сил: у буклеті, випущеному з цієї нагоди, зазначено про патронат Президента України Петра Порошенка. А кінематографічно обізнану аудиторію вразила насамперед підтримка проекту з боку патріарха польського кіно, майстра кіно світового Анджея Вайди. Сам він не зміг приїхати, але його листа зачитав давній товариш режисера ще з років навчання Вайди у Краківській академії мистецтв, а сьогодні посол польської культури у світі Анджей Струмілло. Він нагадав, що світ ще мало знає про Україну, через те виникають непорозуміння, і такі кінопроекти допоможуть її пізнати. В листі Вайда пише: «Вже певнийй час я, як художній керівник, дуже уважно слідкую за працею мого учня Олександра Денисенка над майбутнім фільмом "Солодка Даруся", який створюється за мотивами книжки-бестселлера Марії Матіос. Цей роман віддавна здобув визнання світової критики, бракувало лише кіноадаптації.

Я вважаю задум екранізації винятково цікавим, суспільно важливим та привабливим кожним своїм аспектом. Відхід від реалізму та перенесення історії оповідання у світ кінематографічного магічного реалізму дозволить незвичайно суґестивно подати внутрішню драму головної героїні, вплетену в клімат народних легенд і вірувань, глибоко затоплену в людському стражданні і смиренні.

(...) І ця літературна основа у поєднанні з талантом, вразливістю і унікальним поглядом Олександра Денисенка, дає шанс на створення незвичайного фільму, витриманого в кліматі народної байки-алегорії».

Фільм – спільне виробництво України і Польщі – гідно представлятиме Україну у світі. Це приклад творчої співпраці: від України, окрім постановника, оператор Олександр Рощин і актор Олег Стефан зі Львова. Продюсер – Клавдія Шмеєр. Головні жіночі ролі зіграють польські акторки Магдалена Маліна і Магдаленка Ружанська.

Марія Матіос високо оцінює талант молодого режисера, багатство його творчих ідей і несамовиту працездатність. «Я вірю в покоління, яке йде за нами», – сказала вона. Олександр Денисенко свій виступ розпочав з подяки Анджею Вайді, який надихнув його обрати професію режисера. Своє завдання як постановника «Солодкої Дарусі» він бачить у тому, аби донести світовій спільноті правду про свою країну. Екранна версія відрізнятиметься від першоджерела тим, що Даруся у фільмі воскресає і намагається знайти свою ідентичність. Тому фільм – це історія її звільнення. «Всі ми хочемо жити у вільній країні. Наша історія сповнена болю і надії. Вона репрезентує той досвід, який має кожен з нас», – підкреслив Олександр Денисенко.

Здійснити цей амбітний і цікавий проект побажали голова Комітету з питань культури і духовності ВР Микола Княжицький, мер столиці Віталій Кличко, а також люди, яким у важку хвилину Марія Матіос простягнула руку допомоги.

«Солодка Даруся» вже має цікаве театральне життя: у Чернівецькому музично-драматичному театрі її зіграли 70 разів, в Івано-Франківському музично-драматичному – 180 разів. Тобто вистави викликають постійний інтерес у глядачів. Настав час для фільму. Чекатимемо його з нетерпінням.


Корисні статті для Вас:
 
Дещо із секретів прокату2015-02-11
 
2014-й. Фільми, на які варто звернути увагу2015-02-11
 
Єжи Гофман: «Наші зв’язки з Україною не перериваються»2015-02-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2015:#3

                        © copyright 2024