Редакцiя Перейти до переліку статей номеру 2016:#2
Мистецька хронiка


Пам’ятаємо. Пишаємося. Переможемо. Дід

25–27 грудня у кінотеатрі «Кінопанорама» відбувся Вікенд кращої соціальної реклами 2015 року. На великому екрані – ролики з усього світу. Приємно, що в п’ятірці найцікавіших – український «Пам’ятаємо. Пишаємося. Переможемо. Дід». Він отримав ґран-прі Effie Awards Ukraine 2015. Проект реалізовано на волонтерських засадах креативною агенцією TABASCO і продакшеном Lime Lite Studio, щоб зупинити хвилю пропаганди і спекуляцій з приводу святкування Дня перемоги, ветеранів і нагород Другої світової війни. Загальна аудиторія – близько 15 мільйонів осіб тільки в Україні. У центрі – історія двох поколінь, які знаходять спільну мову.

«Казка старого мельника»

19 грудня в Мистецькому Арсеналі відбулася кіно-літературна презентація української казки про перемогу світла над темними силами. У ній взяли участь актори Анна Кошмал, Остап Ступка, Володимир Горянський, режисер Олександр Ітигілов, продюсер Роман Клімпуш (компанія «Євромедіа»), воїн, письменник, сценарист, автор книги Сергій Ухачевський, а також сценарист і креативний продюсер фільму Сергій Гаврилюк. Завітали й темні сили: песиголовці, вовкулаки та повітрулі. Постановник кінофентезі широко використав видовищні ефекти.

«Сергій Параджанов і Україна». Друге видання

Збірник «Сергій Параджанов і Україна» (Кінематографічні студії. Випуск перший), що побачив світ 2014 року в редакції журналу «Кіно-Театр» і Видавничому домі «Києво-Могилянська академія», наприкінці 2015-го випущено в державній програмі «Українська книга». Тисячний наклад надійде в бібліотеки України.

«Гіркий урожай»

У Канаді вийшов на екрани повнометражний художній фільм про сталінські репресії в Україні, які призвели до Голодомору. Фільм канадського режисера українського походження Джорджа Менделюка розповідає про історію кохання в розпал трагічних подій. Головні ролі зіграли зірка «Зоряних воєн» і фільмів про «Супермена» Теренс Стам і молодий британський актор Макс Айронс. В одній з ролей – український актор Остап Ступка. Сценарист Річард Бачинський Гувер, який походить із старовинного козацького роду, задумав написати цю історію більше 10 років тому. Весь цей час він працював над сценарієм в Україні, де вивчив безліч історичних документів і свідчень. Джорджу Менделюку тема Голодомору також близька, адже все це пережили його батьки, які втекли з радянської України в роки Другої світової війни. За його словами, він зняв цей фільм, щоб показати Заходу, до чого може призвести агресивна політика Росії.

Дні українського кіно в Лондоні

Організаторами виступили КМКФ «Молодість» та Всеукраїнський благодійний фонд Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» за підтримки Державного агентства України з питань кіно. В програмі: «Жива ватра» (2014, режисер Остап Костюк), «Білий птах з чорною ознакою» (1972, реж. Юрій Іллєнко). «Толока» (уривок фільму, режисер Михайло Іллєнко).

Бенефіс Ніни Антонової

відбувся у Синій залі Будинку кіно. На екрані – фрагмент фільму «Варчина земля» Анатолія Буковського. В головній ролі – Ніна Антонова. В 1960– 1980-х, вона часто знімалась. Потім настала тривала пауза. Сьогодні її талант знову розквітнув, режисери українських серіалів запрошують її. Спершу то були невеличні епізоди, тепер ролі об’ємніші, й не в останню чергу – завдяки сумлінності й відповідальності акторки. А як вона нині виглядає на екрані, глядачі могли побачити самі у кіноролику з її останніми роботами. Теплі слова про Антонову, її чоловіка Анатолія Буковського та про сина Сергія Буковського говорили того вечора Лариса Кадочникова, Олег Фіалко, Лідія Чащина, Михайло Ігнатов, Давид Черкаський.

У Вінниці вже є вулиці Олександра Довженка та Івана Миколайчука

28 грудня 2015 року депутати Вінницької міської ради затвердили перейменування 135 вінницьких вулиць, провулків, тупиків, проїздів і площ. Кілька з них дістали назву на честь видатних діячів українського кіно: вулиця Ленінградська стала вулицею Олександра Довженка, Фелікса Кона – вулицею Івана Миколайчука, провулок Фелікса Кона – провулком Івана Миколайчука, вулиця Павла Морозова – вулицею Богдана Ступки. Крім того, з’явились вулиця Леся Курбаса (колишня Володимира Затонського) і провулок 1-й Леся Курбаса (колишній провулок 1-й Затонського).

Фільми на матеріалі традиційної культури України

Навесні 2016 року планується вихід двох фільмів. У березні – «Спадок нації», про українську вишиванку. Режисер – Олександр Ткачук, керівник студії «Mamay Media». Автор ідеї і сценарист – Леся Воронюк, фундатор Дня вишиванки, керівник кінодокумент-студії «Софія». За її словами, фільм «є спробою показати цінність української сорочки через призму людських історій». Матеріал збирали по всіх регіонах України, зокрема й окупованих. У травні має вийти «Первісний авангард» про історію та побутування українських народних музичних інструментів. Режисер – Олег Володкевич, автор сценарію – Богдан Жолдак, оператор – Юрій Мещеряков («Укркінохроніка).

Фільм про Олега Сенцова

Російський документаліст Аскольд Курков, режисер фільмів «Зима, йди!», «Ленінленд», «Діти 404», працює над фільмом «Процес», про суд в РФ над українським кінорежисером Олегом Сенцовим.


Корисні статті для Вас:
 
Світ невтомного експериментатора2015-02-11
 
Не забути геноцид. Фокус французької камери2015-02-11
 
Мистецька хроніка2016-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2016:#2

                        © copyright 2024