Юлія Микитенко Перейти до переліку статей номеру 2016:#4
Розповісти правду


«У 2013 році в Україні стався державний переворот, нова київська влада – націоналісти з фашистськими нахилами, а з 2014 року розпочалася громадянська війна», – саме таку думку про події в нашій країні поширюють у світі російські ЗМІ, і саме так думають чимало іноземців, які бодай трохи цікавилися тим, що відбувається на периферії Європи. Документальний фільм «Воля або смерть» американського документаліста Деміана Колодія покликаний розповісти світовій спільноті правду про події в Україні.

Режисер походить із української родини, яка перебралася на Захід під час Другої світової війни, він знає українську мову. Перша його документальна стрічка про боротьбу сучасних українців за справедливість називається «Помаранчева хроніка» і присвячена подіям 2004 року. Вийшла вона 2006 року, адже режисер не мав жодного фінансування, а тому всі роботи виконував у вільний від основної роботи час. Проте фільм викликав неабияке зацікавлення серед іноземної публіки, яка про Помаранчеву революцію знала переважно тільки те, що «Ющенка отруїли». Стрічка здобула декілька нагород у США.

Як і у 2004 році, так і в 2013-му, документаліст потрапив у вир подій абсолютно випадково. Сам Деміан розповідає, що спершу спостерігав за Євромайданом зі «стримів», прямих ефірів: «Я думав, що люди вийдуть і підуть додому. Але коли влада захотіла витіснити Майдан, їй це не вдалося, і я зрозумів, що ще щось буде».

Важливим є трейлер фільму, в якому Д. Колодій розповідає про ключові події в нашій країні, які стосуються визвольних змагань. Трейлер мав на меті дати хоч якесь уявлення для майбутніх глядачів фільму про Україну, адже багато хто з іноземців навіть не знає про існування такої країни на політичній карті або ж досі вважає її частиною Росії. Історія у фільмі розгортається хронологічно. Ті епізоди, яких автор не зафільмував сам, довелося взяти з телефонних записів самих майданівців. Режисер розповідає, що багато людей охоче ділилися ними. Тож перші кілька тижнів Євромайдану – кадри з телефонів, а далі – зйомки самого Деміана. Окрім яскравих кадрів протистоянь, бачимо коментарі учасників, їх нестримну волю відстояти своє право на мирне життя, блиск в очах, відвагу, бажання стояти до останнього. Кадри з Майдану вражають своєю відвертістю та подеколи жорстокістю. Адже режисер без цензури показує скривавлені тіла вбитих учасників протесту, пояснюючи це тим, що хотів змусити глядача емоційно бути присутнім у вирі подій.

Пророчими виявилися слова одного з активістів: «Якщо нічого не вирішиться, буде дуже серйозна війна. І буде зброя. Буде справжня зброя». Тож другу частину фільму присвячено подіям на сході України. Кадри з війни зачіпають навіть тих, хто про цю війну не знає. Хроніка з телефонів очевидців, кадри роботи реактивної системи залпового вогню. Та найбільше вражає те, як терористи поводяться з українськими військовими полоненими. Цей акт приниження та насильства над людською гідністю витерпить не кожен. Не оминув увагою Колодій і наших поранених, для цього спеціально записував інтерв’ю у шпиталях. Кадри ушкоджень, завданих російськими снарядами, викликають сльози навіть у скептиків.

Свою місію Деміан Колодій не збирається завершувати, адже їздить зі своєю стрічкою не тільки по зарубіжних країнах та фестивалях, розповідаючи правду про Україну, а й відвідує українські міста, частина населення яких має відверто проросійські погляди. Так, його стрічку переглянули в Одесі, Харкові, Дніпропетровську. Однак найцікавішою була подорож документаліста до вже звільненого Слов’янська, де планувалося два покази – для солдатів і для школярів. Фільм вразив усіх без винятку. Кожен стверджував, що стрічку варто демонструвати на кожному українському телеканалі, позаяк досі багато людей тут вважають, що як Майдан, так і війна на Донбасі сплановані міфічним «Госдепом», а Росія – наш щирий друг.

«Воля або смерть» вирізняється з-поміж інших кінострічок про події в Україні своєю орієнтацією на англомовного глядача, однак вона не залишить байдужими й тих, хто брав і бере участь у подіях, які в ній висвітлюються.


Корисні статті для Вас:
 
«Майдан» Сергія Лозниці: анатомія масового протесту2014-02-11
 
У мирний час полягли за Україну2004-02-11
 
«Український аргумент»2004-02-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2016:#4

                        © copyright 2024