Редакція Перейти до переліку статей номеру 2018:#3
Мистецька хроніка


«Кіборги» в зарубіжному прокаті

«Фільм просто нереальний! Спасибі величезне Ахтему за такий сильний фільм. І низький уклін нашим ГЕРОЯМ! Нехай Бог береже вас!» – це один із відгуків на фільм у мережі Інтернет від 17 лютого. Приємно, що фільм оцінили не тільки наші глядачі, а й зарубіжні дистриб’ютори. З 14 березня фільм Ахтема Сеїтаблаєва вийшов у міжнародний прокат. Його придбали США, Канада та низка європейських країн. Стартував прокат прем’єрою у Вашингтоні. Стрічку було показано у Конгресі Сполучених Штатів в рамках дискусії «Російська гібридна війна проти України. Глобальна відповідь на глобальну загрозу», – зазначають у посольстві України у США. До столиці США прибули режисер стрічки Ахтем Сеїтаблаєв, продюсер Іванна Дядюра, герой України, колишній в’язень бойовиків Володимир Жемчугов.

Шевченківська премія в номінації «Кіномистецтво»

Лауреатами Національної премії України імені Тараса Шевченка в категорії «Кіномистецтво» стали режисери та оператори кіноугруповання Вавилон’13: Володимир Тихий, Ярослав Пілунський, Сергій Стеценко, Юрій Грузінов за цикл документальних фільмів, присвячених Революції Гідності.

«Слово» мандрує світом

Покази документального фільму «Будинок “Слово”» Тараса Томенка відбулися у Швеції та Великобританії. Скандинавська прем’єра пройшла в конкурсній програмі FIVE CONTINENTS Ґетерборзького МКФ, а в Лондоні показ організував Український інститут.

Кіноревізія Донбасу

У Національному центрі Олександра Довженка вийшов друком збірник «Кіноревізія Донбасу. 2.0». Видання розповідає про місце Донбасу в історії української культури та кіно, аналізує зображення праці шахтарів на екрані до і після набуття Україною незалежності та демонструє вплив радянської риторики на сучасні фільми про Донбас і загальні уявлення про цей регіон. У книзі – статті як українських, так і зарубіжних дослідників: Гіроакі Куромії, Євгенія Марголіта, Ольги Брюховецької, Олени Стяжкіної, Олексія Радинського, Сергія Єкельчика, Катерини Яковленко, Лесі Кульчинської, Кирила Ткаченка, а також кінознавців Центру Довженка: Станіслава Мензелевського, Олександра Телюка, Анни Онуфрієнко.

Лімітований наклад книги доступний на сайті Центру Олександра Довженка в комплекті з гіпсовою мініатюрою знаменитого пам’ятника Артему І. Кавалерідзе за посиланням: http://www.dovzhenkocentre.org/product/50/

Фільм про Ґарета Джонса

У політичному трилері польської режисерки Аґнешки Голланд «Ґарет Джонс» (копродукція України, Польщі та Великобританії) виконають ролі кілька українських акторів: Яків Ткаченко, Олег Драч, Володимир Федорук, Анна Шайдюк, Анастасія Чала та Аліна Ковальська. У фільмі про західного журналіста, який першим висвітлив події Голодомору 1932–1933 років в Украні, знімуться британські актори Джеймс Нортон (головна роль) та Ванесса Кірбі. Попри смертельну небезпеку, Ґарет Джонс вирушив до Радянської України, щоб донести до світової спільноти всю правду про трагедію українського народу – Голодомор. Його викриття згодом стали підґрунтям для роману «Скотоферма» Джорджа Орвелла. Прем’єру фільму заплановано на 2019 рік.

Премію імені Леся Курбаса отримав Андрій Бакіров

Премію за постановку п’єси «Вій. Докудрама» за мотивами повісті Миколи Гоголя в інтерпретації драматурга Наталії Ворожбит, здійснену Чернігівським українським музично-драматичним театром імені Тараса Шевченка, було вручено перед показом вистави на сцені Національного театру імені Івана Франка. Премія імені Леся Курбаса присуджується режисерам за такими критеріями: художній пошук, новаторський характер, європейський контекст, сценічний експеримент.


Корисні статті для Вас:
 
«Кіборги» Ахтема Сеїтаблаєва: зброя і музика2018-04-11
 
Фільм «Будинок “Слово”»: зміна державного ставлення до документально2018-05-11
 
Поетичний матеріалізм. "Тіні забутих предків"2013-11-25
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2018:#3

                        © copyright 2024