Редакція журналу «Кіно-Театр» Перейти до переліку статей номеру 2015:#6
Лист меру Києва Віталію Кличку і відповідь на нього


Влітку небайдужі кияни на офіційній інтернет-сторінці Київської міськадміністрації обговорювали пропозиції щодо перейменування назв, нав’язаних столиці України радянською владою. Процедура демократична: депутати Київради вносять конкретні пропозиції для громадського обговорення, а потім іде голосування. Наприклад, 1116 киян сказали «так» на те, щоб Московська площа називалась Деміївською (історична назва), проти виступила тільки 91 особа. Але в топоніміці міста має відбутися багато змін, зокрема, це стосується й вулиць.

Головний редактор журналу «Кіно-Театр» звернулася до мера Києва Віталія Кличка, аби в місті була вулиця Івана Миколайчука, на якій він жив. 22 вересня надійшла ствердна відповідь Комісії з питань перейменувань та пам’ятних знаків КМДА. За процедурою уже триває громадське обговорення, після чого документи винесуть на розсуд депутатів Київради, які й ухвалять остаточне рішення. Хочеться сподіватись, що воно буде позитивне.

Київ 31 серпня 2015

Голові Київської адміністрації

Віталію Кличку

Шановний пане Кличко!

Ви як мер столиці України і Голова Київської держадміністрації підтримуєте українську культуру та її діячів.

Вам знайоме ім’я генія нашого кіно, всесвітньовідомого кіноактора, сценариста і кінорежисера Івана Миколайчука. Він пішов від нас у віці 46 років, але його внесок в українське кіно важко перецінити – його люблять і шанують українці за його талант, харизму, за те, що він був нашим мистецьким посланцем у світі, адже фільм «Тіні забутих предків», де він зіграв головну роль, обійшов усю планету.

В часи Радянського Союзу йому не дозволяли зніматися, вважаючи його націоналістом. Він же був палким патріотом, актором від Бога.

В часи Незалежної України з великим пієтетом і шаною відзначалось його 60-річчя, 65-річчя і 70-річчя, про нього видано книги, буклети, видано його сценарії і фотоальбом. Однак його ім’я ще не увічнене належно. Кінематографічна спільнота кожного разу подавала прохання до Держадміністрації м. Києва, аби вулицю Серафимовича, на якій жив актор, назвали ім’ям Івана Миколайчука. На жаль, адміністрація не дослухалась. Нині відбувається перейменування багатьох вулиць Києва, тож є нагода те наше давнє прохання виконати. Тим більше, що 15 червня 2016 року виповниться 75 років від дня народження славетного митця.

Дуже прошу Вас внести ім’я Івана Миколайчука до списку на перейменування. Російський більшовицький письменник, автор «Залізного потоку» Серафимович не має заслуг перед Україною. Незрівнянно більше зробив Іван Миколайчук. Вірю: з Вашої доброї волі вулиця його імені буде! Це добра і благородна справа.

Звичайно, в Києві мав би бути і музей цього актора, але це вже справа майбутнього, сподіваюсь, не дуже далекого.

Прошу вважати цей мій лист як офіційне подання.

З повагою – Лариса Брюховецька, кінознавець, головний редактор журналу «Кіно-Театр», член Правління НСКУ, викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія».


Корисні статті для Вас:
 
Будьмо реалістами – вимагаймо неможливого!2014-06-11
 
Чого чекати від українського кіно: лінія розлому2015-06-11
 
З приводу оскароманії2015-06-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2015:#6

                        © copyright 2024