Юрій Мицик Перейти до переліку статей номеру 2015:#5
Українські кінозірки Голлівуду. Майк Мазуркі (Mike Mazurki)


Майк Мазуркі (справжнє ім’я – Михайло, за деякими даними – Маркіян, Мазуркевич) – популярний американський актор українського походження. Однак в Україні він майже не знаний, хоча в серії газети «День» «Україна Incognita» з’явилась про нього ґрунтовна стаття Андрія Безсмертного-Анзімірова, кінокритика, який проживає в США. Отже, Мазуркевич народився в селі Купчинці на Тернопільщині (нині – Козівський район Тернопільської області) 25 грудня 1907 року. Коли Михайлові було чотири роки, його батьки емігрували до США, де осіли в містечку Кохос поблизу Нью-Йорка. Після закінчення школи юнак навчався в Мангетенському спортивному коледжі, який закінчив із ступенем бакалавра гуманітарних наук. Потім він скінчив курс правничих наук у Фордхемському університеті Нью-Йорка. Одночасно займався спортом, насамперед греко-римською (класичною) боротьбою, а також баскетболом та американським футболом, став професійним спортсменом. Він провів понад 4 000 поєдинків, виборював чемпіонські звання, потім брав участь у міжнародних змаганнях з боротьби не тільки у США, а й у Європі та Азії. Паралельно з навчанням та заняттям спортом пробував свої сили в театральному гуртку, навчався в балетній школі Василя Авраменка (1895–1981), знаменитого танцюриста й хореографа, кінопродюсера українських фільмів («Запорожець за Дунаєм», «Наталка Полтавка», «Маруся» та ін.), учасника українських визвольних змагань, після поразки яких був змушений емігрувати до Канади та США.

Кар’єрі Михайла-актора сприяли і прекрасні зовнішні дані: зріст 196 см., правильні риси обличчя. Його дебют у кіно відбувся ще 1934 року. Щоправда, йому довелось дещо змінити ім’я та прізвище, щоб вони звучали звичніше для американського глядача. Це були епізодичні ролі. Але його помітив видатний американський кінорежисер Джозеф фон Штернберг і запропонував роль у фільмі «Жорстокий Шанхай» (1941). Ця робота стала визначальною для Михайла-Майка.

Вже 1943 року Мазуркі знявся в 11(!) повнометражних фільмах. Утім, режисерів Мазуркі приваблював насамперед як виконавець ролі бандитів-мафіозі. Особливо він запам’ятався в такій ролі у фільмі популярного голлівудського режисера, українця за походженням, Едуарда Дмитрика «Вбивство, моя мила» (1944). Успішна кінокар’єра Мазуркі 40-их років продовжилась і в 50–60-х. Він знімався у ролях не тільки бандюг, убивць та інших негативних персонажів, а й позитивних героїв у вестернах, комедіях, потім – у серіалах, брав участь у телешоу. Колись актор Олег Відов, який емігрував до США і знімався Голлівуді, сказав, що краще грати другорядні ролі, але у фільмах видатних, аніж зніматися у головних ролях у посередніх. В кар’єрі Мазуркі вистачало і тих і інших. За понад 50 (!) років роботи в Голлівуді він знявся в 151 фільмі, в більшості з яких (115) грав головні або помітні ролі другого плану, а в чотирьох навіть сам себе (!). Найвідомішими з кінокартин за його участі є знамениті «У джазі тільки дівчата» (в американському прокаті – «Дехто любить гарячіше» (Some Like it Hot, 1959), режисером якого був виходець з України Біллі Вайлдер (Самуїл Вільдер) та «Безумний, безумний, безумний світ» (1963) видатного кінорежисера Стенлі Крамера. А грав Мазуркі чи не з більшістю американських кінозірок. Від імен буквально мерехтить в очах! Серед актрис можна назвати Мерилін Монро, Марлен Дітріх, Ширлі МакЛейн, Джоді Фостер, Мішель Пфайфер, Мадонна, Елізабет Скотт (українка, про яку ми вже писали), Енн Бакстер (дружина актора Джона Годяка), серед акторів – Фернандель, Спенсер Трейсі, Джекі Куган (грав ще дитиною в фільмі Чарлі Чапліна «Малюк»), Джек Лемон, Тоні Кертіс, Аль Пачино, Курт Рассел, Гаррісон Форд, Дастін Хоффман, Брюс Лі, Девід Нівен (Великобританія) та ін. До самої смерті (9.12.1990) він грав у фільмах і брав участь у спортивних змаганнях з боротьби (як суддя). Відносно непогано складалося й особисте життя: у шлюбі з Жанет Брігс він мав двох дітей, але врешті подружжя розлучилося.

Помер Мазуркі (Михайло Мазуркевич) у Каліфорнії і був похований  у місті Глендейл. Не забули його й після смерті. Так, у 2005 р. йому було присуджено Державну премію з боротьби, а найкращі фільми з його участю регулярно йдуть на екранах світу…

За матеріалами ЗМІ уклав д. і. н., проф. Юрій Мицик


Корисні статті для Вас:
 
Українка – кінозірка Голлівуду2004-02-11
 
Українські зірки Голлівуду Лізабет Скотт2015-02-11
 
Слово Анни Стен2004-02-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2015:#5

                        © copyright 2024