Редакція Перейти до переліку статей номеру 2018:#5
Мистецька хроніка


Члени європейських кіноакадемій закликали Путіна звільнити Сенцова

На щорічній зустрічі в рамках МКФ у Карлових Варах представники Об’єднання кіноакадемій Європи від імені своїх колег звернулися до президента й уряду Росії із закликом проявити гуманність і випустити Олега Сенцова (що перебував на 54 дні безстрокового голодування). Серед членів Об’єднання – Європейська, Австрійська, Датська, Голландська, Грецька, Ізраїльська, Італійська, Німецька, Польська, Українська, Чеська, Швейцарська кіноакадемії.

Російська режисерка підтримала родини Олега Сенцова і Кирила Серебреннікова

Призерка фестивальної секції «На Схід від Заходу» 53-го МКФ у Карлових Варах Єлизавета Стішова пожертвувала свою грошову винагороду (15 тис. євро) батькам ув’язнених Олега Сенцова і російського режисера Кирила Серебренникова. Нагороду здобула її стрічка «Сулейман гора», створена у копродукції з Киргизстаном.

Перший літній поетичний інтенсив Театру PS

У липні відбувся поетичний тренінг харківського Театру PS. Охочі впродовж десяти занять мали змогу підготувати виставу. 13 липня відбувся публічний показ результатів роботи – постановки «І не дивуй, що я прийду зненацька…» за Ліною Костенко.

Ювілей оператора Василя Бородіна

6 липня відомому українському кінооператору Василеві Бородіну виповнилося 60 років. Серед його робіт (спільно з Михайлом Кретовим) – «Голод-33» Олеся Янчука, «Хіппініада, або Материк любові» Андрія Бенкендорфа, «Мамо, я льотчика люблю» Олександра Ігнатуші, серіали «День народження Буржуя» і «Генеральська невістка» Анатолія Матешка.

Відзнаки Одеського МКФ-2018

Ґран-прі, що визначається шляхом глядацького голосування, здобув фільм «Кришталь» Дар’ї Жук (Білорусь, Німеччина, США, Росія). «Найкращим фільмом» та призом за «Найкращу режисуру» відзначено стрічку «Жаль» режисера Бабіса Макрідіса (Греція, Польща). У національній конкурсній програмі «Найкращим повнометражним фільмом» названо «Дельту» Олександра Течинського (Україна, Німеччина), «Найкращим короткометражним» став фільм Марини Рощиної «В радості, і тільки в радості» (Україна ). Дипломом FIPRESCI за «Найкращий український фільм» відзначено «Дельту» О. Течинського та «Магнітну бурю» Ігоря Ганського.

Режисер «Межі очікування» здобув перемогу на МКФ у Мадриді

На VIII Мадридському МКФ Станіслав Цехмістренко, режисер фільму «Межа очікування», переміг у номінації «Найкращий режисер документального фільму іноземною мовою».

«Стрімголов» – переможець румунського МКФ

На V «Ceau, Cinema! Festival de Buzunar» у Тімішоарі стрічка Марини Степанської дістала Приз глядацьких симпатій (500 євро, розділено з хорватським «Comic Sans» Невіо Марасовича) і Приз за найкращий дебют (1000 євро). Раніше фільм одержав приз глядацьких симпатій на МКФ «Premiers Plans d’Angers» у Франції, а виконавиця головної ролі Даша Плахтій отримала «Золоту Дзиґу» і нагороду на МФ авторського кіно в Марокко.

«Захар Беркут» у виробництві

У Синевірській Поляні на Закарпатті тривають зйомки нового повнометражного ігрового фільму за мотивами повісті Івана Франка «Захар Беркут» режисера Ахтема Сеїтаблаєва виробництва компанії Kinorob (Film.ua), які мають завершити наприкінці серпня. Прем’єра стрічки відбудеться у 2019 році. Знімальна група картини – міжнародна, в ній беруть участь кінематографісти з України, США, Казахстану, Великобританії та Монголії.

«Примари» в Единбурзі

Камерний акторський ансамбль у складі Ірини Мельник, Олександра Бегми, Гелени Сергутіної та Дмитра Завадського зіграли виставу «Примари» за Г. Ібсеном (режисерка Поліна Медведєва) з театру "Сузіря" на престижному Міжнародному Единбурзькому театральному фестивалі, який тривав 3–27 серпня.


Корисні статті для Вас:
 
Коханці й історія2018-09-11
 
У пошуках іскри людяності2018-09-11
 
Насер Хемір та його трилогія пустелі2018-09-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2018:#5

                        © copyright 2024