Редакція Перейти до переліку статей номеру 2016:#4
Мистецька хроніка


Український документальний фільм у Варшаві

Дмитро Пономарьов презентував у Варшаві 30-хвилинний фільм «Повітряні захисники». У ній ідеться про український літак АН-26Б, збитий російськими військовими над Луганськом 14 липня 2014 р. На показі було представлено й виставку робіт «Кордон» литовської художниці польського походження Беати Куркуль. «На жаль, ми не отримуємо державного фінансування на такі зйомки. Ресурси шукаємо самотужки, а це не завжди вдається. Приватні телеканали не готові знімати саме таке кіно», – зазначив режисер. Проте він планує продовжити роботу над такими фільмами, щоб потім показати їх у країнах Євросоюзу.

Третій МКФ кіно та урбаністики «86: Коло покоління»

Розпочався 6 травня в місті Славутич на Київщині. Його тема відсилає до 30-ї річниці вибуху на ЧАЕС і пропонує розглядати її в контексті часу, пам’яті, розриву та діалогу поколінь. Подія-відкриття фестивалю – документальна стрічка «Чорнобильські бабусі» американської режисерки Голлі Морріс. До кінопрограми ввійшли українські й європейські прем’єри 11 п/м і 31 к/м фільмів. Серед них – нова стрічка британця Марка Казінса «Я – Белфаст» і кіносимфонія американського режисера Джема Коена «Counting». Цього року фестиваль «86» уперше показує ігрове кіно: авангардистський мюзикл Герберта Раппапорта за оперою Дмитра Шостаковича «Черьомушки» 1962 року та кубинську стрічку про місто-близнюка Славутича «Проект століття».

Чорнобиль: по гарячих слідах

26 квітня, у 30-ту річницю Чорнобильської катастрофи, у київському Будинку кіно відбувся вечір «Земля, опалена Зіркою Полин». Його учасники могли переглянути унікальні стрічки, зняті одразу після вибуху, а саме: «Чорнобиль. Хроніка важких тижнів» 1986 року режисера Володимира Шевченка, що разом зі своєю знімальною групою «Укркінохроніки» потрапив на місце події вже 14 травня і перебував там сто днів; «Чорнобиль. Перші дні» так само 1986 року режисера Костянтина Степанкова (мол.). Принагідно глядачі мали змогу ознайомитися і з пізнішими стрічками про трагедію: «Радіація. Лінія захисту» (реж. Ігор Пономарьов, 1987), «Чорнобиль. Азбука виживання» (реж. Віктор Гнєнний, 1991), «Секрети Чорнобильської катастрофи» (реж. Роман Дьомін, 1991).

«Наші найперші»

1 травня «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» на ZIKу презентувала документально-ігровий фільм «Наші найперші. Українці в Канаді». Присвячено його історії появи українців з Прикарпаття в країні, що нині є третьою на планеті за кількістю українців. Фільм розповідає про драматичну історію арешту першопрохідця з України, про українських піонерів у Канаді Івана Пилипіва та Василя Ілиняка, показує містечко Мондер з найбільшою густотою розселення українців та ін. За словами автора, керівника департаменту соціальних розслідувань т/к ZIK Ольги Мовчан: «Цей фільм – про історію успіху простих людей, які зуміли зберегти українську мову і культуру далеко за океаном і в яких нам є чому повчитися».

Пам’яті Юрія Іллєнка та Івана Миколайчука

9 травня Юрію Іллєнку, українському кінорежисеру, оператору, сценаристу виповнилося б 80 років, а Івану Миколайчуку – 75. Ці дати вшанували низкою заходів. Зокрема, 11 травня в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва відкрили масштабну виставку «Кіновсесвіт Юрія Іллєнка й Івана Миколайчука». Вона презентує матеріали з фондів Музею, з архіву родини Іллєнків (надані дружиною режисера народною артисткою України Людмилою Єфименко), а також партнера виставки – Національної кіностудії ім. О.Довженка. В експозиції можна побачити фото (кадри з фільмів і знімальні моменти), програми, афіші, ескізи до фільмів; художні роботи і розкадровки Іллєнка; костюми до фільмів; особисті речі режисера, зокрема відзнаки міжнародних кінофестивалів; документи.


Корисні статті для Вас:
 
Чорнобиль:(не)можливість втечі2011-08-14
 
Багатогранність творчості Юрія Іллєнка і його внесок у світове кіно2011-04-05
 
Юрій Іллєнко-сценарист2006-02-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2016:#4

                        © copyright 2024